Amfidiusz Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Koledzy, Na początku miesiąca złożyłem sobie zestaw z sygnaturki. Jednak po przejściu z laptopa na stacjonarkę ciężko jest wytrzymać generowany hałas. Przymierzam się więc do wymiany wszystkich coolerów/wentylatorów. Cena w zasadzie nie gra roli, ale oczywiście im mniej, tym lepiej ;) 1. CPU Na procesor chcę założyć Scythe Mugen 2. 120mm powinno działać zdecydowanie ciszej od obecnego chłodzenia boksowego. Pytanie: Czy powinienem od razu wymienić w nim wentylator? Czy też może te używane przez Scythe sa wystarczająco ciche? 2. GPU Na kartę założę Accelero z jakimś wentylatorem. Pytanie: Jakiego rozmiaru szukać? No i który model wybrać będąc ograniczonym do jednego sklepu? 3. PSU Pytanie: Czy jest sens w nim wymieniać wentylator? Wydaje mi się, że ten obecnie używany jest niesłyszalny. 4. Obudowa Tu w zasadzie mam największy problem. Wiatraki dostarczone przez Anteca zdecydowanie nadają się do wymiany. Zamontuję prawdopodobnie dwa wentyle (przód i tył), a na lato zostanie dodatkowe 140mm u góry. Z polecanych modeli znalazłem jedynie AC F12 Pro, który niestety można mocować jedynie z tyłu. Pytanie: Jakie wentylatory z tej oferty nadadzą się do mojej obudowy? Sklep, w którym zrobię zakupy: Fans @ Azerty Liczę na ciekawą dyskusję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jeśli twój be quiet ma dedykowane kable do wentylatorów, użyj ich - są to bodaj 5 lub 7V. W połączeniu z najwolniejszym trybem pracy są całkowicie niesłyszalne. Jeśli nie, podłącz je pod 5V lub wymień na be quiet Silent Wings/Scythe Gentle Typhoon. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Ja ze swojej strony do obudowy mogę polecić Scythe GT. Wersja 1850 chodzi bez problemu na 700 przy czym wnętrze obudowy jest nadal w miarę chłodne a mam cisze jak makiem zasiał porównując do Antec'owych wentylatorów. Na CPU posiadam Scythe Slip Stream, akurat miałem pod ręką a potrzebowałem zamiennika dla głośnego Xigmatecka. Temperatura ciutke urosła, ciutke tzn o jakieś 5-6 stopni, ale wentylator jest niesłyszalny na 400, przy czym na upartego zawsze mogę go podkręcić wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Purepowera nie ma IMHO co wyciszac, on juz jest w zasadzie nieslyszalny, chyba ze ktos ma kompa tuz kolo ucha albo katuje caly czas zasilacz na 100% obciazenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virue Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Add.1 Co do CPU podobny a tańszy jest Fortis HE1225, wentylator jest całkiem cichy i jedyne co słychać to szum powietrza. Add.2 Co do grafiki to może być droższy z 3 wentylatorami Accelero Xtreme Plus tylko do niego trzeba jeszcze dokupić taki zestawik montażowy. Bądź mniejszy brat Twin Turbo oba będą sobie spokojnie dawały rade. Add.4 Co do obudowy to najlepiej tanimi i cichymi wentylatorami i zachowującymi przy tym przyzwoita wydajność są np Zephyry 120 bądź 140 ale to do wyboru do koloru. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...