Skocz do zawartości
Pietia(lania)

plyta pod 1156

Rekomendowane odpowiedzi

Hej panowie !!

jako ze jestem w trakcie skladania NAS ( jakiejs mega oszczednej maszyny ktora zastapi mojego kompa w dzialaniu 24/7 )

potrzebuje kompa do kodowania HD

mam kilka opcji :

1)

Phenom X6

jakas plyta ( pewnie ASRock ;-) )

2x4Gb ramu

2)

Xeon x3440

jaka plyta

2x4Gb ramu

3) Sandy Bridge

czyli

CPU : 2600k

jakies mogo

2x4Gib ramu

4) czekac nie wiadomo ile na buldozera

pytanie co brac ?

OC bedzie ale nie jakies mega , pewnie w granicach standardowego napiecia ;-)

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, stoję przed tym samym wyborem, a oprócz kodowania i obróbki 720/1080p dochodzi jeszcze obróbka zdjęć. Monitor już upatrzyłem- coś na matrycy IPS.

Pietia- widzę, że stawiasz na moc obliczeniową CPU. A co z GPU? Z tego co doczytałem na szybcika- można "pomóc" CPU wspierając je przez CUDA. ;)

Tak więc- podpinam się pod pytanie i biorę pod uwagę zestaw pierwszy z x6- tylko jakie mobo, i jaką grafikę by do tego dołożyć?

edit: poprawiłem literówki, chochlik noworoczny.

Edytowane przez KWS89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie usłyszałeś o kompatybilności 1155 i 1156?

cholera to nie wiem co mi sie ubzduralo

no nic zalozenia zostaja tylko w zsetawianiu 2 zmianiam plyte ;-)

nie lubie CUDA , nie dlatego ze mi sie nie podoba , tylko ze ma kilka wad :

1) GPU potrafi jak narazie kodowac material HD tylko jednoprzebiegowo

2) nie mozna w programach obecnej generacji ( jak i chyba wszystkich innych ) cropowac ( pasy etc )

dlatego polegam tylko na CPU

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie czytam i czytam i mam juz kwadratowy leb

poniewaz :

Phenom X6 idzie leb w leb z X3440 w kodowaniu ( widocznie kodowanie woli 6 realnych rdzeni niz 8 wyrtualnych )

http://www.anandtech.com/bench/Product/192?vs=146

jednak za X3440 przemawia fakt ze mozna go bardziej podkrecic wiec spokojnie wyprzedzi Phenomka

na minus trzeba zaliczyc w moim przypadku fakt ze bede musial zmieniac/przerabiac chlodzenie ( Ninja ) ktore jest kompatybilne z AM2/3 ale nie z 1156

nie wiem jak w tym calym porownaniu wypada Sandy Bridge bo ma byc szybsze od Xeona to napewno ale o ile i czy opaca sie czekac

nie wspomnimy o pewnie wielkich cenach + ewentualnym czekaniu na xeona 1235

kompletnie juz nie wiadomo jak do tego wszystkiego ma sie buldozer , z np 8 rdzeniami ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat o Sandy Bridge już jest- klik.

Ale jak sprawa będzie wyglądała później, tego nikt nie wie. Poza tym- nie zgłębiałem się w ten temat, i nie wiem, czy ten temat o SB nie jest oparty o syntetyki...

I tak się zastanawiam- jak by tu zrobić to budżetowo, bo mam kilka kolejnych wydatków, a nowy komp to tylko "dodatek". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz czegoś oszczędnego, czy czegoś pod mocne OC? W pierwszym poście piszesz

jakiejs mega oszczednej maszyny ktora zastapi mojego kompa w dzialaniu 24/7

A OC dość mocno zwiększa apetyt platformy na waty.

O podkręcanie nie powinieneś się martwić, bo 3.5GHz to, myślę, każda płyta z palcem w nosie zrobi.

Większy problem jest ze znalezieniem czegoś z 4 bankami pamięci, bo większość płyt z chipsetem H i Q to mATX i uATX, gdzie 2 banki i 1x PCI-e x16 i PCI/PCI-e x1 to max. O złącza SATA nie martwiłbym się, 4 to minimum, a po więcej nie będzie trzeba długo szukać.

Coś takiego: http://www.komputronik.pl/index.php/product/106949/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Gigabyte_GA_Q57M_S2H.html spełnia twoje wymagania, ale nie wiem, czy chcesz tyle pieniędzy wydać...? I nie mam najmniejszego pojęcia, jak wygląda OC na Q57.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myslisz o tym ;

http://www.techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-h55-pro-intel-h55-lga-1156-pciedzwglansataddr3,16263.html

albo o tym :

Gigabyte H55M-UD2H /intel H55/ [GA-H55M-UD2H] - 320zł : Esc.pl

Camino.pl- Płyta Socket LGA1156 ASRock H55DE3

ogolnei zdaje sobie sprawde ze 3,5 giga to zadne OC ale wiecej mi nie potrzebne i przebieduje na tym az pojawia sie testy bulozera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Giguś jest ciekawy i bardzo nie różni się od tego 140 zł droższego. Te dwa ASRocki są wykonane w stylu starego ASRocka (czyli nie to samo, co 1155/AM3, a raczej jak coś, mającego się rozpaść po paru miesiącach działania - przynajmniej takie mam odczucie, widząc gołe PCB).

No, H55 PRO jeszcze ujdzie, ale jego sekcja zasilania jest skromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi