yoshik Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) Witam, z racji przypływu gotówki postanowiłem złożyć sobie nową maszynę do gier, chociaż przeznaczenie za pewne mieszane jak to zawsze bywa. Trochę gier, trochę Photoshopa plus w zależności od potrzeb OC. Z grubsza oparłem się o zestaw na I5 za 4,200 zł. Problem stanowi dla mnie płyta główna, nie chodzi o AsRocka, raczej o ich dostępność. Problem z sata mi nie przeszkadza bo i tak dyski z danymi będą znajdować się na zewnętrznych twardzielach. Czy warto czekać chwile na nią czy jest może jakaś alternatywa dla niej? Kwestia taka iż mieszkam w Irlandii więc niestety ale sklepy PL odpadają,z drugiej strony nawet jak bym ja zamówił np w ESC to musiałbym dorzucić dodatkowe ~150zł w porównaniu np do ceny z Amazona ~86£ =400zł,przy czym niestety Amazon nie ma na stanie płyty, czekają za pewne na nowe rewizje. Druga sprawa po za Mobo to chłodzenie. Chciałbym zwodować na samym początku na pewno procesor i za pewne w przyszłości karte graficzną. Niestety jest zupełnie zielony jeżeli chodzi o chłodzenie cieczą. Jaki zestaw byłby dobrym rozwiązaniem? Co by nie było większych problemów z rozbudowaniem go w przyszłości o nowe elementy bez modernizacji? Co za tym idzie, chciałbym też wymienić wentylatory w obudowie Antec 1200. Niestety po przesiadce z 900 spodziewałem się takiej samej ciszy ale niestety spotkała mnie niespodzianka. Czy jest może panel któy byłby wstanie obsłużyć 5 wiatraków w obudowie? Z tego co przeglądam sklepy są na 3/4. Trzecią sprawą są pamięci, sytuacja analogiczna jak przy pł.gł. Jakie zamienniki warte zainteresowania? Z grubsza jak już wspomniałem zestaw opieram gotowcu: CPU : I5-2500K MOBO : AsRock P67 PRO 3 (?) RAM : (?) Corsair XMS3 - 8GB 1333MHz PC3-10600 (?) PSU : Seasonic M12II-620 SSD : OCZ Vertex2 E120GB GPU : ATI HD4870 pozostałość z starego kompa,poczekam aż GTX580 stanieje BLU-ray : LG BH10LS30 Cooler : (?) Z góry dziękuje za sugestie i porady. Edytowane 4 Lutego 2011 przez yoshik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Amazon.com: ASUS LGA 1155 - P67 - SATA 6Gbps and USB 3.0 Supported Micro ATX Motherboard P8P67-M: Electronics Amazon.com: Gigabyte Socket Lga1155 GA-P67A-UD4 Motherboard: Electronics O chłodzenie zapytaj w odpowiednim dziale. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) Dobry zestaw, tylko pamięć ram możesz spokojnie wziąć najtańsze goodramy. Nic wypasionego nie opłaca się brać, bo w wypadku platformy S1155 różnicę zobaczysz tylko w portwelu. Cooler; Nie podam Ci konkretnego modelu, ale Sandy Bridge się nie grzeje za bardzo, więc nawet jeśli w grę wchodzi mocne OC, to nie ma co wydawać fortuny na najbardziej wypasione coolery. Ja kupiłbym coś co jest dobrym kompromisem między ceną a wydajnością. Edytowane 7 Lutego 2011 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Kwestia taka iż mieszkam w Irlandii więc niestety ale sklepy PL odpadają Dobry zestaw, tylko pamięć ram możesz spokojnie wziąć najtańsze goodramy. Więc Goodamy odpadają, co nie zmienia faktu, że jeśli jest coś tańszego od Corsairów to można zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znubinek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Hej, też chcę kupić kompa za około 4200 zł oparty na Sandy Bridge. Takie coś wykombinowałem: Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ Płyta główna: MSI P67A-GD55 Intel P67 LGA 1155 RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming albo: GoodRam DDR3 4GB (2x2GB) 1600MHz DUAL CL9 Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB DDR5 /384bit/ tutaj nie jestem pewien czy brać gigabyte, bo jest jeszcze MSI, Palit, Zotac, Gainward Dysk twardy: Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ) Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Lite Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 700W napęd dvd i chlodzenie Scythe Mugen II rev. B wezme z obecnego kompa dobre to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Najpierw przeczytaj regulamin. MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Zabronione jest podpinanie się do wątków innych osób.RAM zmień na 1333MHz CL9. Jeśli wszystkie karty to referenty to patrz na długość gwarancji i cenę. Zasilacz zmień na Seasonica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...