Jodlasty Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Obecnie komp pracuje mi na 2,5 GHz ( 12,5x200) i tak: Idle: Socket: 32, Diode 35, MoBo 25 Stress ( Prime) : Socket 36, Diode 40-41, MoBo 26 Swoje robi dobrze wietrzona buda... Chyba twój komputer stoi na parapecie przy otwartym oknie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerman Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 CPU DIODE 30C przy 18C wody Socket ~28C Mobo ~28 C U mojego kolegi na wiatraczku CPU DIODE dochodzi do 70C Jaką masz temperaturę wody? Chyba jest bardzo wysoka pewnie nie masz chłodnicy. Ja blok z CPC używam do chłodzenia mostka północnego :) A jesteś pewien że masz dobrze ustawione sensory ? W sumie temp. mobo raczej powinna być znacznie niższa niż sensor pod socketem. A temp. diody masz w takim razie bardziej niż wyśmienitą :) W sumie dopuki płyta nie odciana zasilania a komp jest stabilny nie będę się przejmować :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Obecnie komp pracuje mi na 2,5 GHz ( 12,5x200) i tak: Idle: Socket: 32, Diode 35, MoBo 25 Stress ( Prime) : Socket 36, Diode 40-41, MoBo 26 Swoje robi dobrze wietrzona buda... Chyba twój komputer stoi na parapecie przy otwartym oknie. Komp stoi na biurku, buda zamknięta. Temperatury odczytane z MBM i AIDA. Nie wiem co takiego dziwnego w tych temperaturach. Wiadomo, że Asus obniża wartości. Pisąłem już o tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerman Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Beerman, na Odyna, co złego widzisz w sterach 4.31 audio? 8O Złe kodowanie Dolby Digital, brak wyboru wyjść (analog, cyfra) 8O :? :?: :evil: , szumy na wejściu mikrofonowym (niepoprawnie podbija gain). Tylko to zauważyłem w przeciagu pierwszych paru minut ale jest to dla mnie dyskwalifikujące. No chyba że można jakoś zainstalować WHQL w wersji 4.31 i starszy mixer i będzie to działać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matri Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 link do biosów ubera pod A7N8X... i opis czym się różnią od standardowych http://www.tweakers.net/meuktracker/5438 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Beerman, na Odyna, co złego widzisz w sterach 4.31 audio? 8O Złe kodowanie Dolby Digital, brak wyboru wyjść (analog, cyfra) 8O :? :?: :evil: , szumy na wejściu mikrofonowym (niepoprawnie podbija gain). Tylko to zauważyłem w przeciagu pierwszych paru minut ale jest to dla mnie dyskwalifikujące. No chyba że można jakoś zainstalować WHQL w wersji 4.31 i starszy mixer i będzie to działać :) Mozna ja tak mialem wczesniej. Panel 4.08 i stery 4.31 i zadnych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Beerman, złe kodowanie DolbY Digital? Hmmm, powątpiewam. Co do reszty rzeczywiście, dziwnie zrobione :cry: Matri, ja rozumiem Twój zapał, ale sprawa BIOSów UBER wałkowana była tu juz mnóóóóóóóóóóstwo razy z FAQ włącznie..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Witam! Jestem posidaczem płyty głównej ASUS A7N8X non dlx i jest to wersja rev. 2.0 z biosem 1006. Czy moze ktoś mi przesłać do niej bios uber 1004? siete@interia.pl Poszukuje tego biosu poniewż mam barka 2500+ i max fsb ktore moge uzyskac to 197mhz czyli jest to troche malo. Czy wlasnie zmiana biosu umozliwi mi zmiane fsb na np 208mhz? Pzdr. Może zmiana Biosu, a jeszcze lepiej jednak zmiana pamięci. Niestety to drugie znacznie drożej wychodzi :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Witam, Dzis odebralem nowa plytke z serwisu Komputronika (to juz czwarta) - numer z Pania ksiegowa wypalil - dostalem nowy egzemplarz "od reki" i w koncu dziala k. sieciowa 3com'a! :) Dowiedzialem sie, ze na stanie w centrali maja ostatnie 3 sztuki i juz wiecej nie bedzie dostaw, "to koniec serii". Czy to ma znaczyc ze przestaja produkowac, czyc co? Pozdrawaim Też już słyszałem że już jej nie robią :(. produkowana jest juz tylko wersja -E Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 To znowu ja! Wątek ten już był kilka razy, ale technika idzie do przodu, a ja akurat przymierzam się do ostatniego etapu usprawniania kompa tj. do zmiany pamięci. Jak łatwo się domyślić, chodzi mi o ustawienia w synchro (jeżeli procek to uciągnie) min. 11,5 X 200 - 2??. Planowany zakup to 2 X 256 Mb DDR 400 (ew. 433) bo na markowe 2 X 512 Mb mnie nie stać, a i potrzeby takiej nie widzę. Co polecacie, a najlepiej co macie wypróbowane?? Czego zdecydowanie unikać (gryzie się z naszą płytą lub uzyskuje żenująco niskie osiągi)?? Jeśli mozecie podajcie proszę timingi na których wymienione przez Was pamiątki chodzą na FSB od 200 wzwyż. Czekam na Wasze opinie, być może od Was zależy co niedługo zagości w moim odrzutowym (chodzi o halas, nie o moc) kompie. A i orientacyjne ceny też mile widziane. thx z góry za wszelką pomoc w tej sprawie. :) P.s. Hanu czy możesz mi powiedzieć jesli wiesz, jaka jest (poza nazwą :P i ceną) róznica pomiędzy: OCZ PC3500 EL Platinum Dual Ch 2x256MB a OCZ PC3500 EL Dual Ch 2x256MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Zasadnicza. Są 3 wersje pamięci OCZ 3500 EL: OCZ 3500 EL Platinium Edition 2-3-3-7T OCZ 3500 EL 2,5-3-3-7T oraz najbardziej wypasione na kościach Winbond BH 5 - OCZ 3500 EL LE ( Limited Edition) 2-2-3-5 T ( takie jak moje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Zasadnicza. Są 3 wersje pamięci OCZ 3500 EL: OCZ 3500 EL Platinium Edition 2-3-3-7T OCZ 3500 EL 2,5-3-3-7T oraz najbardziej wypasione na kościach Winbond BH 5 - OCZ 3500 EL LE ( Limited Edition) 2-2-3-5 T ( takie jak moje) Dzięki Hanu! Niestety tych LE to nie mam gdzie dostać :(. A jak sie maja OCZ 3500 EL do ich odpowiedników 3200?? Czy 3200 mają gorsze osiągi?? O ile pamietam miałes jedne i drugie. Ja obecnie prawdopodobnie mógłbym kupić tylko te dwa rodzaje wymienione na wstepie. Rozumiem, że PE są dużo lepszą propozycją?? Różnica w cenie kompletu wynosi 60 zł, chyba warto je dać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stemek Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Nowy biosik 1014 final?! do A7N8X (deluxe ?, rev. 2.0 czy 1.... .? ) czy ktoś już zapodawał bo na stronie asusa cicho i spokojnie i tak jakoś się boje, a tak wogóle to opis do biosu jakis taki niemrawy a moze jestem pierwszy który go wylukał w sieci http://www.station-drivers.com/page/asus%20a7vx.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stemek Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 pytanie wiem że było ale 96 stron to troszkę duzo do przegrzebania więc - jak, gdzie i czy warto :) przesmarować, odczepić, zamienić radiator na mostku może chociaż mała pdpowiedź gdzie tego szukać - nr strony na forum, może jakiś adresik web, lub poprostu koleżeńska pomoc pozdrowienia ps. b. ważne - co z gwarancją? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Nowy biosik 1014 final?! do A7N8X (deluxe ?, rev. 2.0 czy 1.... .? ) czy ktoś już zapodawał bo na stronie asusa cicho i spokojnie i tak jakoś się boje, a tak wogóle to opis do biosu jakis taki niemrawy a moze jestem pierwszy który go wylukał w sieci http://www.station-drivers.com/page/asus%20a7vx.htm Ale ten link "przerzuca" do strony z BIOS'ami do płyt na chipsecie VIA ... 8O Stemek, dobrze przeczytałeś info na tej stronie? :lol: Radiator warto odkleić, choćby po to żeby położyć dobrą pastę, ewentualnie wyrównać powierzchnię radiatora. Wyjmujesz kołki, radiator podgrzewasz np: suszarką do włosów, żeby rozmiękczyć "gumę/pastę" która pod nim jest i gdy "guma" zrobi się plastyczna delikatnie kręcisz radiatorem żeby w końcu "odkręcić" go od chipsetu. Rób to delikatnie i z wyczuciem. Oczywiście wszystko robisz na swoją odpowiedzialność. Ja tak zrobiłem żeby zdjąć radiator i założyć bloczek Jest gdzie o tym w tym wątku, poszukaj Gwarancja? Radiator zdjąłem i schowałem, jak płyta (nie daj Boże) padnie, wszystko wraca na swoje miejsca i do serwisu ... Panowie, chyba się wątek trochę zamula - może znowu coś warto dorzucić do FAQ? Kto się podejmie zrobienia opisów? To przeniosę je do FAQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Tylko co tam jeszcze dać? BTW - ten link jest do BIOSu płyty.....A7V8X na VIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stemek Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Tylko co tam jeszcze dać? BTW - ten link jest do BIOSu płyty.....A7V8X na VIA ale ze mnie lama pomyliłem symbole płyt to przez prace i ukradkowe latanie po necie za kare przekopie cały 96 stronek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanKo Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Pamieci Geil 2 x 256 na A7N8X-E, czy ktos moze ma ? Badz sprawdzal czy chodza ? JanKo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Moje Geile 2X512MB chodza w dualu. Prime 100% OK Wiec 2X256MB tez powinny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Jodlasty, na jakich timingach masz te Geile na FSb 200? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubuŚ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Mam taki problem: W biosie w zakładce Advanced Chipset Settings, Cpu Interface jest nie aktywne, nie moge tam niczego zmnienić, próbowałem wszyskich możliwości i nic Bios mam 1007 Jak odblokować tą opcję? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Jodlasty, na jakich timingach masz te Geile na FSb 200? Na kiepskich Kostki nie byly kupowane razem do DUALA tylko dokupilem pozniej nastepna kostke 512MB i zeby pracowaly w DUALU to mam ustawione na CL2,5-3-3-11. Wcześniej bez DUALA mialem CL2-3-3-11 W AIDA32 wynik to troszke ponad 3000. Dziwne bo w AIDA nie pokazuje roznicy (mam bardzo, bardzo podobne wyniki) miedzy CL2,5 a CL 2,0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BassMan-SND Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Witam wszystkich!!!! Posiadam płyte A7N8X Deluxe rev 2.0 z wgranym Biosem 1007 Asusa. Procek to barton 2500 nie krecony. Mam problem z dźwikiem na tej płycie pzrez rok wszystko chodzilo wszystko OK ale ostatnio wgoogle nie ma dźwięku. Zainstlowałem ponownie sterowniki - nic, reset BIOSu - nic. Pomyślalełem że może wzmacniacz padł albo cos w moim audio ale testowałem z innym źródłami sygnału i wszystko działa bez najmnijeszych probleów. Probowałem ze słuchawkami podłączanymi bezpośrednio do wyjścia też nic. Przy uruchomieniu zawsze witała mnie panie ze swoim głosem ale teraz jest tylko jakieś jedno pierdnięcie i nic więcej. Czy jest jakaś metoda na stwierdzenie czy na 100 % jest uszkodzony dźwięk na płycie???Nie za bardoz widzi mi się oddawać płyte do serwisu (chłodzenie wodne, brak rezerwowej płyty itd.). Dodam że w konsoli SS wszystko działa jak puszczam winampa to wskaxniki mrygaja tak jak by wszystko było w porządki. Pozdrawiam wszsytkich i z góry dzięki za rade. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 wlacz posta i ta 2 opcje zebyz wawsze gadalo i jak bedzie gadac to niby dobrze a jak nic to na 90% martwica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BassMan-SND Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Witam wszystkich!!!! Krzys75 włączyłem w BIOSie dwie funkcje: -Speech POST Report -POST complete report Efekt jest taki ze głos który dobiega z głośników mi przypomina że coś tam ta Pani mówi ale dla osoby nie zaznajomionej z jej głosem raczej to nie będzie przypominać jakiegokolwiek głosu. W windowsie nic sie nie zmieniło na dalej w analizerze pojawiaja sie paski ze cos tam gra ale nic nie słychac w głośnikach nawet żadnego najmniejszego dźwiku poza szumem. Probowałem z wejściem liniowym i mikrofonywym efekt ten sam nic nie nagrywa na analizerze żadnych zmian - wskaźniki na zerze cały czas. Mam takie pytanie czy to może być wina BIOSu że ta pani wydaje na poczatku takie pseudo dźwwięki czy to na bank uszkodzony SoundStorm? Chyba nie pozostaje mi jak rozebrać kompa i oddać płyte do seriwsu. A dodam jeszcze ze zmieniłem sterowniki do płyty głownej na wersje 4.24 ale tez nic to nie dało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Oddaj ja do serwisu, jeżeli na bank wiesz ze to nie wina wzmacniacza i głośników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Mam taki problem: W biosie w zakładce Advanced Chipset Settings, Cpu Interface jest nie aktywne, nie moge tam niczego zmnienić, próbowałem wszyskich możliwości i nic Bios mam 1007 Jak odblokować tą opcję? Tak już jest w biosie 1007. Zmień na inną wersję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 BassMan-SND jesli wydaj jakies dzwieki to znaczy ze cos tam dziala ja bym zaczol od wywalenia sterow do zera a jesli to xp to jest tam opcja przywracanie systemu, przywroc system mniej wiecej z okresu kiedy dzialalo jak nie pomoze to moze przeinstaluj i jak dalej nic to dopiero oddawaj do serwisu czasem winda tak ma kubuś: wydaje mi sie ze mozna to zmienic jak sie pozmieia inne rzeczy na menu/user defined to i cpu interface mozna zmienic najpierw trzeba z mienic opcje cpu z auto na menu Update: faktycznie chyba nie mozna :( w uber chyba bylo mozna stad moja wczesniejsza pomylka +- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubuŚ Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 I właśnie zmienie boisa na 1006, bo nawet kiepsko sie kreci na tym 1007, FSB nie chce pojsc >200 Mhz, moze bedzie lepiej sie kręcić na tym boisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 KubuŚ - zmień na 1004Uber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...