Morgomir Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Witam Jakiś czas temu kupiłem monitor Samsung BX 2235 (jakoś 4 miesiące temu). Ogólnie jestem bardzo zadowolony, monitor ma przekątną 21,5", pracuję w rozdzielczości 1920x1080. I teraz moje pytanie: Czy da się w tej rozdzielczości jakoś ustawić 75 Hz ? Bo pracuję cały czas na 60 Hz i czasem mnie bolą oczy... Nie wiem, czy to od wielkości monitora, kontrastu, częstotliwości odświeżania czy też że po zakupieniu monitora w ogóle go nie wyregulowałem tylko pracuję na fabrycznych ustawieniach? Pozdrawiam Morgomir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 FullHD natywnie ma 60Hz i na 100% nie od tego bolą Cię oczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eversor Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Mnie interesuje w tym momencie jak kogoś mogą w ogóle oczy boleć od monitorów LCD? One nie mrugają. To inna technologia od monitorów kineskopowych CRT. Tutaj nawet 25Hz nie będzie mrugać i nie zmęczy nam oczu... więc jak kogoś oczy mogą boleć od LCD nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Mnie interesuje w tym momencie jak kogoś mogą w ogóle oczy boleć od monitorów LCD? (...) Mało w życiu widziałeś - wystarczy brak ustawienia kontrastu i jasności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgomir Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 To zapewne u mnie tak może być, bo od nowości korzystam tylko z tych przycisków jak dynamic contrast, internet, game itp. Co należy zrobić ? Bo tak po godzince odczuwam właśnie ból oczu ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 To zapewne u mnie tak może być, bo od nowości korzystam tylko z tych przycisków jak dynamic contrast, internet, game itp. Co należy zrobić ? Bo tak po godzince odczuwam właśnie ból oczu ... ? Ustaw tryb "normal" ... albo "custom/native" (nie wiem jak się to zwie na tym modelu). Kontrast ustaw domyślny (może to być 50 w zależności od modelu). R/G/B też na domyślne. Ogólnie poszukaj ustawień natywnych. Wyreguluj jasność tak by nie było za jasno. Używaj tylko rozdzielczości natywnej. Przy 1920x1080 i 21,5" piksel jest dosyć mały - nie wiem jak lubisz, ale ja na takim pikselu ustawiam systemowe dpi tak na ~125% ;). Cleartype oczywiście włączony i monitor podłączony cyfrowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgomir Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Co to jest cleartype ? Ok, pozmieniam to. A z tego co się orientuję, to mam kabel standardowy czyli pewnie analog. Kupić HDMI ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Jakoś nie chce mi się wieżyć że masz podłączone przez d-sub i full hd, bo chyba nawet nie da się osiągnąć takiej rozdzielczości przez ten typ złącza. Użyj kabla DVI Digital Visual Interface – Wikipedia, wolna encyklopedia . A twój monitor według internetu nie posiada w ogóle wejscia HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgomir Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Hmm... To pewnie w takim razie mam DVI ... A nie da się jakiejś przejściówki na HDMI czy coś co by obraz polepszyć ; ) ? Edytowane 6 Marca 2011 przez Morgomir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Jakoś nie chce mi się wieżyć że masz podłączone przez d-sub i full hd, bo chyba nawet nie da się osiągnąć takiej rozdzielczości przez ten typ złącza.. Ludziom jednak marketing mózgi wyprał... po VGA można było pchnąć 2048x1536 na długo przed tym jak ktoś w ogóle pomyślał o DVI czy HDMI. Hmm... To pewnie w takim razie ma DVI ... A nie da się jakiejś przejściówki na HDMI czy coś co by obraz polepszyć ; ) ? Następny specjalista... DVI i HDMI to połączenia cyfrowe, w dodatku elektrycznie zgodne, co tu chcesz polepszać? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Na moj gust kolega ma zle dobrany kontrast i jasnosc , pewniakiem zaufal producentom ;) kontrast na 80% wyswietlanie Forum ustawione na jakis jasny desen i wali po oczach jak latarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Cóż mogę się mylić, co do rozdzielczości. Ale napewno jest różnica w jakości pomiędzy D-SUB a DVI/HDMI. Wracając do tematu, jeżeli masz włączony dynamiczny kontrast wyłącz to dziadostwo. Bo w samsungach (sam posiadam) strasznie to potrafi walić po oczach gdy rozjaśnia jasne obrazy a ściemnia ciemne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Ludziom jednak marketing mózgi wyprał... po VGA można było pchnąć 2048x1536 na długo przed tym jak ktoś w ogóle pomyślał o DVI czy HDMI. wtedy tak, teraz nie. Ostatnia karta na której dało się to ustawić na posiadanych przeze mnie to 8800gts, niestety już potem RAMDACi w kartach montuje się chyba jak najtańsze bo są w sumie mało przez kogo używane, często osiągniecie 2M pixeli jest trudne, natomiast opisane przez ciebie 3,3M pix - nieosiągalne po prostu na samym sterowniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgomir Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Co do mojego kabelka znalazłem coś takiego: http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=31&t=22864&start=0&st=0&sk=t&sd=a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgomir Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 A więc kupie ten kabelek DVI. Jeszcze pytanie - ile na niego przeznaczyć aby był dobry i nie przepłacić ? I czy ktoś mógłby mi przez gg pomóc dobrze ustawić monitor ;) ? Dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eversor Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Mało w życiu widziałeś - wystarczy brak ustawienia kontrastu i jasności. Oj czepiasz się. Wiadomo, że chodziło mi o dobrze wyregulowany LCD, a nie taki od poklikamy guziczki i niech będzie ^_^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 A więc kupie ten kabelek DVI. Jeszcze pytanie - ile na niego przeznaczyć aby był dobry i nie przepłacić ? I czy ktoś mógłby mi przez gg pomóc dobrze ustawić monitor ;) ? Ja kalibrowałem wg Adam Śmiałek - Skalibruj swój monitor i chyba całkiem ok mi wyszło :) Kabelek DVI jest kabelkiem cyfrowym także jaki byś nie kupił i tak nie zobaczysz różnicy między tańszym a droższym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...