Gość dawciobiel Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Witam, Czy istnieje program który umożliwia wyłączenie (ewentualnie zablokowanie dostępu) do ściśle określonego modułu RAM (jednego z wielu) zamontowanego w danej chwili w komputerze? Opis problemu: Posiadam płytę ASUS A8N-E. Posiada ona 4 sloty na moduły RAM (DDR2). Moduły RAM które posiadam to: 2x 1GB OCZ - dobre, szybkie i stabline 2x 256MB - stare i wolne Po zamontowaniu wszystkich modułów system (Windows 7 x64) pracuje, ale pojawia się w momencie włączenia gry tj. Starcraft 2. Na początku meczu (mała ilość jednostek na mapie) gra działa w "normalnym" tempie (ilość klatek na sekunde). Po kilku minutach kiedy ilość jednostek na mapie wzośnie kilku krotnie gra strasznie spowalnia 1-5 FPS (normalnie jest w tym momencie około 20 FPS bez montowania dodatkowych modułów RAM 256 MB). Dlatego zastanawiam się czy jest jakiś posób aby programowo wyłączać dane moduły przed zapisem/odczytem. Zdaje sobie sprawe że raczej nie jest to możliwe, dlatego że do płyta główna decyduje z jaką jednakową prękością chodzą wszystkie moduły jednocześnie. Jednak zapytać nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 wyjmij te 2x256 one i tak nie przyspiesza Ci systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawciobiel Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 wyjmij te 2x256 one i tak nie przyspiesza Ci systemu hehe, stary, ja nie wkładam po to żeby przyspieszyć działanie gry tylko po to, żeby komfort pracy z samym Windowsem był lepszy. Ja jestem programistą komputerowym - jak ja uruchamiam przeglądarke www to sama ona mi zajmuje często 1.4 GB ramu. Do tego masz jeszcze jakieś IDE (Eclipse/NetBeans/Idea), do tego jakiś serwer postawiony, Total Commander, i tak dalej... Obecnie nie mam akurat funduszy na zakup nowych modułów, a jak będę mieć to raczej całego kompa sobie zafunduję - obecnie muszę się ratować tym co mam pod ręką. Stąd potrzeba takiego programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Taki program nie istnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 a to nie jest tak że pamięci pracują z prędkością najwolniejszego? tak w ogóle to nie to wynikiem błedów ? może puść memtest i sprawdź czy te ramy są w ogóle sprawne, coś mi się wydaje ze plik stronnicowania będzie szybszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawciobiel Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 a to nie jest tak że pamięci pracują z prędkością najwolniejszego? tak w ogóle to nie to wynikiem błedów ? może puść memtest i sprawdź czy te ramy są w ogóle sprawne, coś mi się wydaje ze plik stronnicowania będzie szybszy Jest tak jak mówisz, że wszystkie moduły działają z prędkością najwolniejszej - i to jest właśnie problem ale tylko w momencie uruchomienia gry bardzo mocno obciążającej pamięć ram. Za to przy zwykłej pracy w systemie z programami użytkowymi wydajność pamieći (konkretnie jej szybkość) nie ma dla mnie zupełnie znaczenia. Za to znaczenie ma jej ilość. Dlatego w przypadku włączania gry chciałbym wyłączać dostęp do wolniejszych modułów. Muszę wyraźnie zaznaczyć, że absolutnie nie liczę na to, że płyta główna przestawi sobie wtedy parametry pracy lepszych modułów na szybsze ustawienia. Liczę jedynie na to, że do wolniejszych modułów nie będą zapisywane/odczytywane dane. Plik stronicowania niestety szybszy nie jest. A co do błędów w owych pamieciach to co prawda memtest'em nie sprawdzałem, ale sprawdzałem za pomocą programu 3D Mark'a. Ale w sumie dobrze, że mi przypomniałeś aby to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Niektóre bardzo stare płyty miały opcje wyłączania modułów w danym slocie. Twoja płyta tego nie ma i raczej nie istnieje program, który mógłby to zrobić. Jeśli nawet by istniał, to działał by tylko dla DOS - po uruchomieniu W7 zarządzanie pamięcią bezpośrednio nie jest wykonalne. 1. Sprawdź przy pomocy GoldMemory jak już. 2. Wyciąg te moduły, bo tylko spowalniają kompa. Zamiast męczyć się z nimi, skonfiguruj optymalnie bios, system i programy - wyłącz zbędne porty, Aero, zbędne wtyczki, nie uruchamiaj przy starcie systemu programów, których nie używasz cały czas. itp. 3. Jak przeglądarka zajmuje 1.4GB ram, to ma błąd w kodzie (lub odpalasz dużo ciężkich stron). Zaktualizuj ją i wywal/wyłącz tymczasowo zbędne wtyczki (Silverligth, DRM i najlepiej FLASH ;]). Ewentualnie co jakiś czas uruchamiaj ją ponownie. Ja mam także 2 GB, serwer, TC itp, ale trzymam Firefoxa w ryzach (500MB nie przekracza). W moim przypadku dużą oszczędność daje użycie XP zamiast W7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 2. Wyciąg te moduły, bo tylko spowalniają kompa. Zamiast męczyć się z nimi, skonfiguruj optymalnie bios, system i programy - wyłącz zbędne porty, Aero, zbędne wtyczki, nie uruchamiaj przy starcie systemu programów, których nie używasz cały czas. itp. A po co wyłączać Aero? Żeby generowanie interfejsu przerzucić na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Żeby gry nie cięły i aby nie zasrywać pamięci/procka wodotryskami potrzebnymi do szczęścia jak prostytutce bielizna. Jakoś ciężko będzie Ci mnie przekonać, że po wyłączeniu Aero wzrośnie obciążenie pamięci/procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 2. Wyciąg te moduły, bo tylko spowalniają kompa. Ta, tyle ze na sprawnym ramie jedyne miejsce gdzie zauwazysz ze ram jest wolniejszy to ... benchmark pamięci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawciobiel Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Wyciąganie RAM'u nie zdaje egzaminu, bo musiał bym się z tym wachlować kilka razy dziennie. Co do wyłączania wodotrysków i tak dalej - również odpada, bo w przypadku programowania ja nie otwieram tego typu stron. Strony które otwieram wtedy w przeglądarce to zazwyczaj dokumentacja/helpy/tutoriale i takie tam - czasami zakładek jest po prostu w okolicach 50. Co do przeglądarki to używam Opera/FF/Chrome - więc też nie jest to tego wina. Wtyczek nie mam zainstalowanych w nadmiarze i tak dalej. Krótko mówiąc, nie pytam jak uszczuplić Windowsa bo tego się w tym przypadku zrobić już nie da. Zdaje sobie również sprawę z niemożliwości działania tego typu programu pod Windows 7 gdzie system nie wykorzystuje przerwań biosu do zarządzania sprzętem. Jednak być może istnieje program który np. zapisze pewne tymczasowe dane do wybranych modułów RAM [*] - przez co uruchomiony gra nie miała by wolnego miejsca aby w nich zapisywać. Co prawda w takim wypadku sam system przepisał by zawartość takiej pamięci do pliku wymiany przez co został by on zwonlniony - w takim wypadku należało by wyłączać plik wymiany... a to z kolei powodowało by niedostatek pamięci RAM na prace gry - i koło się zamyka. [*]Oczywiście pomijam tutaj kwestie, że pod Windowsem 7 bardzo trudno odwołać się bezpośrednio do sprzętu lub w ogóle jest to niemożliwe. Mimo tego pytam - bo zawsze lepiej zapytać. p.s. Rzucę okiem na GoldMemory lada chwila i zdam relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2011 Żeby gry nie cięły i aby nie zasrywać pamięci/procka wodotryskami potrzebnymi do szczęścia jak prostytutce bielizna. Jakoś ciężko będzie Ci mnie przekonać, że po wyłączeniu Aero wzrośnie obciążenie pamięci/procka. Aero powoduje przerzucenie generowania interfejsu na GPU. Także procka nic nie "zasrywa". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...