PoGo Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie czy posiadając zainstalowany system Vista 32-bit mogę kupić taki upgrade http://www.komputronik.pl/product/86353/Oprogramowanie/Programy_PC/Microsoft_Windows_7_Home_Premium_PL_BOX_Upgrade.html i przeinstalować system na 64-bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 upgrade vista x86 to 7 x64 - Google Search Ciężko poszukać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) A co to znaczy x86? :> Tak w ogóle o myślałem, że właśnie od tego jest to forum - żeby się czegoś dowiedzieć, inaczej po co mi w ogóle użytkownik ;) Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dethroc Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 x86 - system 32 bitowy x64 - system 64 bitowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Trzeba od tego zacząć, że jeśli masz vistę (bądź cokolwiek w wersji OEM) to zapomnij o upgreade. Link który podałeś dotyczy wersji BOX, a więc musisz posiadać starszą wersję systemu operacyjnego BOX do uaktualnienia aby mieć pełną funkcjonalność czyli możliwość migracji na inny komputer, zmianę podzespołów komputera (płyta główna i inne). Jeśli masz licencję oem to tak na prawdę zbyt wiele nie możesz i nawet duża zmiana konfiguracji sprzętowej (a na pewno płyty głównej) może powodować utratę legalności systemu. Dlatego właśnie oem są tańsze niż box. Jeśli teraz kupisz upgreade box to niestety dalej będziesz miał licencję oem więc to się kompletnie nie opłaca. Odpuść sobie. Ponad to powiem ci że miałem vistę oem (64bit) i między siódemką i vistą nie ma jakiś porażających różnic. Tu sobie poczytaj: http://www.dobreprogramy.pl/Uaktualnienie-do-Windows-i-Anytime-Upgrade,Artykul,11430.html Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Nie można przejść z 32 bitowca na 64 bitowca upgrejdem ;] źródło: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/32-bit-and-64-bit-Windows-frequently-asked-questions Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mozna, tyle ze trzeba wykonac czystą instalację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Trzeba od tego zacząć, że jeśli masz vistę (bądź cokolwiek w wersji OEM) to zapomnij o upgreade. Nie do końca, jest jedna fajna rzecz, jakkolwiek tylko dla posiadaczy home premium http://www.komputronik.pl/product/86353/Programy_i_gry/Programy_u_ytkowe/Microsoft_Windows_7_Home_Premium_PL_BOX_Upgrade.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Zastosowałem takiego boxa do aktualizacji z Visty Business OEM na Win7 Home Edition (obie edycje 32bit, wykonywana była czysta instalacja). Wszystko odbywało się na jednym komputerze, który w międzyczasie nie miał wymienianych części. Pada pytanie, mianowicie czy taka ścieżka aktualizacji w drodze prawa i postanowień M$ jest legalna i poprawna? :) Abstraciach!ąc i celując w coś bardziej powiązanego z głównym tematem: fizycznie upgrade z 32bit (poprzez opcję 'uaktualnij', bez czystej instalacji systemu) możliwy jest tylko do wersji 32bit, tak samo jest z wersjami 64bit (Vista->Win7). Przy XP i migracji do siódemki trzeba i tak od nowa zainstalować system (o ile się nie mylę), nie pamiętam natomiast, jak to było z przesiadką XP->Vista :P. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Pada pytanie, mianowicie czy taka ścieżka aktualizacji w drodze prawa i postanowień M$ jest legalna i poprawna? :) Nie jest. To nie jest nawet wg postanowien MS aktualizacja, bo nie mozna zaktualizowac wersji wyzszej do nizszej. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Tak się składa, że śledziłem tą sprawę bo stanąłem przed zakupem windows 7. Miałem dotychczas oema visty 64bit. Wielokrotny kontakt z różnymi konsultantami microsoftu wyjaśnił całą sprawę. Jeśli ktoś ma np vistę 32/64bit OEM to może dokonać uaktualnienia także wersją box upgreade do 7-ki ale nie podniesie wersji tzn. licencja oem nie stanie się nagle box-ową. Tym samym wymian np płyty głównej będzie skutkować utratą licencji. Dlatego kupiłem pełnego boxa 7-ki i mam spokój. Mogę wymieniać bebechy jakie chcę i licencji nie tracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...