Skocz do zawartości
PoGo

Upgrade Vista 32-bit -> 7 64-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba od tego zacząć, że jeśli masz vistę (bądź cokolwiek w wersji OEM) to zapomnij o upgreade. Link który podałeś dotyczy wersji BOX, a więc musisz posiadać starszą wersję systemu operacyjnego BOX do uaktualnienia aby mieć pełną funkcjonalność czyli możliwość migracji na inny komputer, zmianę podzespołów komputera (płyta główna i inne). Jeśli masz licencję oem to tak na prawdę zbyt wiele nie możesz i nawet duża zmiana konfiguracji sprzętowej (a na pewno płyty głównej) może powodować utratę legalności systemu. Dlatego właśnie oem są tańsze niż box. Jeśli teraz kupisz upgreade box to niestety dalej będziesz miał licencję oem więc to się kompletnie nie opłaca. Odpuść sobie. Ponad to powiem ci że miałem vistę oem (64bit) i między siódemką i vistą nie ma jakiś porażających różnic. Tu sobie poczytaj: http://www.dobreprogramy.pl/Uaktualnienie-do-Windows-i-Anytime-Upgrade,Artykul,11430.html

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba od tego zacząć, że jeśli masz vistę (bądź cokolwiek w wersji OEM) to zapomnij o upgreade.

Nie do końca, jest jedna fajna rzecz, jakkolwiek tylko dla posiadaczy home premium

http://www.komputronik.pl/product/86353/Programy_i_gry/Programy_u_ytkowe/Microsoft_Windows_7_Home_Premium_PL_BOX_Upgrade.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem takiego boxa do aktualizacji z Visty Business OEM na Win7 Home Edition (obie edycje 32bit, wykonywana była czysta instalacja). Wszystko odbywało się na jednym komputerze, który w międzyczasie nie miał wymienianych części. Pada pytanie, mianowicie czy taka ścieżka aktualizacji w drodze prawa i postanowień M$ jest legalna i poprawna? :)

Abstraciach!ąc i celując w coś bardziej powiązanego z głównym tematem: fizycznie upgrade z 32bit (poprzez opcję 'uaktualnij', bez czystej instalacji systemu) możliwy jest tylko do wersji 32bit, tak samo jest z wersjami 64bit (Vista->Win7). Przy XP i migracji do siódemki trzeba i tak od nowa zainstalować system (o ile się nie mylę), nie pamiętam natomiast, jak to było z przesiadką XP->Vista :P.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pada pytanie, mianowicie czy taka ścieżka aktualizacji w drodze prawa i postanowień M$ jest legalna i poprawna? :)

Nie jest. To nie jest nawet wg postanowien MS aktualizacja, bo nie mozna zaktualizowac wersji wyzszej do nizszej. Edytowane przez ZlyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa, że śledziłem tą sprawę bo stanąłem przed zakupem windows 7. Miałem dotychczas oema visty 64bit. Wielokrotny kontakt z różnymi konsultantami microsoftu wyjaśnił całą sprawę. Jeśli ktoś ma np vistę 32/64bit OEM to może dokonać uaktualnienia także wersją box upgreade do 7-ki ale nie podniesie wersji tzn. licencja oem nie stanie się nagle box-ową. Tym samym wymian np płyty głównej będzie skutkować utratą licencji. Dlatego kupiłem pełnego boxa 7-ki i mam spokój. Mogę wymieniać bebechy jakie chcę i licencji nie tracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi