shooter Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Witam. Panowie mam problem. Mianowicie wygiąłem rurki w chłodzeniu Auras Fridge aby cooler ten zmieścił się na kartę graficzną. Jednak problem w tym, że heatpipe'y straciły na wydajności. Tzn. grzeje się podstawa a same rurki nie transportują ciepła na finy. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna i czy da się to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Pajpy nie załamały się? Uginając miedziane rurki na zimno można doprowadzić do ich załamania co równa się zablokowaniem ich drożności (vide plastikowe rurki w WC i ich promień zgięcia). Daj fotki jeśli możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie mam fotek niestety, ale jeśli chodzi o promień zgięcia to nawet zwiększył się w porównaniu do seryjnego. Kurcze nie wiem co jest grane. Bardzo proszę o jakieś uwagi, sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Oczywiście sprawdzasz na wyłączonych wentylatorach że HP są zimne? W którą stronę zaginałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak popatrzysz na fotografię to w kierunku wychodzącym z monitora :). Musiałem oddalić podstawkę od GPU od finów. Podstawka jest bardzo gorąca a rurki już kilka cm od niej chłodne. Auras siedział wcześniej na 8800GTS i wszystko działało cacy - finy parzyły praktycznie. Cuda? P.S. Nie możliwe żeby Auras był tylko o pare st. C wydajniejszy od Boxa. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Mogło albo dojść do zablokowania przepływu cieczy/gazu w rurce (sprawdź, czy nigdzie rurka się nie "zgniotła"). Druga możliwość to taka, że doszło do pęknięcia (nawet niewielkiego) i zawartość HP uciekła w eter. Takie coś jest wtedy do śmieci. Sprawdź też luty HP z podstawą, może coś się porozdzielało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) OK. Temp. jest 10 st. C niższa niż na coolerze stockowym. Chyba nie możliwe, prawda? Nie możliwe aby wszystkie 4 rurki zostały uszkodzone. A może jednak wydajność Aurasa jest taka i tyle. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 10 stopni i cichsze chłodzenie to mało? Jakie miałeś temperatury na wcześniejszej grafie? Jakie wentyle założyłeś i jakie obroty/napięcie ustawiłeś na radku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Te temp. niższe o 10st to obciążeniu gpu czy idle? Co do temp. rurek w idle to weź pod uwagę, że 8800GTS w idle pobierał 55-60W a HD6870 w dile pobiera ok 20W więc w idle rury będą dużo chłodniejsze przy HD6870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Na Aurasie siedzi 120mm i 92mm. Na jakieś 7V skręcone. 10 st. niższe i w Stresie i w Idle. Po prostu jak miałem 8800GTS to cały Auras parzył w stresie a teraz jest tylko ciepły. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A na czym siedzi bo to chyba mi minęło - G80 to jakieś 160W ciepła w stresie. Może obecna karta ma mniej ergo szybciej się wychładza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Tuż przy stopie collera pajpy są bardzo spłaszczone: Mało czytelna fotka z powodu chroma ale coś tam można pogdybać... Jeśli stopę "oddalałeś" od zioberek spłaszczenia mogły się jeszcze bardziej spłaszczyć lub załamać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Orgiusz Auras siedzi na 6870. Możliwe, że cooler po prostu nie wydala a jest sprawny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 No jak jest 10 stopni mniej to chyba wydala moim zdaniem. Podaj może też ile wynoszą temperatury w idle, stresie. Opis wentylację obudowy. Podaj jakie temperatury miałeś na 8800GTS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Na 8800GTS miałem max w stresie 55 st. Na hd6870 w idle 44 st, w stresie w grze 75-80 st.C. Po odpaleniu FurMarka w XtremeBurningMode temperatura szła cały czas w górę. Po osiągnięciu 90 st. wyłączyłem go. P. S. Jaka jest bezpieczna temp. dla sekcji zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 W/g info z neta HD6870 w idlu bierze 19W- dymając na to "120mm i 92mm. Na jakieś 7V" chyba nie powinno osiągać 44stC (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Rzeczywiście coś nie gra jak powinno. Przećwicz ponowny montaż chłodzenia jeśli nie zrobiłeś tego do tej pory. Sprawdź jakie ślady pasta zostawiła, czy nie wyszło coś w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Ja miałem podobną sytuację po zamontowaniu scythe musashi na swoją 5770, zdemontowałęm koszyczek na dyski, który był bezpośrednio nad chłodzeniem i coś tam pogmerałęm i temp spadły o 20*c. Teraz max w furmarku mam 70*c (w crysis2 też wcześniej dobijało do ponad 90*c) przy skreconych wentylatorach na 5v, nie wiem dokładnie od czego to zależało, może coś źle dociskało, albo faktycznie zrobienie trochę miejsca w budzie dało taki efekt zważywszy na to, że mam micro atx i ogólnie bardzo mało miejsca w środku. Masz możliwość zamontowania spowtorem tego chłodzenia na starą kartę ? Wtedy dostaniesz odpowiedź na pytanie, czy nie doszło do jakiegoś mikro uszkodzenia. Co jeszcze można zrobić.. poprawić ogólną cyrkulację powietrza w budzie, żeby miał nie tylko skąd zasysać, ale i wydalać. No i tak jak piszą koledzy wyżej, w idle jest ciut za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Właśnie nie za bardzo mam możliwość montażu tego chłodzenia. Ale jeśli byłoby jakieś mikro uszkodzenie to na pewno nie objęłoby 4 HP. A wszystkie są zimne. Buda wentylowana jak należy, miejsca dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Nie koniecznie musi to być jakaś dziurka w rurce, może też być utrata styczności między rurami a podstawą powstała na skutek wygięcia. Załóż jeszcze raz, oblukaj całość jak to wygląda. Mi się samo naprawiło i nie wiem tak do końca co było przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Szybki test sprawności chłodzenia - pod kran i wrzątek na podstawę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) Test a'la Orgiusz wykonany :). Strumień wrzącej wody naniosłem punktowo na podstawę chłodzenia. Po chwili cała karta zaczęła parzyć, nawet najodleglejsze rejony heatpipe'ów. Zatem chłodzenie jest sprawne. Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 No to problemem jest przyleganie podstawki do rdzenia. Chcesz się bawić - papier wodny. Chociaż przy gołym rdzeniu... Podstawka jest miedziana czy aluminiowa niklowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Miedź niklowana. Przylega lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Może pasta ma 6 lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Test a'la Orgiusz wykonany :). Strumień wrzącej wody naniosłem punktowo na podstawę chłodzenia. Po chwili cała karta zaczęła parzyć, nawet najodleglejsze rejony heatpipe'ów. Zatem chłodzenie jest sprawne. To na co lałeś wodę w końcu na chłodzenie czy kartę ? :] Może faktycznie coś kiepsko posmarowałeś (za gruba/cienka warstwa), albo pasta zjełczała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 ath, bystrzaku :P. AS5 ma 3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Może warto zainwestować w nową tubkę? Też używałem AS5, jednak w moim wypadku, gdy dużo grzebałem w komputerach, tuba nie wytrzymywała długo i jej zawartość szybko schodziła. Nie pamiętam, jak to było ze zmianą właściwości pasty po nałożeniu, która była przez jakiś czas używana. Arctic Silver 5 w przeciwieństwie do przeciętnych silikonówek, a nawet Arctic Ceramique (tak się to zwało? ;)) nie zamieniał się po jakimś czasie w betonowy wiór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 ath, bystrzaku :P. AS5 ma 3 lata. Do tego lubi się wygrzewać :P Gdzieś u mnie pałęta się AS5 która ma swoje. Obecnie ciągle męczę STG-1 ]; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...