kaijitsu Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Polecam atiman uninstaller, robi dobra robote. Jeszcze wczoraj po ustawieniu powerlimit na +20% mialem spadki min fps w crysis benchmark do 14fps, a po ustawieniu 0% nie mialem tych dropow. Teraz po czyszczeniu jest odwrotnie 0% min 36fps, +20% min 51fps Usunąłem pozostałości po starych sterach i zainstalowałem na czysto zyskując tym samym 250pkt więcej w 3dmark11. Performance P9959 Graphics Score 11193 Physics Score 7597 Combined Score 7321 (Physics i Combined niski z racji 1 kości ram) w AvP2010 w pierwszej misji marine (takie same ustawienia czyli wszystko na max w dx11 bez aa) jest około 50-100fps więcej względem starych sterowników. Wcześniej było ok 150-200fps a teraz 200-250fps. Nieraz widać i po 3xx Swoją drogą, ta gra bardziej nagrzewa kartę niż chociażby BF3. Temperatury może i te same ale chłodzenie głośniej pracuje. Edytowane 2 Listopada 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Wtrącę się. Posiadam HD 7950 i cyka mi grafika, ale nie pod obciążeniem tylko gdy wygaśnie monitor. Co możecie poradzić? Co rozumiesz przez "cyka" rozwiń temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Graphics Score 11193 40% OC, fajna sztuka. Daj znać, jak będziesz się pozbywał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Kurcze 11200tys na 7950, ja przy 1150mhz mam graphics 10500 Edytowane 11 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Dzisiaj się dowiedziałem, że moja karta ma 2GB pamięci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkt4 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Co rozumiesz przez "cyka" rozwiń temat Mam na myśli że jak wygaśnie monitor po określonym czasie to karta wydaję charakterystyczne cyknięcia, "chrumknięcia", gdy raz otworzyłem odbudowę i dotknąłem grafy podczas tego "cykania" to karta tak jakby wibruje. Okres to jakieś cyknięcie co 1,5, 2 sek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 No to teraz tylko instalować GTA4 Ja jutro będe miał w łapkach trzy nowe xfx 7850, więc coś sie wybierze pewnie. Tylko jeszcze sie troche zastanawiam czy nie szarpnąć sie na GTXa 660 PS. widzę ze dorobiłeś się nowego procka, gratki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Jakim cudem Ci tak wyswietla?:P Swoja droga jaka cena nowych zabawek bo tez planuje uderzyc w te podzespoly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Nie mam pojęcia, jakiś bug w gpu tweak chyba. Co do zabawek to kupiłem w saturionie za: Procesor - 709zł Płyta Główna - 333zł Nie polecam dopłacać 150zł do i5-3570K - ten mój procek, mimo, że bez K robi bez problemu 3,8Ghz, oczywiście na stockowym napięciu. Na chłodzeniu za 50zł mam max 70 stopni. Jak będziesz chciał kręcić i5-3570K to będziesz musiał zapłacić jeszcze za lepsze chłodzenie, a i tak procek będzie najprawdopodobiej przekraczał 80 stopni. A wszystko to pozwoli ci uzyskać 18% wyższe taktowanie, które cholera wie jak się skaluje. Moim zdaniem nie warto. Ja mam jeszcze włączony turbo boost, więc w dwu wątkowych zadaniach procek podkręca się na 3,9Ghz, a jedno wątkowych na 4Ghz edit: HAHA, nowy Catalyst faktycznie poprawia wyniki smarka :P http://www.3dmark.com/3dm11/4869640 Edytowane 7 Listopada 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby KOTICK Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam pierwszym postem na forum. Dołączę się do rozmowy mam kłopot kupiłem Asusa HD DC II 7970/925 /1350 problem dotycz braku regulacji napięcia może jakieś sugestie użytkowników obeznanych z tematem, lub znających jak obejść problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Bobby KOTICK Asus posiada swoj program do podkrecania GPU podnoszenia napieci itp . Drugim popularnym programem jest MSI Afterburner , poczytaj jak sie nim poslugiwac ( zakladam ze jestes poczatkujacy w temacie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby KOTICK Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Sprawy programów to jedno! znam je wszystkie bardzo dobrze. Komputerami bawię się od kilku ładnych lat i nie są mi obce te programy : Asusa, Szafira i od MSI-ja EVGA Przetestowałem je po kolei wszystkie, kartę mam kilka dni i zdziwko karta ma na sztywno OC vcore 1175 mv 1125/1550.Faktycznie źle sformułowałem posta z którego nic nie wynika co kto i jak, po prostu śledziłem wasze wypowiedzi od początku wątku (przesiadka z zaprzyjaźnionego forum) jak bum z wami pisał i tak wyszło. Do rzeczy, chodzi mi o radę który bios unlok nr data wydania będzie git sory za OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Znaczy sie, ze mimo odblokowania dwoch opcji w MSI AB odnosnie monitorowania i regulacji napiecia, zmiany nie przynosza zadnych skutkow? Tutaj jest troche po angielsku n/t odblokowania Twojego asusa http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=168143 Edytowane 10 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby KOTICK Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 @adamlop Dzięki za linka do @techpower . Asusa GPU tweak odinstalowałem. Zainstalowałem starą wersje MSI Afterburner 1.6 co ciekawe vcore bez zmian1175 mv zegary poszły w gore 1205/ 1790 w grach wysypuje !(BFBC2, BF3) .Brak dowoltowania muszę poszukać BIOS unlok tylko jaki numer może ktoś podpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 +500 pkt o ile sie nie myle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 +500 pkt o ile sie nie myle? nawet + 850:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Koledzy mam mały problem z grafiką podczas podkręcania pamięci i gpu wynik w 3d marku 11 maleje nie wiem co jest grane. Normalnie przy standardowych ustawieniach mam 6500pkt a po podkręceniu 4000-4500pkt. Karta to HD 7870. czy ktoś wie o co chodzi?? Edytowane 19 Listopada 2012 przez Pablo Hudinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Zostaw na razie pamieci, powyzej danej wartosci wlacza sie system korygujacy bledy i wtedy wynik maleje. Zajmij sie rdzeniem na poczatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 poleccie mi cos:} ktora z tych trzech? http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7850-2048mb-ddr5-256b-d-h-d-pci-e-11200-07-20g-499737/ http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r7850-twin-frozr-2gd5-oc-464156/ http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7850-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-975-4800-wer-oc-overclock-gv-r785oc-2gd-462779/ Wiem ze to pewnie nie za madre pytanie:P bo kazda bedzie dobra ale ktora polecacie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Poleciłbym MSI badz GIgabyte'a ze wzgledu na 3 lata gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Przy podkręceniu samego rdzenia wynik również z 6500 pkt obniża się do 5900 pkt. taktuje 1000@1200 czy na 1000@1050 nie ma znaczenia... próbowałem podkręcać ze sterowników jak i przez MSI Afterburner Przyrostów nie widzę w 3dmarku... jednak w Max payne 3 przy podkręceniu czuję sie różnice w graniu oczywiście na +. Przy ustawianiach wszystkich na maxa i rozdzielczości 1920x1200 (monitor dell U2412M) po sporym podkręceniu można cieszyć się płynnością Nie wiedziałem że Max ma takie wymagania...bez podkręcania przy tej rozdzielczości lekka skakanka. Przeinstalowywałem 3d marka i nie widać róznicy jeszcze zostały tylko stery mam najnowsze 12.10 Edytowane 20 Listopada 2012 przez Pablo Hudinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) No to wlacza Ci sie throttling, powelimit na +20% ustawiony? Odpal sobie cos w oknie np. Unigine Heaven. Odpal Afterburnera i obserwuj czy zegar rdzenia leci na wykresie A stery to sprawdz 12.11 jest juz beta8 Edytowane 20 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 powerlimit ustawiony. Na Unigine Heaven podobnie jak w 3d marku z 1800 pkt po lekkim oc zrobiło się 1600 no i faktycznie na wykresie rdzenia widać duże skoki jak na EKG (rdzeń na przemian pracuje bardzo wysoko i zaraz bardzo nisko) bez podkręcenia wykres dużo ładniej wygląda zegar pracuje równo. Torszkę w swoim życiu kart przerobiłem ale pierszy raz mam coś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Dzięki kolego za pomoc! Przeinstalowałem nowe stery i radość:) prawie 8500pkt po lekkim OC jeszcze sie pobawie, ale myślę że już wszystko będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Dobra chyba czas przedstawić potwora od AMD, najmocniejszego HD 7990 - dwa jajka działające w CrossFireX. 13 278 punktów w 3D Mark 11, trochę słabszy w syntetyku od GTX 690 ale w innych aplikacjach potrafi utrzeć nosa. Zachęcam do odwiedzenia PurePC.pl, gdzie znajdziecie pierwszy w Polsce premierowy test HD 7990. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Dawno, dawno temu... gdzieś na początku bieżącego roku, pojawiły się pogłoski o rychłej premierze kolejnej karty graficznej AMD, która w założeniu miała dosłownie zdewastować konkurencję z obozu NVIDII. Czas mijał nieubłaganie, jednak firma z Sunnyvale wyraźnie nabrała wody w usta i konsekwentnie milczała na temat Radeon HD 7990... Byłby to zapewne koniec tej smutnej opowieści, gdyby nie determinacja jednego z producentów kart graficznych, który postanowił stworzyć takiego potworka według autorskiego projektu. Referencyjne HD 7990 według przepisu inżynierów AMD nigdy nie trafiło do powszechnej produkcji, aczkolwiek TUL Corporation otrzymało namaszczenie od „Czerwonych” i swój pomysł zrealizowało, kilka tygodni temu wprowadzając do sprzedaży ów monumentalny model. Radeon HD 7990 stał się faktem, który postanowiliśmy ściągnąć do naszego laboratorium jako pierwsza redakcja w kraju. Testowany sprzęt jest w istocie połączaniem dwóch 28 nm układów Tahiti XT na jednej płytce PCB, czyli prawdopodobnie najszybszą aktualnie dostępną kartą graficzną. Przed Wami jego potworność: Vertex3D Radeon HD 7990 6GB! Test Vertex3D Radeon HD 7990 6GB - Podwójne uderzenie AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 przeleciałem po łebkach...microstutter jest czy wyeliminowany? Nie żebym był zainteresowany kartą(szkoda kasy) ale warto wiedzieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 przeleciałem po łebkach...microstutter jest czy wyeliminowany? Nie żebym był zainteresowany kartą(szkoda kasy) ale warto wiedzieć Ten problem jest już z grubsza załatwiony, co nie znaczy że kompletnie nie występuje, ale nie rzuca się w oczy i można spokojnie grać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) W moim wypadku na sterach 12.11 beta4 wzwyz microstuttering jest nie zauwazalny ( byc moze wogole go brak ) wczesniejsze stery w tym temacie byly poprostu niedorobione , czasami az oczy bolaly b.t.w Czy nie taniej i szybciej bedzie kupic 2x7970 ktore sie jeszcze lekko podkreca do 1100MHz ?? zeby te dwu ''glowe'' karty mialy racje bytu powinny byc tansze o 20% niz dwie sztuki oparte na tym samym ukladzie . Edytowane 24 Listopada 2012 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 W moim wypadku na sterach 12.11 beta4 wzwyz microstuttering jest nie zauwazalny ( byc moze wogole go brak ) wczesniejsze stery w tym temacie byly poprostu niedorobione , czasami az oczy bolaly b.t.w Czy nie taniej i szybciej bedzie kupic 2x7970 ktore sie jeszcze lekko podkreca do 1100MHz ?? zeby te dwu ''glowe'' karty mialy race bytu powinny byc tansze o 20% niz dwie sztuki oparte na tym samym ukladzie . dokładnie jedyna zaleta dwurdzeniówki to mniejsze zużycie pradu, przy ewentualnej odsprzedaży łatwiej opchnąć jednordzeniowe karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...