Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Dylemat IPS 24"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stanąłem przed dylematem przy zakupie monitora LCD. Obecnie używam CRT Nec 2111SB - pełne zadowolenie, ale muszę ze względu na jego gabaryty zainwestować w płaszczkę...

Przeglądając neta, w oko wpadły mi 3 modele:

LG E2370V - 799zł wprawdzie 23 cale, ale ciekawa funkcja PIP HDMI

Dell U2412M -999zł

HP ZR24w - 1299zł

Który z nich polecilibyście do

1. Grania

2. Filmów

3. www/ofice

dla PC

O ile dell i HP są dość dobrze przetestowane w necie o tyle LG jest zagadką. Chciałbym wydać oczywiście jak najmniej, moje myśli krążą wokół w/w dela, ale czy jest on lepszy od wymienionych konkurentów? Pomijam kwestie rozdzielczości, chodzi mi raczej o praktyczne strony użytkowania, smużenie input lag, kolory po kalibracji, kąty itd. Recenzje poczytałem, dlatego prosił bym o wypowiedzi osób posiadających te modele.

Według prad.de

Ocena Dell U2412M vs HP ZR24w wygląda tak:

Ocena:

Zależności od kąta: bardzo dobry vs bardzo dobry

Kontrast: dobry vs dobry

Przestrzeń kolorów: dobry vs dobry

Subiektywne wrażenie obrazu: dobry vs bardzo dobry

Skala szarości Rozdzielczość: dostateczny vs bardzo dobry

Jakość obrazu interpolacji: dostateczny vs dobry

Ramka, mechanika: bardzo dobry vs bardzo dobry

Działanie / OSD: bardzo dobry vs dobry

Nadaje się do okazjonalnych graczy: bardzo dobry vs bardzo dobry

Odpowiedni dla zapalonych graczy: dobry vs dobry

Nadaje się do DVD / Video: dobry (dla PC) vs nie

A jak wg was?

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jednak eizo fs2331. cena oscyluje kolo 1300 zl a ja jestem bardzo zadowolony z monitorka ;)

gry, filmy, obrobka zdjec miodzio, lekki minus za slabe mozliwosci regulacji pochylenia, gora/dol, ale jesli stoi na biurku to to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co macie przeciw do R-PC. W necie sprzedają tylko przez Allegro wybrane modele na które mogą dać super ceny. W resztę sie nie bawią bo i po co. I tak kupicie gdzie taniej, a wsztskiego nie mogą mieć najtaniej. Jako jedni z nielicznych świetnie znają się na sprzęcie i są na rynku od lat. Zresztą gwara i tak jest u producenta. Chyba, że sprzęt trafi do nich na serwis.

Tylko przemyście czy ten Dell jest dla Was. Bo to sprzęcik biurowy i średnio nada się do gierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się jednak na Dela. Ta recenzja trochę rozwiała moje wątpliwości.

Jak odbiorę i po testuję to napiszę jakie mam odczucia - mam nadzieję że będą pozytywne.

Jako że mieszkam w Lublinie, a na allegro on jest za 999zł to odpadają mi koszty przesyłki co mnie bardzo cieszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się jednak na Dela. Ta recenzja trochę rozwiała moje wątpliwości.

Bardzo interesująca sprawa. Wygląda na to że ten model ma kontrolę siły działania overdrive (w teście ustawione OD GAIN na 50 lekko przebija ... czyli gdyby zjechać nieco niżej możliwe że uzyskało by się brak przebicia przy szybkim czasie reakcji.

I mam też jedno pytanie do testujących (szkoda że nie czytają). - ustawili przy kalibracji temp. barwowej R98, G90, B92 . Dla czego nie ustawili R100 i nie dobrali dwóch pozostałych (G i B) tak by uzyskać 6500K ? - byłyby mniejsze straty kontrastu i mniejszy banding.

Warto pochwalić szeroki zakres regulacji jasności (min przy 46 cd - wystarczy każdemu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem U2412Mb A00.

Wstępne wrażenia:

Wrażenia organoleptyczne:

Monitor ma ładną stylistykę, wygodne mocowanie na stojaku, łatwo przesuwa się go w górę i w dół, obraca w prawo i w lewo, jest leciutki - 4kg, obrót o 90 stopni nie jest skomplikowany.

Spasowanie ramy do matrycy pozostawia wiele do życzenia. O ile w prawym, lewym i górnym styku wszystko jest ok o tyle dolna listwa obudowy nawet nie dociska matrycy,wystarczy dotknąć matrycy i czujemy jak ta ugina się pod naporem delikatnego dotyku. Niemniej jednak nie przeszkadza to w poprawnym wyświetlaniu obrazu. Stylistyka tego modelu bardzo przypadła mi do gustu.

Dioda włącznika świeci delikatnym światłem nie przeszkadzającym w pracy.

Menu jest ładne ale mocno ograniczone... to nie U2410.

Ustawienia obrazu.

Na starcie mamy 75 jasności 75 kontrastu na /100. 1920x1200 przy sygnale z tunera telewizji cyfrowej naziemnej - obraz nie ma żadnych zastrzeżeń - da się go oglądać z rożnych kątów, monitor może pełnić również funkcję "telewizora" dzięki tunerowi z pc.

Mam HD5870 i z 1 złącza dvi nie poszedł mi na monitor sygnał. Z 2 złącza załapał - jak na razie nie znalazłem przyczyny. Na razie nie podłączałem jeszcze kabla USB do wbudowanego huba. Dzisiaj wieczorkiem sprawdzę czy jego podłączenie nie powoduje jakichś zakłóceń elektromagnetycznych wpływających na obraz, które można zauważyć gołym okiem.

Po 1 testach zjechałem z jasnością do 35 a kontrast pozostawiłem na 75. Przy takich ustawieniach biały nadal jest bardzo jasny ale nie bije po oczach.

Teraz co do jakości obrazu:

Biel. Gdy patrzymy na jasne tło, w dolnych rogach mam wrażenie nierównomiernego podświetlenia. nie jest ono przeszkadzające w pracy ale zauważalne. Dodatkowo - co mnie irytuje, a na bieli jest to najbardziej widoczne mamy taką jakby.... przeźroczystą, równomierną kaszkę. Wynika to zapewne z faktu iż to IPS, matowy, ale ma się wrażenie jakby przed naszym okiem a pikselami była bezbarwna ale widoczna warstwa, która sprawia wrażenie przesłonięcia właśnie przez niewidzialną warstwę właściwych pikseli. Ostrość jest ustawiona na 50. Przy innych kolorach ta kaszka jest mało widoczna - głównie przy kolorach jasnych. I coś czuję, że do tego będę musiał się przyzwyczaić...

Dodam że poprzednio miałem CRT NEC 2111SB. Efektu tej "kaszki" nie zauważyłem na matrycy TN w laptopie.

Geometria oczywiście idealna, ostrość również - no ale czego można się spodziewać gdy pracujemy w natywnej rozdzielczości.

Kąty patrzenia:

Są bardzo dobre ale nie idealne.

Siedząc na przeciwko monitora, mając wzrok około 50 cm od powierzchni matrycy, da się zauważyć zmiany w czerni pomiędzy górną warstwą ekrany a dolną, przy czym górna warstwa jest na wysokość oczu a dolna odpowiednio poniżej, pod znacznym już kątem. Oczywiście nie umywa się ta wada do wady jaką mamy na matrycach TN, gdzie jest katastrofa z pionowymi kątami patrzenia. JA tą wadę widzę, ale znowu - nie jest to jakiś istotny mankament - a po prostu mój sokoli, wypaczony wzrok - przyzwyczajony do idealnych kątów z CRT. Kąty boczne są również do zaakceptowania. Oczywiście z każdym stopniem widać zmianę kolorów, niemniej jednak stosując jako punkt odniesienia matrycę TN jest bardzo dobrze. Oczywiście widać, że technologia jest niedorobiona - albo inaczej ma swoje fizyczne ograniczenia. W skali 10/10 jeśli chodzi o kąty, przy założeniu że 10 to CRT daje temu IPSowi 7/10 - dla porównania TNce 3/10 :P

Szybkość reakcji matrycy i input lag.

DIRT2 - bez problemów, bez smużenia lagowania - które w widoczny sposób psuło by zabawę.

Wiedźmin 2 - bardzo ładnie to wygląda i w tej rozdzielczości pokazuje świetnie wszelkie niedoróbki.... słabe tekstury na niektórych krzakach... itd... Na krzakach gdy oświetlają je promienie słońca i falują na wietrze widać .....poszatkowanie liści - zapewne jest to efekt gry a nie monitora. Mamy wrażenie jakby liście były posiekane pionowymi kreskami, może ta rozdzielczość to lekka przesada dla tej gry, plansze ładowania mają maksymalny rozmiar 1920x1080

Shogun 2 - poezja.

Czy monitor nadaje się do gier - tak o ile mamy sprzęt potrafiący wytrzymać 1920x1200... Mój radzo HD5870 daje radę choć np w Call of Juarez 2 dostał zadyszki na 19/21 FPS... oczywiście mówimy o wszystkich ustawianiach na max z Anizo x16 w sterach i jakością na maxa. Radzia wspomaga 2600k.

Filmy

Full HD i HD - ok. Niemniej jednak mamy małe pasy na górze i dole ekranu. Mi to nie przeszkadza, ale jeśli kogoś to denerwuje to nie kupi monitor z rozdzielczością 1920x1080 a nie 1920x1200.

SD - pomińmy milczeniem. (Tragedii nie ma ale to już nie to samoooo).

To są moje 1 wrażenia po kilku godzinach pracy / zabawy.

Plusy:

Geometria

Kąty patrzenia (mimo wszystko)

Kolory - będę się jeszcze bawił - ale na starcie jest ok.

Ładna stylistyka

Rozmiar - teraz to sobie można pograć, znaczy pozarzynać radia...., może pełnić funkcję małego telewizorka, dzięki dobrym kątom patrzenia i odpowiedniemu rozmiarowi

Dobre Menu

Matowa matryca - nie ma problemu z refleksami.

Nie zajmuje 1/3 biurka jak CRT.

Minusy:

Badziewne wykonanie spasowania dolnej ramy z matrycą

Ograniczone Menu wynikające z ograniczonej - uboższej elektroniki w stosunku do U2400

Efekt niewidzialnej warstwy - kaszki - osadowej bieli - po przyzwyczajeniu nie przeszkadza ale przy zestawieniu z matrycą "błyszczącą" jest widoczny z bliska - z odległości dalszej zanika.

Nierównomierne podświetlenie - sprawne oko to zauważy - choć w codziennej pracy to nie przeszkadza, gdyż dla gołego oka jest ledwo wyczuwalne.

Podsumowanie.

Dla mnie + przewyższają minusy, a cena 999 jest adekwatna do możliwości jakie dostajemy od tego monitora. Czy kupił bym go jeszcze raz - o tym napiszę za parę dni jak go "dogłębnie" po testuję. Niemniej jednak coś mi się wydaje, że przy obecnie cenie nie ma dla niego alternatywy w PL i tak sobie myślę, że dla użytkownika domowego, który nie zajmuję się zawodowo grafiką / obróbką zdjęć jest to produkt bardzo dobrze zaprojektowany. Oczywiście gdyby był on w cenie TNek było by to dla nas konsumentów jeszcze lepsze rozwiązanie... no ale pomarzyć sobie możemy... Czy warto zamiast dołożyć +300 lub +600 do HPka lub Dela - myślę, że nie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na bieli jest to najbardziej widoczne mamy taką jakby.... przeźroczystą, równomierną kaszkę.

Wady matryc matowych. Ten efekt mieniącego się śniegu wywołany jest rozszczepianiem światłą na matowiej powierzchni. Matryce "mniej matowe" mają ten efekt mniejszy, a na "glare" nie ma tego w ogóle (za to mamy refleksy/lusto).

Full HD i HD - ok. Niemniej jednak mamy małe pasy na górze i dole ekranu. Mi to nie przeszkadza, ale jeśli kogoś to denerwuje to nie kupi monitor z rozdzielczością 1920x1080 a nie 1920x1200.

Przy czym na monitorze 16:9 też będą pasy, ale węższe (filmy mają proporcje w okolicach 2,35:1).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady matryc matowych. Ten efekt mieniącego się śniegu wywołany jest rozszczepianiem światłą na matowiej powierzchni. Matryce "mniej matowe" mają ten efekt mniejszy, a na "glare" nie ma tego w ogóle (za to mamy refleksy/lusto).

Szczerze wolę tą kaszkę niż lustro - lustro to ja mam w łazience i 1 wystarczy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem U2412Mb A00.

b]Spasowanie ramy[/b] do matrycy pozostawia wiele do życzenia. O ile w prawym, lewym i górnym styku wszystko jest ok o tyle dolna listwa obudowy nawet nie dociska matrycy,wystarczy dotknąć matrycy i czujemy jak ta ugina się pod naporem delikatnego dotyku. Niemniej jednak nie przeszkadza to w poprawnym wyświetlaniu obrazu. Stylistyka tego modelu bardzo przypadła mi do gustu.

Akurat Dell słynie z takich luzów na ramkach. ;) Dodatkowo IPS mają spore luzy jeśli chodzi o samą matrycę, zawsze troszkę sobie "lata". Nic złego to nie jest, ale też specjalnie jej nie mięntol.

Ustawienia obrazu.

Na starcie mamy 75 jasności 75 kontrastu na /100. 1920x1200 przy sygnale z tunera telewizji cyfrowej naziemnej - obraz nie ma żadnych zastrzeżeń - da się go oglądać z rożnych kątów, monitor może pełnić również funkcję "telewizora" dzięki tunerowi z pc.

Reguluj tylko jasność, kontrastu nie ruszaj bo wprowadzisz dodatkowe błędy.

Teraz co do jakości obrazu:

Biel. Gdy patrzymy na jasne tło, w dolnych rogach mam wrażenie nierównomiernego podświetlenia. nie jest ono przeszkadzające w pracy ale zauważalne. Dodatkowo - co mnie irytuje, a na bieli jest to najbardziej widoczne mamy taką jakby.... przeźroczystą, równomierną kaszkę. Wynika to zapewne z faktu iż to IPS, matowy, ale ma się wrażenie jakby przed naszym okiem a pikselami była bezbarwna ale widoczna warstwa, która sprawia wrażenie przesłonięcia właśnie przez niewidzialną warstwę właściwych pikseli. Ostrość jest ustawiona na 50. Przy innych kolorach ta kaszka jest mało widoczna - głównie przy kolorach jasnych. I coś czuję, że do tego będę musiał się przyzwyczaić...

Dodam że poprzednio miałem CRT NEC 2111SB. Efektu tej "kaszki" nie zauważyłem na matrycy TN w laptopie.

Badziewna, nad wyraz agresywna powłoka mająca na celu redukowanie odblasków, odbić. Jakoś wszyscy umieją zrobić normalną, ale LG.Philips jednak nie potrafi. W połączeniu z mocno nasyconymi pikselami w monitorach szerokogamutowych potrafią stworzyć kombinację, na której sporo osób nie da rady wysiedzieć / w tym ja /. Widoczne na jasnych tłach, z bliższej odległości.

Kąty patrzenia:

Są bardzo dobre ale nie idealne.

Siedząc na przeciwko monitora, mając wzrok około 50 cm od powierzchni matrycy, da się zauważyć zmiany w czerni pomiędzy górną warstwą ekrany a dolną, przy czym górna warstwa jest na wysokość oczu a dolna odpowiednio poniżej, pod znacznym już kątem. Oczywiście nie umywa się ta wada do wady jaką mamy na matrycach TN, gdzie jest katastrofa z pionowymi kątami patrzenia. JA tą wadę widzę, ale znowu - nie jest to jakiś istotny mankament - a po prostu mój sokoli, wypaczony wzrok - przyzwyczajony do idealnych kątów z CRT. Kąty boczne są również do zaakceptowania. Oczywiście z każdym stopniem widać zmianę kolorów, niemniej jednak stosując jako punkt odniesienia matrycę TN jest bardzo dobrze. Oczywiście widać, że technologia jest niedorobiona - albo inaczej ma swoje fizyczne ograniczenia. W skali 10/10 jeśli chodzi o kąty, przy założeniu że 10 to CRT daje temu IPSowi 7/10 - dla porównania TNce 3/10 :P

Trochę blisko siedzisz, ja mam ponad 80cm i na hp lp2475w mam idealnie równą czerń, bez świecenia w narożnikach. Ustawiony mam tak, że oczy mam lekko poniżej górnej ramki.

Filmy

SD - pomińmy milczeniem. (Tragedii nie ma ale to już nie to samoooo).

Na 16:9 też w 90% będziesz miał pasy.

Podsumowanie.

Dla mnie + przewyższają minusy, a cena 999 jest adekwatna do możliwości jakie dostajemy od tego monitora. Czy kupił bym go jeszcze raz - o tym napiszę za parę dni jak go "dogłębnie" po testuję. Niemniej jednak coś mi się wydaje, że przy obecnie cenie nie ma dla niego alternatywy w PL i tak sobie myślę, że dla użytkownika domowego, który nie zajmuję się zawodowo grafiką / obróbką zdjęć jest to produkt bardzo dobrze zaprojektowany. Oczywiście gdyby był on w cenie TNek było by to dla nas konsumentów jeszcze lepsze rozwiązanie... no ale pomarzyć sobie możemy... Czy warto zamiast dołożyć +300 lub +600 do HPka lub Dela - myślę, że nie.

Do domowego użytkowania nie warto dokładać, 2412 wygląda na całkiem dobry monitorek, a reszta stawki w tej półce cenowej niczym więcej nie zachwyci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi