Skocz do zawartości
Lysyn

Słyszalne dwa dyski WD20EARS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 dyski WDC WD20EARS (2 TB) na magazyn. Złożyłem super cichego kompa oszczednego (grafika zintegrowana). Wszystko niby mam wyciszone (ciche 3 wiatraki w obudowie) ale nadal cos szumi. Obudowa Fractal Design Define Mini Black (ma 6 specjalnych tacek na dyski twarde 3,5", wyposażonych w gumowe podkładki pochłaniające drgania).

Myslałem ze to moze zasilacz wylaczylem wszystkie wiatraki w budzie słucham zasilacza - cisza. Ale nadal słysze jakies swisty. Okazało sie ze to syski. Odłaczyłem dyski i o wiele ciszej (slychac niewielki szum wiatraków). Co zrobic? Czy wymiana 2 dysków na 1 x WD 3TB WD30EZRX cos zmieni? Czy maicie jakies inne propozycje. PS. Dyski musza mieć min. 2 TB (2 x 2 TB lub jeden 3 TB).

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w tym problem że 2TB ma więcej talerzy. 1.5TB jest cichszy choć oba należą do kategorii ciche. Jak masz miejsce polecam oba włożyć w Scythe Quiet Drive.

Ogólnie bardzo wiele zależy od obudowy i jak kiedyś na próbę zainstalowałem mojego EARS w innej obudowie nawet na gumkach było go bardziej słychać niż np w tłumiko-chłodnicach Nexusa (te podobne co ma Revoltec). Teraz sa tez na gumkach ale w obudowie HTPC która stoi pod komodą i nic nie słysze.

Jak masz miejsca 5.25" to tam bym kombinował w jednej z tych dwu opcji. SQD oczywiście najlepiej wytłumi szum talerzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dyski magazynowe w kieszeniach i podłączam kiedy potrzebuję (po czym kopiuję co potrzeba na systemowy np. film i odłączam). Talerzowe szumią ... tylko SSD są niesłyszalne.

No w tym problem że 2TB ma więcej talerzy. 1.5TB jest cichszy choć oba należą do kategorii ciche.

1,5 TB nie ma przypadkiem też 3-ech talerzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale taki 1 x 3TB bedzie chyba cichszy niz 2 x 2TB?

PS. A dysk zewnętrzny 2,5" w obudowie - tam w srodku jest zwykły dysk sata 2,5"?? Bo rozebraniu nie nadawał by się na magazyn? I byłby chyba cichy bardzo.

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie jest zbyt stary i nie jest 7200 to może być bardzo cichy. Wbrew pozorom niektóre wcale takie ciche nie są - emitują szum o wysokiej częstotliwości.

Sam w swoim głównym kompie zrezygnowałem z 3.5" na rzecz cichszego 2.5".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi