Skocz do zawartości
krysteek

Problem po odblokowaniu 4 rdzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam do was małe pytanie. Nie będę się rozpisywał jaki mam sprzęt a dokładnie procesor tylko zamieszczę poniżej parę ss.

W tym miejscu mam do was parę pytań. Do ilu mogę podkręcić procka? ( tak na oko waszym zdaniem, nigdy tego nie robiłem, ale od czegoś trzeba zacząć) I jeszcze jedno, jakie polecacie zasilacze, bo mam tykającą bombę z seri Take Me. Wiem, wiem nie musicie mi na ten temat nic mówić. Aha i zapomniałbym, jeśli ktos z was wie jak odblokować 4 rdzeń w moim procesorze to byłbym wdzięczny ( czy wgl się da i najwyżej jakieś materiały jak to się robi ).

post-190471-0-64251600-1322493333_thumb.jpg

post-190471-0-51251000-1322493324_thumb.jpg

post-190471-0-65216800-1322493342_thumb.jpg

post-190471-0-62541700-1322493392_thumb.jpg

Z tego powodu, ze ktoś może przeglądąc mobilnie internet zapodaje wam ponieżej mój procesor, karte graficzna i płytę główną.

AMD Athlon II x3 450

GA-770T-D3L - płyta główna

4GB Ram

Nvidia Geforce GT 240

Edytowane przez krysteek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek kwestia zasilaczy - zależy ile masz kasy .

Mniej niż 100 zł - używane Delty czy Fortrony HLN/GLN/MDN 350W/400W z allegro .

100-130 zł - Tacens Radix V 350 W

150-170 zł - Seasonic ET 400W , Tacens Radix IV 450W .

200+ zł - XFX Core 450W .

Do odblokowania rdzeni służy opcja ACC w biosie .

Co do OC procka - to na o ile da się go podkręcić to ci nikt nie powie - sporo zależy od procka - jedne się wysoko kręcą z niewielkimi zmianami Vcore , inne ledwo idą o 200-300 mhz .

Liczy się też chłodzenie - jak masz lepsze chłodzenie to możesz bardziej podkręcić procka niż na boxie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po co chcesz go podkręcać? Pamiętam, że przy 5650 GDDR5 nie miałem różnicy między 2.5 a 3.5 GHz na x3, ale Phenomie, więc przy słabszym GT240 nie widzę sensu podnoszenia taktowań Athlona, bo w 99% gier powinien dawać radę w ustawieniach na jakie pozwala grafika będącą podzespołem ograniczającym wydajność.

W poradniku podkręcania masz cały akapit poświęcony odblokowywaniu rdzeni lub cache L3 w procesorach Phenom II/Athlon II/Sempron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej niż 100 zł - używane Delty czy Fortrony HLN/GLN/MDN 350W/400W z allegro .

Delta gps400 (3 letnia) nie chciala mi dzialac z athlonem 640 i hd5750 - spadki napiecia i wylaczala sie, fortrony po 2-3 letach eksploatacji tez nie sa lepsze. Szczerze ja do "rupieciarstwa" wole wlozyc nowego logica... mam pewnosc, ze ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwij po ludzku temat.

Zapoznaj się z regulaminem forum: Regulamin forum - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Przeczytaj: http://forum.purepc.pl/Socket-754939940AM2AM3-f70/Podkrecanie-Phenomow-Athlonow-II-Athlonow-t329551.html

Przenoszę do właściwego działu.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tytuł tematu, zostałeś już raz wezwany do doprowadzenia tego do ładu.

2. Proszę w pierwszym poscie wpisać konfigurację. Użytkownicy przeglądają forum na urządzeniach mobilnych, za pomocą internetu mobilnego.

3. Zapoznaj się z poradnikami, jeden masz linkowany w poscie #5, tu drugi Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl

4. Chcesz wiedzieć jakie polecamy zasilacze? Podaj kwotę którą jesteś skłonny wydać na zasilacz. 75 - 100zł używane zasilacze na allegro, ok 150zł sensowne minimum na nowy zasilacz, 200-250zł można już kupić dobry, firmowy zasilacz do takiego komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto podkręcać, odblokowywać rdzenie. Daje to wzrost wydajności oraz poprawia samopoczucie.

Na wszystkie pozostałe pytanie odp. już uzyskałeś wyżej.

Zrzut z cpu-z ma wyglądać na przyszłość tak lub tak.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcałem X3 450 i powiem Ci, że gra nie warta świeczki.

Przy taktowaniu około 3,8 GHz w 3d mark 06 miałem raptem 300 pkt. zysku.

Jeśli chodzi o procki z rodziny "RANA" to ciężko je odblokować, mi mojego się nie udało.

Jak masz boxowe chłodzenie to daj sobie spokój z jakimkolwiek oc, chyba że lubisz słuchać wycia wentylatora w budzie. Przy Twojej karcie grafiki to raczej większych efektów nie osiągniesz po podkręceniu CPU.

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie zakupiłem sobie nowy zasilacz OCZ, ale nie o tym mowa i od razu po zakupie odblokowałem w AMD x3 460 4 rdzeń i procek zmienił się na Athlon x4. Problem w tym, że kiedy 15 minut pograłem wyłączyłem sobie komputer i ponownie załączyłem to załączył się ekran pisało ,,włączony tryb energooszczędny'' i komputer zgasł. Chwilę później udało mi się załączyć komputer, ale nadal nie wiem w czym tkwi problem. Czy to nowy zasilacz cy co ? Zasilacz który dziś zakupiłem to StealthXStream 2 500 W. Jeszcze jedna rzecz, kiedy załączyłem komputer po odblokowaniu rdzenia pisało, że mam Athlona x4 i B i nie pamiętam dalej, a teraz jest napisane AMD x3 Athlon (RANA). Naprawdę nie wiem co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc przed chwilą sprawdzałem przez 40 minut w programie temperatury podczas wykorzystania 100 % procesora i wszystko było ok. Temperatury nie przekraczały 50 stopni . Nie wiem co można jeszcze sprawdzić ?

Sprawdzałem procesor w tej zakładce CPU OCC.

Edytowane przez krysteek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze może się wykrzaczyć każda jednostka. Włączysz Simsy po Prime i się możesz zdziwić ;) To loteria, ale jeśli nie ma błędów i działa sprawnie w grach, w które grasz to ciesz się czterema rdzeniami. Warto też dodać, że nie raz przeleci OCCT i Linxa, a w grze się wywróci.

BTW sprawdzałeś wzrost wydajności? Pasowałoby wyłączyć ACC, zrobić jakieś 2-3 testy (jakiś smark i ze dwie gry) na 3 rdzeniach, a potem na 4 byś wiedział czy warto i ewentualnie w jakich zastosowaniach Ci się przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi