Skocz do zawartości
rapper94pl

Efekt siatki na ekranie monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj kupiłem nowy monitor LG DM2350D-PZ 23calowy. Wcześniej miałem monitor CRT LG 19'calowy. Po przejściu na ten nowy mam wrażenie, że widze na ekranie ciemne paski w pionie i w poziomie mimo, że siedze w normalnej odległości od monitora. Widzę, że obraz w nowym monitorze jest gorszy od poprzednika mimo tak dużej rozdzielczości. Mam wrażenie jakbym miał jakąś folię na ekranie.

Poniżej zamieszczam zdjęcia jak to wygląda. Zdjęcia (co prawda) z bliska... chyba każdy monitor tak ma. Z normalnej odległości zdjęcia nie robiłem bo kamera tego nie widzi (kiepski aparat).

Nie wiem czy to jest wina monitora czy po prostu muszę się przyzwyczaić, że tak po prostu ma być i to jest tylko moje głupie zwidzenie.

Co robić?

Zdjęcie na zielonym tle:

ekran1 - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

ekran2 - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

Tak to mniej więcej wygląda (trochę zwiększyłem intensywność koloru, żeby było dobrze widać):

efekt - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

Edytowane przez rapper94pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj do niego link ze specyfikacją, bo na google go coś nie widać... Stawiam na dużą plamkę, albo duże przerwy pomiędzy poszczególnymi pikselami...

btw częstotliwość odświeżania przestawiłeś? LCD raczej nie podoła na 100 hz, a wiele osób tyle ustawia dla crt.

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj kupiłem nowy monitor LG DM235D-PZ 23calowy. Wcześniej miałem monitor CRT LG 19'calowy. Po przejściu na ten nowy mam wrażenie, że widze na ekranie ciemne paski w pionie i w poziomie mimo, że siedze w normalnej odległości od monitora. Widzę, że obraz w nowym monitorze jest gorszy od poprzednika mimo tak dużej rozdzielczości. Mam wrażenie jakbym miał jakąś folię na ekranie.

Poniżej zamieszczam zdjęcia jak to wygląda. Zdjęcia (co prawda) z bliska... chyba każdy monitor tak ma. Z normalnej odległości zdjęcia nie robiłem bo kamera tego nie widzi (kiepski aparat).

Nie wiem czy to jest wina monitora czy po prostu muszę się przyzwyczaić, że tak po prostu ma być i to jest tylko moje głupie zwidzenie.

Co robić?

Zdjęcie na zielonym tle:

ekran1 - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

ekran2 - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

Tak to mniej więcej wygląda (trochę zwiększyłem intensywność koloru, żeby było dobrze widać):

efekt - IMG-UP.net - Your Free Image Hoster

Piksele zwykłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj do niego link ze specyfikacją, bo na google go coś nie widać... Stawiam na dużą plamkę, albo duże przerwy pomiędzy poszczególnymi pikselami...

btw częstotliwość odświeżania przestawiłeś? LCD raczej nie podoła na 100 hz, a wiele osób tyle ustawia dla crt.

LG DM2350D-PZ, źle napisałem na początku. Częstotliwość mam 60hz to jest jedyna opcja w full hd. Ten monitor jest LEDowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG DM2350D-PZ, źle napisałem na początku. Częstotliwość mam 60hz to jest jedyna opcja w full hd. Ten monitor jest LEDowy

Wyjdę na upierdliwego czepialskiego, ale trudno. ;) To jest monitor LCD na matrycy typu TN z podświetleniem LEDowym. Gdyby był to monitor LED'owy (jak nowy prototyp SONY Crystal LED ... tyle że oczywiście w monitorowych rozmiarach) to bym go dawno kupił, bo to dopiero będzie nowa jakość, którą można przyrównać do OLED ;) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdę na upierdliwego czepialskiego, ale trudno. ;) To jest monitor LCD na matrycy typu TN z podświetleniem LEDowym. Gdyby był to monitor LED'owy (jak nowy prototyp SONY Crystal LED ... tyle że oczywiście w monitorowych rozmiarach) to bym go dawno kupił, bo to dopiero będzie nowa jakość, którą można przyrównać do OLED ;)

Czepialski. Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FullHD na d-sub nie może wyglądać dobrze. Podepnij za pomocą dvi albo hdmi i wtedy się okaże.

Kupiłem kabeł HDMI-DVI ( nie mam wejścia hdmi w karcie graf )i nie widzę praktycznie różnicy, efekt dalej jest ten sam :/

Monitor wymieniłem też na nowy i jest to samo. Nic raczej się z tym nie zrobi, obraz będzie dalej przefiltrowany przez te poziome linie, jakoś to przeżyję chyba ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi