Skocz do zawartości
sYsQ

i7 920 vs i5 2500k dylemat cenowy i przyszłościowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dylemat dlatego, że lubię pracować dużo w grafice (ale jestem najzwyklejszym amatorem) mam okazje kupić sprzęt:

Gigabyte X58-USB3

Core i7-920

6GB RAM DDR3 OCZ Platinum CL7 1600MHz(3x2)

za niecałe 900 zł, pytanie brzmi:

Czy się opłaca?

Czy jest to dobry wybór dla grafika? ( resztę sprzętu oczywiście posiadam, chce tylko wymienić mobo+proc+ram)

Czy jest to lepsze od i5 2500k trochę kręconego + 4GB RAM DDR3 GoodRam, płyty z ASrocka'a pro3 czy jakoś tak się nazywała..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz się zajmować się grafiką to lepszym wyjściem jest dołożenie do I7 2600 + płyta na H61 .

4 rdzenie + więcej cache L3 + HT + optymalizacje architektury SB sprawdzą się o wiele lepiej , I7 w takich zastosowaniach potrafi przegonić Gulftowna mającego 6 rdzenii .

Nawet I5 2500K + Asrock P67 Pro3 będzie lepszy niż I7 920 - szybszy , chłodniejszy , rozwojowa platforma , do tego procek ma niezłe OC .

Choć na tandem I5 + Asrock trzeba wydać ~ 1 200 zł patrząc po cenach z techplanet.pl , za nieco ponad 100 zł więcej masz I7 2600 + Gigabyte GA-H61M-D2-B3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica cenowa pomiędzy wersjami jest nie wielka , ale dolicz ze 200+ zł na płytę do OC ( choćby wspomniany Asrock ) , do tego jakieś lepsze chłodzenie by się przydało bo kręcić I7 2600K na boxie trochę ciężko .

Co w praktyce wymaga 300-400 zł więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie dobry pomysł z tym RAM'em ale nie wiem czy dobry pomysł kupić 16GB z GooRam'u 4x4 GB po ~70zł

Nie wiem czy mogę umieścić link na YT.

Używam Bender 2.6 do Grafiki 3D i tyle jest tego. chciałbym się pod tym kątem wymienić części komputera. Edytowane przez sYsQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tani GoodRAM jest dobry, bo tani i polski ;) No i ma gwarancję dożywotnią, nic lepszego nie potrzeba.

ps. po materiale z yt widzę, że renderujesz, myślałbym w takim razie albo o 2500K i kręcić a jeszcze lepiej 2600K i..też kręcić ;)

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi