Napiecie Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Witam, Chciałbym pochwalić się swoim małym projektem. Założenia: -cicho -nietypowy wygląd -i najwazniejsze: tanio Nie wiem czy pasuje to do działu "obudowy", bo obudowy to tutaj za wiele nie ma ;] Komp to juz staroc, ale dopiero teraz postanowilem sie podzielic. "bebechy" kompa: asus m4a79xtd evo dziadek phenom 955 4x2 gb ramu (corsair i mushkiny) Bequiet 550w single pcb gtx295 jakis czas temu wymienilem dysk na ssd - znajduje się z tyłu "obudowy" Wszystkie bloczki były dopasowywane, zaden nie byl kupiony specjalnie do tego kompa. Mozna powiedziec ze wc powstało z odpadkow. Bloczek na CPU tzreba bylo dopasowac z s775, wiec rozkrecilem orginalne chlodzenie od phenoma + kawalek gumy i sie trzyma ;) W mocowaniu nb trzeba było nawiercic nowe dziury(oryginalnie był to chyba bloczek sb), ale się trzyma. Chciałem kupić bloczek fullcover do grafiki, ale stwierdziłem ze zrobie to z tego co mam na stanie - i udało się. Przez jakiś czas miałem tez 4870cf - wystają jeszcze kable zasilające. Chłodnice - stare jakeiś "noname" - dolna ciekła jednak palnik i cyna zalatwiły sprawe. Kabel zasilajązy do mobo (12v) trzeba bylo przedłużyć- w lini prostej był troche za krotki. Krućce mialem część 6/8 i część 8/10. Węże to 6/8. Mogłem kupić nowe końcuwki, jednak stwierdziłem ze wyjdzie za drogo. Wrzątek i węże 6/8 da sie założyć na krućce 8/10. Wąż jest najtańszy z castoramy. Pompka znajduje się w szawce biurka, w zbiorniku z wodą - tak jest ciszej - dodatkowo szafka ją wytłumia. Jest to pompka do akwarium na 240v. włącznik przy górnej chłodnicy - sterowanie wentylatorami na chłodnicach i podświetleniem. Na noc wyłanczam i kom staje sie niesłyszalny. Wnetylatory chodzą na 5v. Płyn: jakiś czas pracowalem na mieszance alko i wody (alkochol metylowy - do takiego mialem dostęp) Jedank po czasie stwierdzilem ze chce być bardziej "fajny" i chce mieć płyn UV. Jednak cena takiego płynu mnie przestraszyła. Udalo się rozwiązać problem inaczej: Wycisnołem najtańsze markery "podkreślacze" - efekt ten sam, jak nie lepszy a cena duuuuzo niższa. Podświetlanie to fioletowa dioda led za 2zł + rezystor na 5v. Kmputer przez większość czasu wisiał na ścianie, jednak z powodu przeprowadzki ustawiłem go na 2 biurku i dorobilem "podstawke". Jedno zdjęcie tyłu komputera - nie wiem czy jest sens się tym chwalić - ale wrzuce. Komentujcie. Jestem otwarty na krytyke ;) 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Zmniejsz zdjęcia. Ładują się z prędkością cherlawego ślimaka. Grubsze węże wyglądałyby ładniej. Przy dwóch chłodnicach wyglądają jak sznurówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 mozesz mi powiedziec jak zmniejszyc te zdjecia? ;/ I do jakich rozmiarów? Co do węży: może i tak ale musiałbym wymieniać ponad połowe krućcow, a ich nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) IMO za 100-200 zł można dorwać na forach ciekawe obudowy i byłoby ładniej, zgrabniej i bez tego poplątanego syfu, więc nie łapę tej idei. Chyba, że o to chłodziło by było ugly, ale i tutaj mogłeś się bardziej postarać :razz: Wrzuć w GIMPa czy dowolny inny program i przeskaluj. Edytowane 6 Maja 2012 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 IMO za 100-200 zł można dorwać na forach ciekawe obudowy i byłoby ładniej, zgrabniej i bez tego poplątanego syfu, więc nie łapę tej idei. Chyba, że o to chłodziło by było ugly, ale i tutaj mogłeś się bardziej postarać :razz: Jak by kupił obudowę to zapewne było by ładniej, zgrabniej i w ogóle ale według mnie każdy projekt stworzony własnoręcznie zasługuje na podziw. Tym bardziej że teraz ma to co sam chciał, a nie to co producent mu narzucił z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Tytuł w 70% oddaje zamysł. Brakuje jedynie jeszcze na odwal się mocowania + karty z dwoma blokami wiszącej na samym slocie PCI-E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 No w końcu porządne wc a nie jakieś mega chłodzenie za 2k PLN na tych samych klockach co mozna ogladac w każdym worklogu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) IMO za 100-200 zł można dorwać na forach ciekawe obudowy i byłoby ładniej, zgrabniej i bez tego poplątanego syfu Po 1. Znajdz mi obudowe za 100-200zł, która bedzie "ładna i zgrabna" i zmieści 2 chłodnice 360. Po 2. Za 200zł to ja miałem większość części do chłodzenia wodnego. Po 3. Syf z kablami jest tylko z tyłu ( jak w prawie każdej nromalnej obudowie) I po dostawieniu / powieszeniu na ścianie niczego nie widać. Brakuje jedynie jeszcze na odwal się mocowania + karty z dwoma blokami wiszącej na samym slocie PCI-E? Mocowanie karty jest dość porządne, karta trzyma się sztywno, mimo że jest oobciażona bloczkami. Mocowanie obok kabla DVI widać na 2 i 3 zdjęciu Edytowane 6 Maja 2012 przez Napiecie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) FAJNE! :D Moje pomysły na upgrade: 1) jakaś ładna okleina na płytę będącą szkieletem konstrukcji 2) malowanie kątowników 3) wykombinowanie obudowy na ODD Fakt, że obecnie węże wyglądają trochę dziwnie z powodu grubości, ale jeśli rzeczywiście ma być po kosztach, to wymiana węża + złączek to jednak dosyć spory wydatek. Podoba mi się, że jest coś oryginalnego, a nie kolejny projekt w budzie. Edytowane 13 Maja 2012 przez ivanov 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 Deska w planach miała być pomalowana na czarno i miała wisieć na ścianie (bez kontownikow - podporek) - wyszlo troche inaczej @ivanov: dzieki za mile slowa ^.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...