Skocz do zawartości
adamlop

Slaby docisk zapinki amd w contac29 bez BP

Rekomendowane odpowiedzi

EDIT: Prosze o odpowiedz na post 14, temat zmieniony

Witajcie,

Obecnie siedze na thubanie x6 3,8ghz 1,312500v

Chlodzenie Katana3 i pasta zalman stg1. Temp. pokojowa 25st

Temperatury:

idle: cpu socket 36, core 26

occt: cpu socket 61, core 55

Zamowilem sobie contac29, bo wydaje mi sie ze przy tak niskim napieciu troche wysokie tempy.

I teraz pytanie, bo mam jeszcze na kilka aplikacji tego stg1(zostawilbym dla znajomych). Kupowac od razu cos lepszego (jesli tak to co), czy dac sobie siana i posmarowac stg1 ?

EDIT:

Temperatury Contac29 (wersja bez BP) thermaltake TG (pasta z zestawu) - 20 minut po zmianie chlodzenia.

idle: cpu socket 34, core 21(babol przy temp pom25st)

occt: cpu socket 51, core 40

:blink: nie wiem, az takie duze roznice po przesiadce socket mniej o 10st, a core mniej o 15st !!!

Faktem jest ze w contac29 heatpipe dotyka bezposrednio procka, w katanie jest alu blaszka pomiedzy hp a procem.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STG1 to straszne badziewie - z czasem wysycha i zamienia się w proszek, więc nie zdziw się, jakby nagle tempy zaczęły odrobinę skakać do góry. Ale na kilka miesięcy się sprawdzi, tak więc wymień ją na coś innego wtedy, gdy zaczniesz zauważać systematyczne wzrosty temperatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STG1 to straszne badziewie - z czasem wysycha i zamienia się w proszek, więc nie zdziw się, jakby nagle tempy zaczęły odrobinę skakać do góry. Ale na kilka miesięcy się sprawdzi, tak więc wymień ją na coś innego wtedy, gdy zaczniesz zauważać systematyczne wzrosty temperatur.

Ja u siebie nie zaobserwowałem żadnego wzrostu temperatur od 2 lat, a to właśnie wtedy i7 było przesmarowane STG1-ką. Chłodzone powietrzem, 4.0GHz na 1.220V ma 36*C w idle i zawsze tyle było. Za miesiąc będę robił refresh PCta to zrobię zdjęcia jak wygląda Zalman STG1 po 2 latach (sam jestem ciekaw).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa uwaga. Biorąc pod uwagę fakt że większość raz na pół roku jest skora robić gruntowne czyszczenie. Sam jakoś nie zauważyłem wysychania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem ją założoną w kilku miejscach (radiatory pod NB, mosfetami, pamięci na grafice), a po niecałym roku wymieniłem na Chillfactor3, ponieważ wszędzie była wyschnięta. Ten Zalman może i się łatwo nakłada (choć pędzelek jest za krótki i nie sięga do dna buteleczki - sporą część pasty wyjmowałem wykałaczką B-) ), ale jeżeli chodzi o jego skuteczność, to bardzo się zawiodłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio kupiłem MX2 zamiast AS5 (MX kosztował 15zł za 7g a AS 29zł za 3,5g :> )

-rozprowadza się do bani - na początku za rzadka a po paru przeciągnięciach kartą kredytową zaczyna sie rolować ;/

-od czasów ceramiqe pierwsza "pasta" z której najpierw poleciał płyn a potem pasta ... po tygodniu to samo ...

-strasznie szybko się zużywa ;p

-temperatury gorsze bądź porównywalne z AS5

Szkoda ze mi sie ten AS5 skończył - starczył mi na dobre 5lat, dziesiątki przesmarowanych GPU i CPU.

Z wad - na pewno wysycha - na nF4 ledwo oderwałem radiator po 2latach pracy 24/7 w temp ~70*C :> zaczął udawać CLP ;>

AMD 64 3000+ po takim samym przebiegu tylko w idle ~35*C też suchy wiór - ale dało się przynajmniej radiator zdjąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AS5 mnie akurat nie wyschła ani razu. Raz spróbowałem MX3, ale była to tragedia. Strasznie gęsta i ciężka do rozprowadzenia, wcale też nie taka wydajna - to pewnie było powodem szybkiego wycofania jej z rynku i zastąpienia przez MX4. Obecnie jadę na Thermalright CF3 i bardzo sobie chwalę. Łatwa w użyciu i czyszczeniu, a przewodność rewelacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio kupiłem MX2 zamiast AS5 (MX kosztował 15zł za 7g a AS 29zł za 3,5g :> )

-rozprowadza się do bani - na początku za rzadka a po paru przeciągnięciach kartą kredytową zaczyna sie rolować ;/

-od czasów ceramiqe pierwsza "pasta" z której najpierw poleciał płyn a potem pasta ... po tygodniu to samo ...

-strasznie szybko się zużywa ;p

-temperatury gorsze bądź porównywalne z AS5

Wybacz ale w tego typu "rewelacje" ciężko uwierzyć bo Silver 5 jest sporo słabszy od MX-2 ;) Podejrzewam, że trafiłeś po prostu na jakąś gorszą sztukę pasty. Ja miałems już ze 3 i z żadną nie było problemu ;) Edytowane przez COOLINGpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz ale w tego typu "rewelacje" ciężko uwierzyć bo Silver 5 jest sporo słabszy od MX-2 ;) Podejrzewam, że trafiłeś po prostu na jakąś gorszą sztukę pasty. Ja miałems już ze 3 i z rzadną nie było problemu ;)

Silver 5 potrzebuje naprawdę dużo wygrzewania :P Miałem więc chyba coś to potwierdza. Może nawet gdzieś udałoby mi się wygrzebać tubkę która ma więcej lat niż średnia stażu na forum aktywnych userów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@COOLINGpl - pisze się "żadną". :razz:

Oj, ale babola strzelilem :D Thx.

A co do past, to zawsze się trafi jakaś gorsza sztuka. Mi jedna AS5 też się "rozwodniła". :)

Dokładnie, trzeba to wziąć pod uwagę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi