Skocz do zawartości
Gyc78

Pudło do projektowania + multimedia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Potrzebuję pudło które będę wykorzystywał do projektowania w 3D (inventor i pochodne) oraz 2D w autocad. Do tego czasem może diablo czy homm.

Znalazłem takie coś -> Puszka

Proszę o ocenę zestawu. Nie chcę się 'bawić' w samodzielne składanie. Robiłem to kilkanaście lat temu, teraz nie mam na to czasu i chęci chyba również. Czy to dobry wybór do ww potrzeb?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Gyc78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten xeon to zwykły i7 wykastrowany z iGPU, najtańszy i7 na rynku :) do tego nie da się go podkręcić - w przeciwieństwie do wyżej wymienionego zestawu. (za pare lat możesz zmienić zdanie, zysk wydajności jest spory)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układałem konfigurację i składałem komputery do firmy właśnie pod Inventora (najwiekszy nacisk) i Autocada. Nie pakuj się w Xeony - do tej pory firma miała Xeony (np. stacja robocza HP - 2 procesory, każdy 4 rdzenie po 2,66GHz), totalna klapa, Inventor TYLKO W NIEKTÓRYCH SYTUACJACH korzysta z wielu rdzeni, lepiej MNIEJ ale WYŻEJ TAKTOWANE. U nas stanęło na 2600K, Asrocku P67 Pro3, 16GB RAMu, 6770 1GB (żeby podgląd na żywo był płynny, bez przycięć) i Crucial M4 256GB - zastosowanie dysku BARDZO MOCNO przyśpieszyło wczytywanie sporych modeli. Jak nie będziesz kręcił (my nie kręcimy ale K były na miejscu a nam się śpieszyło) to weź procesor bez K.

Komp w tej konfiguracji LATA w porównaniu do stacji roboczych HP za ponad 18k.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 427809 Dysk SSD Samsung 830 MZ-7PC064D/EU 64 GB 330,37 330,37 Usuń

SSD 64GB śmiesznie mały. Jesteś pewien że po instalacji ww. programów CAD , systemu , może jeszcze pakiet Office, nie wiadomo czy nie będzie też poczty (widziałem komputery na których poczta zajmowała trochę GB) zmieszczą się na dysku o realnej pojemności 59,6GB jeszcze dane do pracy?

7 353686 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) OEM 289,00 289,00 Usuń chyba pojemnościowo starczy

Jeśli potrzebny w ogóle koledze magazyn, to małe dyski talerzowe mają kiepski stosunek cena/pojemność. Kolejna sprawa jak ma być jakieś bezpieczeństwo danych zarchiwizowanych, to jeden dysk to za mało (przynajmniej dwa egzemplarze zarchiwizowanych danych wypadało by mieć, na wypadek awarii napędu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za rady. Na tę chwilę jestem chyba już przekonany do dwóch rzeczy:

1. Obudowa: Fractal Design Define R3.

2. Karta grać. HD6770 ( pasywny) - tylko jaka firma najlepiej? Czy z pasywnych to maks. czy jest jeszcze jakiś wybór? Przypomnę, że praca będzie tylko w 1900x1200 a i D3 bym chciał czasem odpalić bez stresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Karta grać. HD6770 ( pasywny) - tylko jaka firma najlepiej? Czy z pasywnych to maks. czy jest jeszcze jakiś wybór? Przypomnę, że praca będzie tylko w 1900x1200 a i D3 bym chciał czasem odpalić bez stresu.

Chyba najszybsza obecnie pasywna to HD6850 .

PowerColor AX6850 1GBD5-S3DHG AMD (ATI) Radeon HD6850 - Karty graficzne - PowerColor AX6850 1GBD5-S3DHG AMD (ATI) Radeon HD6850 cena od 677.00zł

Miałem różne wydajne karty pasywne i radzę założyć wentylator 120 mm ~~@700 RPM - słychać tego nie będzie, a temp. karty przy obciążeniu będzie dużo, dużo niższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO bez sensu dopłacać do 3770, weź 3570. Ani w Inventorze nie wykorzystasz a tym bardziej w Autocadzie, w grach podobnie.

ps. Inventor lubi KAŻDĄ ILOŚĆ RAMu, czym więcej tym lepiej, nam starczyło 16GB ale zastanów sie jakie modele będziesz robił - może warto przemyśleć 2x8GB a w dalszej perspektywie czasu dołożenie następnego 2x8?

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za podpowiedzi. Z kilku skorzystałem i złożyłem coś takiego jak poniżej.

Indeksy wydajności to odpowiednio:

7,7

7,9

7,4

7,4

5,9

Dziwi mnie trochę taki wynik dysku. Wszystko ok? Zwykły talerzowy w pracy ma taki sam wynik, spodziewałem się różnicy.

1. Enermax Pro87+ EPG500AWT 80+ Gold 500W

2. Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9

3. MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155

4. Intel Core i7-3770 3,4 GHz 8MB cache s. 1155

5. Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128D/EU 2.5"

6. Fractal Design Define R3 USB 3.0 Black Pearl

7. Gigabyte GTX550Ti 1GB 192Bit PCI-E OC WF2

8. Zalman CNPS10X Performa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zrobiłem testy jednym z programów. Wyniki poniżej.

Dołączona grafika

Po zainstalowaniu SP1 do win7pro kwalifikacja dysku zmieniła się na 7,9

Z zestawu jestem bardzo zadowolony. Temat można zamknąć.

Edytowane przez Gyc78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi