dem Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Witam. Jako, że od czterech lat siedzę na laptopie, więc całkowicie wypadłem z obiegu stacjonarek. Przyszedł jednak czas, aby złożyć kompa, który będzie służył tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć w Photoshopie CS6. Jako serca, mam zamiar użyć Intela i5 3570k. Czego potrzebuję? - płyty, na której będę mógł swobodnie pogonić procka na ~4,5Ghz, - 16Gb ram, - karty graficznej, jak najtańszej, jak najcichszej i bardzo mało grzejącej się (do ps'a więcej nie potrzeba) Z resztą sobie poradzę. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 (edytowane) grafike masz już w procesorze - wystarczy co innego fakt że cały zestaw troche zbyt kozacki jak do fotoszopa :> Edytowane 7 Czerwca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Grafikę bierz od nVidii z powodu CUDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2012 co innego fakt że cały zestaw troche zbyt kozacki jak do fotoszopa :> Kiedy wsadowo obrabiasz 1000 zdjęć na raz, to każdy MHz procka i każdy kilobajt ramu jest na wagę złota. Jaką płytę polecacie do tego procesora? Tak, aby - jak już wspomniałem - można bezstresowo kręcić wysoko CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2012 Z tych możliwie tanich może być MSI Z77A-G43. Chociaż procesora i tak wysoko nie podkręcisz, 4,5GHz to max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Płyta nie musi być najtańsza. Myślałem o MSI Z77A-G65. 4,5 GHz mnie usatysfakcjonuje w zupełności. Jaki ram do tego? W sumie ma być 16Gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Rozejrzyj się jeszcze za AsRockiem Z77 Extreme4 / Extreme6 i Gigabyte GA-Z77X-D3H. MSI Z77A-GD65 wypadł raczej przeciętnie w ostatnim teście płyt głównych z chipsetem Z77 na PurePC: Test płyt głównych LGA 1155 z Intel Z77 pod Ivy Bridge | PurePC.pl Co do RAMu, to jeśli taktowanie i opóźnienia nie odgrywają zbytniej roli, najlepiej będzie brać najtańsze GoodRamy 1333MHz CL9, np. 4 kości po 4GB, powinno wyjść najtaniej. Ewentualnie możesz też zwrócić uwagę na pełne kości 8GB, wtedy 16GB zajmie Ci tylko 2 sloty i będzie możliwa rozbudowa do 32GB. Edytowane 9 Czerwca 2012 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Czym różni się Asrock Z77 Extreme 4, od Asrock Z77 Pro3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Z77 Extreme4 ma mocniejszą i lepiej chłodzoną sekcję zasilania, ma również więcej gniazd SATA 3 i USB 3.0 oraz obsługuje SLI, czego nie gwarantuje AsRock Z77 Pro3. To tyle z tych najważniejszych różnic, tych mniej ważnych jest oczywiście o wiele więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...