Skocz do zawartości
MatBas07

Czy warto rozbudować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój młodszy brat jest fanem gier video i niestety nasz obecny komputer nie pozwala pograć w najnowsze pozycję.

Oto konfiguracja zestawu posiadanego przeze mnie:

Mobo: MSI K9N Ultra - 2F

RAM: 1,5 GB DDRII

Grafika: Palit GeForce 8600 GT Sonic + (256 RAM DDR3)

Procek: AMD Sempron 3000+ (1,6 GHz)

Zasilacz: Amacrox Warrior 400W (AX450-PNF)

Otóż zastanawiam się czy warto wymienić procesor oraz dołożyć ram w tym zestawie? Czy ma to sens ? Jaki procesor byłby najlepszy na gniazdko am2. Czy nic lepszego niż Athlon X2 6000+ nie da rady włożyć i czy wogulę warto kupywać ten proc.

Czy po wymianie procka i dołożeniu ramu do 3GB będzie można pograć w GTA 4 ?

Pozdrawiam i liczę na jakieś rozsądne rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co wymieniać ? podkręć obecnego sempa :)

na płynne gta4 bym jednak nie liczył - u mnie na wydajniejszym e5200@3,6Ghz występowało rwanie - czym nowszy patch tym mniejsze ale mimo wszystko.

8600 powinien dać rade na niskich detalach - mój 2600XT wyrabiał a jest w sumie mniej wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz może jak podkręcić tego procka bez zwiększania FSB, bo przy taktowaniu 1,9 GHz system już nie wstaje mimo podniesienia napięcia. Po za tym zwiększanie FSB wpływa na resztę podzespołów a teraz w obudowie siedzą 4 kości RAM z różnymi częstotliwościami pracy.

Nawet jakby udało mi się wykręcić tego procka na 2,2 Ghz to czy dużo to zmieni skoro nadal będzie to tylko 1 rdzeń z małą pamięcią podręczną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w AMD ? oczywiście że nie

za troche ponad 300zł masz celerona g530 + mobo na h61. Ram DDR3 więc znacznie tańszy. Wydajnością zje każdego X2 z tej podstawki - nawet po extremalnym OC

Później wypadało by wymienić kartę graficzną - upolowac jakiegoś HD4850/70 na allegro. 8600 do większości gier powinien wystarczyć - może nie na full detale ale jakieś grywalne optimum - w końcu wszystko to konwersje z konsol.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, naprowadziliście mnie na dobrą drogę ;)

Czyli wychodzi na to że nie mam co oglądać się na AM2 tylko kupywać mobo z podstawką 1155.

Ten procek G530 + grafika która mam oraz 3GB ram i da radę pograć w GTA 4 na niskich detalach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi