mtq Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Witam, zamierzam iść do liceum o profilu grafika komputerowa, zamierzam potem studiować ten kierunek.Kwotę jaką mogę przeznaczyć na wszystko (monitor + skrzynka) to ~5 200 zł(Wolałbym 5 000 zł).Aktualnie pracuję w programach 2d (photoshop), nie interesuje mnie za bardzo grafika 3d. Zastanawiam się nad wyborem: i5 2500k + Radeon HD7870 czy i7 2600k + Radeon HD7850 ew. i5 2500k + Radeon hd7850 + SSD 64GB Czy jest tak duża różnica w grafice 2d aby dopłacać do i7 kosztem gorszej grafiki ?Lubię pograć w gry więc wolałbym pierwszą opcję. Monitor jaki wybrałem to Dell U2412M. Cały zestaw: http://techplanet.pl/zamowienie/89c73604bfe011e194e80050569a6808/platnosc-i-dostawa/ *ceny mogą być nieaktualne. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Monitor jaki wybrałem to Dell U2412M. To że ten monitor ma matryce IPS, nie czyni z niego monitora przeznaczonego do pracy z kolorem. Już od biedy prędzej jakiegoś najtańszego EIZO bym tu widział (tylko nie na TN). Aktualnie pracuję w programach 2d (photoshop), nie interesuje mnie za bardzo grafika 3d. Zastanawiam się nad wyborem: i5 2500k + Radeon HD7870 czy i7 2600k + Radeon HD7850 ew. i5 2500k + Radeon hd7850 + SSD 64GB Pracowałem na dużych obrazach, na dużo gorszym sprzęcie. Do grafiki możesz sobie odpuścić przede wszystkim karty pokroju 7850 - nie jest przy 2D potrzebna taka wydajność. Nie bawiłem się kartami zintegrowanymi w i5/i7, ale pewnie nawet one nie będą robiły problemów przy skrolowaniu obrazów rastrowych po kilkadziesiąt Mpix. A procesor ... to samo ... to nie 3D gdzie się wrzuca wiadro obliczeń na wiele rdzeni. i7 bym odpuścił. Podkręcać chcesz, skoro wybierasz i5 K ? Dysk SSD bym wziął większy, bo 64 GB (realnie nie całe 60 GB) po prostu szybko się będzie zapełniał. Edytowane 30 Czerwca 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profesor Schmidt Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 Jesli nie chcesz kręcić, to procka raczej bym zmienił na Ivy i5-3450. SSD przy tym budżecie to spokojnie ~120GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 Grafika dodatkowa do Photoshopa jest zbędna. Photoshop w bardzo mały stopniu korzysta z OpneGL'a (wyświetla siatkę rastrową, płynne powiększanie itp. ) więc wystarczy grafika w CPU. Sam mam w domu SSD 64GB i nie raz już mi wskoczył komunikat że nie można wykonać danej czynności w Photoshopie bo zabrakło miejsca na dysku C. Monitor do amatorskiej zabawy w liceum wystarczy, i tak w szkole będzie pracował na gorszym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtq Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 Jak pisałem wcześniej, lubię pograć w gry więc grafika musi być.Będę podkręcał procesor jak i kartę graficzną.Proszę o wysyłanie proponowanego zestawu najlepiej złożonego na techplanet.Myślę że propozycja i5 2500k + radeon 7870 będzie najlepszą opcją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 Do gier - 2500K + 7870 będzie najlepszą opcją, jednak jeśli wrzuciłbyś sobie PS na SSD to miałbyś o wiele lepszy komfort pracy. Moja propozycja: LINK Z i7 zrezygnuj od razu, ani w grach ani w PS nie ma on większego znaczenia. W grach generalnie znacznie ważniejsza jest karta graficzna niż procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtq Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Według mnie kupno SSD o pojemności 64 gb jest bez sensu.Jak kupować to już o większej pojemności.Więc z SSD zrezygnuje, w przyszłości pewnie zakupie taki dysk. Zestaw, który prawdopodobnie będzie moim wyborem wraz z monitorem to http://techplanet.pl...nosc-i-dostawa/ Trochę ponad budżet bo wybrałem asrock z77 extreme 4.I teraz się zastanawiam czy nie lepiej wziąć MSI Z77A-G45 żeby obniżyć koszty zestawu, ale nie tracąc na wydajności oraz dobrych możliwości OC.Proszę o porady.Dzięki ! Edytowane 1 Lipca 2012 przez mtq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2012 Bardzo drogi ten zasilacz, a szczerze mówiąc nie wiem po co - nawet jeśli Ci zależy na odpinanych kablach to OCZ ModXStream Pro 600W wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2012 OCZ ModXStream nie jest szczególnie wyróżniającym się zasilaczem, w tej cenie są lepsze konstrukcje, jak chociażby OCZ ZT 550W czy ewentualnie Be Quiet Pure Power L8 530W. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtq Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2012 Czyli zestaw jest ok ?Brać AsRocka ?Mam zamiar kręcić procesor do ~ 4,8 GHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...