turboemulgator Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich, kiedyś miałem tu konto ale chyba mi usunięto bo zbyt długo się nie logowałem... W tym temacie opiszę krótko moją przygodę z wodnym chłodzeniem kompa. Prawdę mówiąc nie wiem czy komuś będzie się chciało to czytać, ale zapraszam do dyskusji. Od samego początku podstawowym założeniem mojego chłodzenia było wykonanie jak nawięcej elementów samemu, bo moim zdaniem markowe podzespoły każdy może kupić i to żadna radość ani sensacja. Za to zbudować samodzielnie mało kto potrafi i to daje prawdziwą satysfakcję. Na początku nie bardzo wiedziałem co i jak, wpadłem na pomysł żeby wygiąć w harmonijkę rurkę miedzianą i przylutować ją do miedzianej podstawy. Jak pomyślalem tak zrobiłem. Wyszło ładne, steampunkowe i myślę, że nawet mogłoby działać, ale miałem za słabą pompkę (jakaś za 15zł) i ten pomysł porzuciłem. Po paru dniach postanowiłem zrobić blok na CPU, który bardziej przypominałby seryjne konstrukcje. Miałem pod ręką akurat blachę alu, radiator i pleksi. Trochę wiercenia, szlifowania itp i oto efekt (oszczędzę wam fotki z prac). Kupiłem też sensowną pompkę - Aquael Circulator 1000l/h, która oczywiście wymagała przerobienia. Kupiłem mosiężne korki na 1/2", nagwintowałem i wkręciłem w nie zwykłe króćce na 1/4". potrzebowałem też zbiornik, więc zrobiłem z pleksi: tak wygląda zamontowany w obudowie poszedłem za ciosem i zrobiłem blok na NB zaopatrzyłem się w lepszą chłodnicę (czyt. wyciągnąłem z jakiegoś wraku na złomowisku) i złożyłem cały układ. Wszystko elegancko działało, ale... wydajność jednak była kiepska. po 10 minutach orthosa dobijało do 60 stopni.. aha, chłodzenie siedziało na msi 870-c45, athlon II x4 640 bez OC. Jednak w porównaniu do mojego poprzedniego coolera od Arctic Cooling temperatury i tak znacząco spadły. Burdel w obudowie, wiem... zapewniam że nie dało się tego lepiej ułożyć. Ta obudowa była do kitu, do tego doszły przewody od regulatora prędkości wentylatorów który zrobiłem przy okazji, jak również od sterownika podświetlenia zbiornika (3 poziomy jasności sterowane jednym przyciskiem) W związku z wydajnością postanowiłem zrobić kolejny blok, tym razem z miedzi. Długo to nie potrwało a efekt taki: oraz poniklowany do tego top z aluminium i wszystko zamontowane temperatury spadły drastycznie, w idle aż do temperatury pokojowej. Tutaj póki co kończy się ta historia, ale nie na długo, bo ta obudowa mnie strasznie denerwowała, cała konstrukcja była bardzo niepraktyczna. W związku z tym podjąłem nowy projekt na bazie obudowy Chieftec BA, postaram się wam go opisać na tym forum, ale już w dziale modyfikacje :) dzięki za przeczytanie, jeśli ktoś wytrwał, i ciekaw jestem co sądzicie o moim projekcie. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez turboemulgator 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tego już chyba brakowało mi tu od dawna - wucet od początku do końca robiony samemu. :) Gratulacje i powodzenia z następnym. Aha, i wywal z bloku na CPU ten top alu, chyba że chcesz, by Ci je po jakimś czasie przeżarło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 gratulacje wlasnorecznie zrobionego wc. Fajnie jest miec dostep do cnc i mozliwosc samemu projektowania blokow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turboemulgator Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Aha, i wywal z bloku na CPU ten top alu, chyba że chcesz, by Ci je po jakimś czasie przeżarło. Właśnie po to żeby nie zaszła korozja elektrochemiczna poniklowałem blok, a chłodnica też jest aluminiowa. To nie cnc, to mała tokarko-frezarka nawet bez odczytów numerycznych, nie mówiąc juz o sterowaniu. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Fajne. Jeśli modyfikacje obudowy służą "wodzie" to raczej w tym dziale pisz (to nie mój dział, więc to tylko sugestia). Chcemy więcej fotek z etapu prac/warsztatu. To jest najbardziej interesujące. Tym bardziej, że robisz fajne rzeczy z zapleczem na poziomie wypasionego garażu a nie wypasionych maszynek CNC. Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) No gratki, az mi sie przypomnialy moje przygody z diy wc (ktore dziala do dzisiaj, aquaszut pracuje juz chyba 8 czy 7rok). Z tymi kroccami w chlodnicy moglbys cos zrobic. Np wlutowac miedziane nakretki z gwitem odpowiadajacym kroccom. Ja tak zrobilem w swoim kadecie. Bloczek na cpu wyglada galancie chociaz mogbys bardziej efektywnie wykorzystac objetosc miedzi Jaka srednice ma blok? aha, i jeszcze jedno, na froncie od reza i topie od bloku nb widac mikropekniecia w pleksie Polecam to kontrolowac, czy sie nie powiekszaja od naprezen bo mozesz miec kuku za jakis czas Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turboemulgator Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Fajne. Jeśli modyfikacje obudowy służą "wodzie" to raczej w tym dziale pisz (to nie mój dział, więc to tylko sugestia). Chcemy więcej fotek z etapu prac/warsztatu. To jest najbardziej interesujące. Tym bardziej, że robisz fajne rzeczy z zapleczem na poziomie wypasionego garażu a nie wypasionych maszynek CNC. modyfikacja obudowy jest całkiem daleko posunięta, a woda to tylko jej część. Z tymi kroccami w chlodnicy moglbys cos zrobic. Np wlutowac miedziane nakretki z gwitem odpowiadajacym kroccom. fotka jeszcze stara, teraz mam nagwintowane na 1/4" i wkręcone złączki. wlutowanie miedzi w aluminium nie wydaje mi się dobrym pomysłem Bloczek na cpu wyglada galancie chociaz mogbys bardziej efektywnie wykorzystac objetosc miedzi Jaka srednice ma blok? 70mm, grubość 10mm. Rowki wchodzą na 8mm w najgłębszym miejscu na środku. Zrobiłem taki blok na jaki pozwalały mi narzędzia. aha, i jeszcze jedno, na froncie od reza i topie od bloku nb widac mikropekniecia w pleksie Polecam to kontrolowac, czy sie nie powiekszaja od naprezen bo mozesz miec kuku za jakis czas zgadza się, pleksi jest trudna w obróbce bo bardzo łatwo pęka, jednak te ryski się nie powiększają i wszystko gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Właśnie po to żeby nie zaszła korozja elektrochemiczna poniklowałem blok, a chłodnica też jest aluminiowa. Zbiorniczki z chłodnicy na alu nie wyglądają, a samo niklowanie też nie załatwi sprawy - mógłbyś np. ten top anodować. Ale i tak pogratulować roboty, aż się przypominają te stare mody, regeneracja kadetów i ład... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 mamjeszcze pytanie: gdzie jest mozliwosc kupienie podobnych bloczkow z miedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Stary dobry ghetto style :) szkoda że dzisiaj powstaje tak mało takich układów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _pit Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ode mnie duży plus za budowę własnego rezerwuaru - ja wymiękłem, i mam gotowca :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 To co lubię najbardziej - homemade. Podziwiam i zazdroszczę skilla. Sam bym tak chciał ale niestety brak zaplecza. Jak ciąłeś/nacinałeś plexę? Strasznie to parszywe. Nie dość że tak jak mówisz pęka, to jeszcze się topi jak się szybciej poleci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turboemulgator Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 mamjeszcze pytanie: gdzie jest mozliwosc kupienie podobnych bloczkow z miedzi? nie bardzo rozumiem pytanie, chodzi ci o gotowy blok czy o miedź z której go zrobiłem? To co lubię najbardziej - homemade. Podziwiam i zazdroszczę skilla. Sam bym tak chciał ale niestety brak zaplecza. Jak ciąłeś/nacinałeś plexę? Strasznie to parszywe. Nie dość że tak jak mówisz pęka, to jeszcze się topi jak się szybciej poleci. Miałem arkusz pleksi, wycinałem wyżynarką elementy ze sporym zapasem a potem frezowałem krawędzie już na wymiar, żeby były idealnie gładkie i proste (i pod kątem prostym do siebie rzecz jasna). Rowki w które wchodzą oringi na których sa oparte rurki toczyłem. Najwolniejsze obroty, chłodzenie denaturatem i jeszcze musiałem zrobić sobie specjalny nóż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...