teraw Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witam. Zdycha mi właśnie grafa (sypie artefakty + zawiesza się co kila minut gry) więc muszę kupić nową. Założenia: 1. nówka z gwarą 2. do 300 zł z wysyłką 3. nie słabsza niż to, co mam (hd4850 512MB DDR3) Znalazłem dwie karty spełniające te założenia: 1. VERTEX Radeon HD4850 1024MB DDR5/256bit - 256+15 zł http://www.elektronicznyswiat.pl/produkt/36760.html 2. GAINWARD GeForce GTS 450 512MB DDR5/128bit 282+15 zł http://www.elektronicznyswiat.pl/produkt/20844.html We wszystkich recenzjach GTS 450 wypada lepiej, ale zawsze testowana jest wersja z 1GB RAMu, pytanie, czy ograniczenie pamięci do 512MB będzie odczuwalne? Należy wziąć pod uwagę, ze mam monitor 1920/1080 i lubię grać we właśnie takiej rozdzielczości. Niestety GTS 450 1GB wykracza poza założony budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) To dozbieraj. Wiem Ale prawda jest taka że przy full HD nawet w niższych detalach 512MB vram może okazać się ogranicznikiem. Ja bym jednak wziął Radeon 4850. Do tego zestawu i tak nie ma sensu pakować w nic lepszego. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Pamiętaj, że łączenie C2D z GeForce'ami nie jest najlepszym pomysłem i ze względu na słabe sterowniki może skutkować niższą wydajnością, niż na Twoim starym HD4850. Nowy HD4850 GDDR5 od Vertex3D po OC ma wydajność HD6770 za 400 zł, ale jego wadą jest stosunkowo głośne chłodzenie. Niemniej, jeśli używki nie wchodzą w grę, nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez BlackMachine 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) OK, więc biorę 4850. Pytanie - czy można zdjąć z tego radiatora wentylator i założyć zamiast niego cichszy? Bo raczej nie będę inwestował w całe nowe chłodzenie, a mam kilka cichych wentylatorów w domu? Na zdjęciu widzę, ze chyba kulturalnej metody na to nie będzie i zostają spinki do kabli... Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Możesz spróbowac. Tą obudowe wentylatora pewnie da się zdjąc. Kwestia zamocowania tego na radiatorze. Weź tego Vertex'a a sam się przekonasz. I Pan wyżej prawi święte słowa. GF + C2D to bad idea. Sam miałem i nie raz się wypowiadałem na tym forum o tym że sterowniki są spartolone. Wysokie użycie prococesora co owocuje spadkami FPS, głównie przy właczonej synchronizacji. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Obudowa wentylatora jest na normalne śrubki, czyli żaden problem zdjąć, zostaje nam wtedy aluminiowy radiator, na który na 100% da się w ten czy inny sposób przyczepić wentylator. Oczywiście zanim zacznę kombinować, to uruchomię kartę tak jak jest i posłucham, spróbuję też zmienić nastawy wentyli; jaki program do tego, speedfan? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 MSI Afterburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) tylko weź pod uwagę że ten wentylator musi coś dmuchać te radki to jedne z najgorętszych kart jednordzeniowych w historii (temperatury oscylują w granicy 100*C, na sekcji zasilania jeszcze więcej) Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Wiem, mam 4850 od 4 lat. Myślę założyć radiatory na sekcję zasilania, a wentylator spowolnić tylko w trybie 2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 tylko weź pod uwagę że ten wentylator musi coś dmuchać te radki to jedne z najgorętszych kart jednordzeniowych w historii (temperatury oscylują w granicy 100*C, na sekcji zasilania jeszcze więcej) Gorące to one były na referencyjnym, jednoslotowym chłodzeniu. Na WC ciężko rozgrzać rdzeń powyżej 54*C, a na chłodzeniu z jakiejś tam wersji Gigabyte na Zalmanie maksymalne temperatury oscylowały w granicach 70*C. To były dość chłodne karty jeśli zapewniło im się dobre chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Stary zalman z 7300GT od Galaxy będzie za mały? Bo wala mi się taki i się zastanawiam, czy nie spróbować. Ramy GDDR5 mogą zostać bez radiatorów, czy trzeba założyć? I czy ktoś ma zdjęcie tej karty bez coolera? Bo chcę się dowiedzieć jak są rozłożone elementy sekcji zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Gorące to one były na referencyjnym, jednoslotowym chłodzeniu. Na WC ciężko rozgrzać rdzeń powyżej 54*C, a na chłodzeniu z jakiejś tam wersji Gigabyte na Zalmanie maksymalne temperatury oscylowały w granicach 70*C. To były dość chłodne karty jeśli zapewniło im się dobre chłodzenie. Mam gigabyte Zalmana. Po OC do 800MHZ rdzen i 2400 pamieci temperatura w iddle to 28 stopni w 100% stresie w furmarku 55oC. W grach rzadko przekracza 50 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) U mnie na obu kartach temperatury były wyższe, chłodzenie i tak długo nie zabawiło na GPU na rzecz bloku wodnego. Dodam, że wentylator nie był ustawiony na maksymalne obroty. Te 28*C w IDLE to zbyt idealna temperatura żebym taką zobaczył, tym bardziej temp pokojowa wynosi u mnie około 24*C. Przeważnie było nieco ponad 30, ale mniej niż 40. @down Możliwe, ale w ATT regulacja obrotów na pewno była wyświetlana, czy to działało to nie wiem (w GPU-z tabelka z fan speed % reagowała na zmiany w ATT, ilość RPM się nie wyświetlała). Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 W wersji z zalmanem ( sa 2 wersje - pasywna i normalna) nie ma kontroli obrotow PWM wiec zawsze jest max. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) ja miałem 3szt 4870 - Asus (referent), XFX, Powercolor. na referencie idle/stress 70*C/130*C, XFX 50/100, Powercolor 45/90. dopiero na Accelero s1rev2 i 2x 12cm wentylatorach osiągnąłem temp. 40/65*C - więc dla mnie to co mówicie to bajki (oczywiście mówie o obciążaniu furmarkiem etc - inne obciążanie to nie obciążanie) a sekcja(i okoliczna PCB) w każdej z nich bez problemu mogła gotować wode (ale była ze 2x większa niż na 4850) Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Na potwierdzenie bajek masz screena z 4850 na Zalmanie, obciążony furmarkiem, temp wyżej już nie dobijała. http://img209.images.../313/tempbr.jpg Screenów z WC nie mam bo czekam teraz na nową kartę, a starej nie chce mi się podłączać do bloku żeby zrobić screena. Edit: Chcesz mieć ją w ręku? Chętnie Ci ją sprzedam za 180zł z przesyłką . Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 ja miałem 3szt 4870 - Asus (referent), XFX, Powercolor. na referencie idle/stress 70*C/130*C, XFX 50/100, Powercolor 45/90. dopiero na Accelero s1rev2 i 2x 12cm wentylatorach osiągnąłem temp. 40/65*C - więc dla mnie to co mówicie to bajki (oczywiście mówie o obciążaniu furmarkiem etc - inne obciążanie to nie obciążanie) a sekcja(i okoliczna PCB) w każdej z nich bez problemu mogła gotować wode (ale była ze 2x większa niż na 4850) @down - mówie że dla mnie :) i dopóki podobnej karty nie będe miał w rękach to nie uwierzę :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...