SanDiego Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam, Niestety zrobiłem się zlielony, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Chcę zakupić dysk HDD na SATA i poprosiłbym o jakąś poradę - musi mieć minimum 1 TB pojemności. Moja konfiguracja - amd phenom x4, asrock 785, ramy ddr2. Dysk będzie służył jako drugi dysk na pliki (nie systemowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam, Niestety zrobiłem się zlielony, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Chcę zakupić dysk HDD na SATA i poprosiłbym o jakąś poradę - musi mieć minimum 1 TB pojemności. Moja konfiguracja - amd phenom x4, asrock 785, ramy ddr2. Dysk będzie służył jako drugi dysk na pliki (nie systemowy) http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HDLab Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Popieram - Caviar EZEX to bardzo dobry wybór. Ewentualnie jeśli nie lubisz WD to może być Seagate ST1000DM003. Ale ja osobiście brałbym WD, szczególnie że ładnie zachowuje się w rzeczywistych testach http://hdl.pl/hddtest/ (zobacz ostatnią stronę - gdzie są testy kopiowania, pakowania itd.). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 dobry dysk, ale w porównaniu do samsunga f1/f3 strasznie głośny! Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanDiego Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 A jak z awaryjnością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HDLab Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Zarówno WD jaki Seagate (mówimy oczywiście o tych 1TB/talerz) są na tyle krótko na rynku, że ciężko odpowiedzieć na to pytanie :( Może się okazać za pół roku, że mają jakąś wadę która wychodzi po pewnym czasie (tak jak było np. z Seagate 7200.11). Na razie wygląda to dobrze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Ja jedynie zasugeruję dołożyć niecałe 100zł i kupić 2TB (lepszy stosunek cena/pojemność) zamiast 1TB. A jeśli chcesz mieć bezpieczne składowanie, to pomyśl nad dwiema sztukami (na obu trzymasz te same dane i w razie padu jednego nic nie tracisz) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 @Kyle - jaki model 2 TB masz na myśli? Bo wg strony WD serial Blue kończy się na 1 TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HDLab Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Niestety, nie ma 2TB WD Blue. Są jedynie WD Black - nie mają one wersji z nowymi talerzami, więc będą nieco wolniejsze jeśli chodzi o transfer. Ogólnie Black będzie mniej awaryjny, ale i sporo droższy. Z 2TB wart polecenia może być jeszcze Seagate - ST2000DM001, w miarę szybki (najszybszy z 2TB), i ma dobry stosunek cena/pojemność. Tylko z nim z kolei trzeba uważać, bo są dwa rodzaje tych dysków na rynku (!!!) - nowszy model (o tych samych oznaczeniach!) jest lepszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanDiego Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) A ten WD10EZEX to jaki ma interfejs? Bo jedna strona podaje, że SATAII, inna, że SATAIII i nie wiem czy będzie pasował do mojej mobo ;/ Edytowane 17 Listopada 2012 przez SanDiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Hdd nie wykożysta sata3 więc w tym wypadku to bez znaczenia. Sata jest kompatybilne wstecz, będzie ok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanDiego Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Czyli kabel zwykły SATA II będzie pasować do dysku i złącza na mobo? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HDLab Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Tak, kabel będzie pasować bez problemu. A dysk będzie pracować tak samo dobrze na SATA II i SATA III, bo obie wersje mają większą przepustowość, niż jego maksymalny transfer. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Czyli kabel zwykły SATA II będzie pasować do dysku i złącza na mobo? Nie ma żadnych innych kabli niż "zwykłe" ;) nie ma kabli do Sata II i kabli Sata III - wszystko to jest to samo!!! Po prostu jest jeden rodzaj kabli, po prostu SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...