Skocz do zawartości
millor

Jaki kooler do 60zł i sredniej głosności max 4000 obr

Rekomendowane odpowiedzi

KGB ,nie mamy "podniety" tylko wiemy jak sie sprawuje,po pierwsze jest troche WIEKSZY od titana (wyzszy), po drugie ma miedziana wkladke, po trzecie wentylator ma korpus z metalu dzieki czemu jeshcze lepiej przewodzi, zreshta poczytaj sobie ostatnio test na frazpc.Przytym jest BARDZO cichy ,@2300rpm.Ja w moim wymienilem wiatrak na @2800 tez z metalu i nadal jest cicho a wydajniej, chlodzi mi DLT @2350 @1.66v.

Nastepnym razem jak cos p_ierdolniesz to najpierw sprawdz czy to co piszesz wlasciwie ma jakikolwiek sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]KGB ,nie mamy "podniety" tylko wiemy jak sie sprawuje,po pierwsze jest troche WIEKSZY od titana (wyzszy), po drugie ma miedziana wkladke, po trzecie wentylator ma korpus z metalu dzieki czemu jeshcze lepiej przewodzi, zreshta poczytaj sobie ostatnio test na frazpc.Przytym jest BARDZO cichy ,@2300rpm.Ja w moim wymienilem wiatrak na @2800 tez z metalu i nadal jest cicho a wydajniej, chlodzi mi DLT @2350 @1.66v.

Nastepnym razem jak cos p_ierdolniesz to najpierw sprawdz czy to co piszesz wlasciwie ma jakikolwiek sens.

titan tez jest w wersji z miedzianym rdzeniem

mi Mint M5T (taki sam jak titan) trzymal temp 2200MHz 1.82v na poziomie do 47C ,przy temp otoczenia 28C

nie ma zadnej miedzi a kosztowal 30pln

sam sobie odpowiedz na temat oplacalnosci (mi proc wydzielal 97W ,a twoj 86W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ,widzisz, wierz mi lub nie ale DLT sie grzeja przy takich samych parametrach sporo bardziej ,zapytaj sie berkuta jesli mi nie wierzysz.I nie mowie nigdzie ze titan jest zly! Uwazam ze za ta cene to swietny cooler.

Wiem tez z doswiadczenia ze titany maja trochu inny wiatrak, u mnie rpm bylo w zakresie 2900-3000RPM.Jesli dostajesz taka sama lub delikatnie lepsza wydajnosc z wiatrakiem @2300 to chyba niejest zle?

Pomiary temp moza sobie darowac jesli niema bezposredniego porownania, kazda plyta daje co innego juz sie kilka razy nacialem, niedosc ze sa inaczej skalibrowane to jeshcze jedna korzysta z diody inna z czujnika w socketcie.Za spire`a dalem 47zl ,za titana dajesz 35zl (mint moze 30zl) duza roznica? Sam zmienilem z titana wlasnie ,ciszej i troche wydajniej .15zl oplaca sie doplacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]To gdzie dotyka termistor niema znaczenia ,bo musi byc jeszcze odpowiednio skalibrowany

wiem o tym doskonale ,porownywalem temp za pomoca kilku termometrow

termistor ktory nie dotyka ma dodatkowy blad spowodowany rozna temp poczatkowa powietrza miedzy procem a termistorem

"]jakiekolwiek porownywanie temperatury "na odleglosc" na dwoch roznych plytach niema sensu, tkzw. czcze gadanie.

tu sie musze zgodzic

z mojej strony OFF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na epoxie trzeba dodać około 7 stopni dla poprawneg oodczytu. nie postarali się łochy. a co do coolera to miedziana podkłądka sporo daje bo ciepło rozchodzi się szybciej z małego jądra na dużą powierzchnię postawy więc choćby tu spire zdobywa przewagę, na pewno jest lepszy.

a że to kopia titana to widzi każdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...