Skocz do zawartości
PANTHER X

IRQ - co za g**** :(

Rekomendowane odpowiedzi

Kto mi powie co mam zrobic mam windowsa 2000 proffesional

i mi karta graficzna dzwiekowa kontroler USB i karta sieciowa wlazly na jedno IRQ 7 - i niemoge niczego przekonfigurowac bo sa zaciemnione pola zmiany ; ( - a wszystko przez o do [gluteus maximus] chodzi ;( - co z tym fantem zrobic ???? oprocz formata i zmiany windy - format byl tydzien temu , zmiana windy niewchodzi w gre xp niepodzie pewnie u mnie albo kiepsko (amd k6-2 500 mhz) - a na 98 niewroce na bank. : ///// help me plz :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mam mx 500 na usb podlaczonego - a neichce mi sie na ps/2 robic ;) - w biosie mam tylko ustawienia jakies pnp na irg niewiem o co biega ;) - btw jakbym rozpisal wszystkei strony biosa jakie mam bylby mi ktos wstaanie wyjasnic linijka po linijce co tam jest - bo tyle co do primary i master dyskow jakies zmiany mnoznika odczytania temp zalozenia hasla zmiany trybu pamieci to umiem ale jest troche opcji ktorych nieczaje : /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Win98 mozna bylo sprobowac wybrac przerwania (IRQ) recznie.

WinXP/2K blokuje ta mozliwosc.

Mozesz sprobowac zamienic sloty tych kart ale nie daje to zadnej gwarancji. Bardziej prawdowodobna poprawe moze dac zmiana sterownika lub kolejnosci instalacji.

Troche dziwny przypadek, sieciowka czesto zajmuje IRQ11 a dzwiekowka IRQ5.

JAKA PLYTA GLOWNA?

JAKA KARTA DZWIEKOWA? MODEL? PCI czy ISA?

JAKA KARTA SIECIOWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PŁYTA

DFI K6XV3

GRAFA

RIVA TNT2 16 MB

SOUND

SOUND BLASTER 128 PCI / Without gameport

SIECIÓWKA

MINTA na układzie ADMtek A983

Wszystkei siedza na 11 ; ( wrrr no wlasnie w 98 mozna bylo zmieniac i to bylo jedyne co w tym systemie bylo dobre w xp i 2k to zjebali totalnie - co za kretynwymyslil blokowanie IRQ to niewiem : /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Troche dziwny przypadek, sieciowka czesto zajmuje IRQ11 a dzwiekowka IRQ5....

U mnie zawsze na jednym przerwaniu chodzi sieciówka, dzwiękówka i jeszcze pare urządzeń(nie ma zadnych problemów). Więc chyba nie taki dziwny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wszystkich moich komputerach i przy roznych dzwiekowkach - zawsze mialem IRQ5.

Moze to zbieg okolicznosci...

Nawet na komputerze na ktorym w tej chwili siedze tez jest IRQ5. :lol:

Jest tez cos takiego jak wspoldzielenie przerwan ale cos koledze zawiodlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wspoldzielic przerwanie moga chyba 2 maks 3 urzazenia a nie 4 tymbardziej jak grafa przyrywa i dzwiek tez :/ // i kicha sie robi : |

No nie wiem czy 4 nie mogą współdzielić bo na 11 IRQ mam tuner tv,sieciówke,dzwięk,usb a dla odmiany na IRQ 5 mam grafe i żadnych problemów nie ma ale zdaje sie że na wielu płytach są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja mam ten sam problem na epoxie 8rda3+, siedzi kilka urządzeń na IRQ 11-karta sieciowa,grafa,koncentrator usb,karta tv,dżwiekowa on board.Nic niedaje przekładanie kart,w biosie też niebardzo wiem jak to zrobić.Wszystko dziala niby dobrze ale z jednym wyjątkiem przy uruchamianiu windy xp dzwiek powitalny zaczyna sie szarpac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W w2k (i pewnie xp) można zminimalizować współdzielenie przerwań przez wyłączenie obsługi ACPI przy instalacji systemu. Wtedy każdy sprzęt powinien grzecznie siedzieć na swoim IRQ.

Przy instalacji gdy na początku jest napis: "Wciśnij F6 ...." dajemy F5 i dalej -> Standard PC. Od tego momentu IRQ będą ustawiane tylko przez BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz po prostu włączone ACPI i tego nie przeskoczysz wymiana pliku HAL.dll i wyłączenie tego w bisie działa ale może powodować niestabilność systemu i do tego nie będzie ci się wyłanczać. Generalnie nie ma to znaczenia co pisze winda2k o IRQ jeśli coś ci zawiesza system to wina sterowników. Ja mam wszystko co możliwe na IRQ11 i chodzi jak złoto wieszało się na starych sterach do Live nowe stery i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W w2k (i pewnie xp) można zminimalizować współdzielenie przerwań przez wyłączenie obsługi ACPI przy instalacji systemu. Wtedy każdy sprzęt powinien grzecznie siedzieć na swoim IRQ. 

Przy instalacji gdy na początku jest napis: "Wciśnij F6 ...." dajemy F5 i dalej -> Standard PC. Od tego momentu IRQ będą ustawiane tylko przez BIOS.

I tak musi najpierw ACPI w biosie wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z kartą TV ( jak wszyscy chyba) robiła na jednym przerwaniu z grafą i dzwiękową, jak wyłączyłem w biosie płyty głównej porty COM 1 i 2 to pozwalniały się przerwania i grafa poszła na swoje i narazie jest (prawie ) oki. ty też możesz pokombinować z powyłączniem niepotrzebnych użądzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od BIOSu :) Na starej płycie na i440BX mogłem wyłączyć ACPI w BIOSie (i w windzie) i było OK. Jak zrobiłem to samo na Soltek 75KAV to miałem kwas w postaci _natychmiastowego_ resetu kompa przy próbie uruchomienia programów odczytujących temperaturę i obroty wiatraków.

Podsumowując - styknie wyłączenie ACPI w systemie operacyjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od BIOSu :) Na starej płycie na i440BX mogłem wyłączyć ACPI w BIOSie (i w windzie) i było OK. Jak zrobiłem to samo na Soltek 75KAV to miałem kwas w postaci _natychmiastowego_ resetu kompa przy próbie uruchomienia programów odczytujących temperaturę i obroty wiatraków.

Podsumowując - styknie wyłączenie ACPI w systemie operacyjnym.

A może ktoś wie gdzie się to ACPI wyłącza w windzie XP Prof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyłączysz ACPI w samym systemi to zapomnij że ci będzie stabilnie działał. MUsisz mieć albo włączone ACPI w biosie i w WIndzie albo wyłączone nie może być tu coś tam coś. I tak nota bene to niestebilności mobą powodywać urządzenie niezgodne z ACPI i czywiście po jego uruchomieniu.

A jak go wyłaczyć w WinNT

Mój Komputer --> właściwości --> sprzęt --> menadżer urządzeń --> Komputer --> i teraz przy włączonym ACPI ma być Komputer PC z zaawansowanym ... (ACPI) a przy wyłączonym Standardowy komputer PC żadnych innych kombinacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...