Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wymienić powinni jakby co skoro cały komp składany w jednym sklepie. Piszesz że nie chcą współpracować z tą płyta i powinno być ok z wymianą. Czekam na sprawozdanie bo sam jestem ciekaw co jest nie tak z tym zestawem. Sam przecież pomagałem przy składaniu tyle że płyty nie polecałem. Ale i w innych tematach polecałem kiedyś Extreme 4 + te Crucial'e i jakoś podobnego tematu nie widziałem.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtesty , goldmemory itp można sobie wsadzieć w ..............  z tego względu , że to kontroler pamięci w cpu może sypać błędami. Trzeba podnieść VCCSA , I/O Analog oraz Digital.

By wykazać , że kontroler pamięci sypie wystarczy zapodać prime 95 blend 64bit i ewentualnie podnieść ilość pamięci używanej do testu do ok 7gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cruciali na liście zgodnych ramow nie ma ale jak samej stronie cruciala jesli podasz model plyty głównej to wyskakuje ci ze nie ma zadnego problemu by ich użyć na tej plycie. Sideband jak tylko przyjdę do domu to bede sie z tym bawil :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte ma świetne karty ale tylko 1 rewizje. Późniejsze są na gorszych komponentach. Tak było z moim GB HD7950 rev 1.0 który kręcił się jak oszalały z 800 na 1200 na rdzeniu oraz wysoko na pamięciach. Drugi 7950 rev 2.1 miał gorsze pamięci, brak chłodzonej sekcji zasilania, brak regulacji napięć i kręcił się słabo. Mój 770 kręci się bardzo dobrze i ma niskie temperatury (cewki nie piszczą), nowsze jednostki łapią wysokie temperatury i są głośne. Tak samo jest z GTX780 którego pierwsze wersje kręcą się super i nie mają problemów z artami, dopiero nowsze modele się sypią. Jest to na 100% spowodowane cięciem kosztów i stosowaniem gorszych komponentów.

10 marca wyszły nowe sterowniki 335.23 Testował ktoś na 770/780? Wnoszą coś nowego czy tylko profile do SLI i nic więcej? Obecnie mam 332.21

Ja testowałem jakby ciut ale tylko ciut mniej artów waliła karta a mam gtx 780ti Gigabyte WF3 rev.1.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co można samemu osiągnąć po przez OC. Więc to inno3D to jest kompletnie nieopłacalne.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-cuda-gtx780ti-3gb-ddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-box-gtx-780ti-gaming-3g-624359/

pytanie czy rzeczywście potrzeba Ci Ti czy wystarczy zwykła wersja za ~1800, która może sobie świetnie dać radę.. Zależy jaka rozdzielczość monitora i wymagania co do ustawień AA etc.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżenie taktów to 5 minut roboty z testem. Jeśli bo obniżeniu taktów będzie wszystko ok, znaczy karta jest walnięta, bo nie robi domyślnych taktów.

Jeśli nie chciało ci się tego zrobić, na jakie rady liczysz?

Karte moge oddac od ręki i dostać po 2 dniach nową. Z tą moim zdaniem cos jest zwyczajnie nie tak.

To oddawaj i nie zawracaj [gluteus maximus].

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co zrobisz jak karta wróci jako sprawna. Dla świętego spokoju przed wysłałeniem czegokolwiek wypada sie upewnić czy to wina karty. Sposoby są dwa.  Jeden pewny czyli karta na zupełnie innym kompie i drugi to obniżenie taktowań. Te karty są fabrycznie podkręcane. Wierze że są sprawdzane pod tym względem, ale różnie to bywa. Z mojej strony EOT, bo jak widać podbicie napięcia też Cie nie interesuje, a jednej osobie pomogło tyle że objawy nieco inne.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic, w takim razie zaraz sie z tym pobawie, nie chcialem tej karty ruszac bo o ile na procka mam dobre chlodzenie i sie nie boje go ruszac, ale karty ruszac zwyczajnie nie chcialem, skoro jednak sie upierasz:)

Ok Panowie, Zgodnie z waszymi zaleceniami, podnioslem napięcie na max, samo zrobienie tego nie dalo nic, Jak obnizylem taktowanie pamieci i gpu o 100mhz, juz pare minut wszystko dziala bez zarzutu. Czyli mam rozumieć że karta jest zwyczajnie uszkodzona? Wybaczcie jeszcze raz kłopot ale cholera boje sie troche ruszac rzecz za 2k, tym bardziej krecic czy cos:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zadnego kompa na sprawdzenie innego nie mam. Far Cry 3 chodzi teraz juz dobre 15 min gdzie normalnie gasil sie po minucie. Ale dobrze ze teraz przynajmniej jestem pewien że to wina karty:) Dzieki jeszcze raz serdecznie za pomoc:) Wszystkim, nawet moderatorowi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ostatnimi czasy zaopatrzyłem się w nowy sprzęt, m.in. MSI GTX 770, dziś miałem więcej czasu, więc mogłem sprawdzić jak to działa. Dwie rzeczy które niepokoją mnie na starcie, temperatura w stresie (bf4) przy zamkniętej obudowie ~79 st. przy otwartej 73-74 + dźwięk przypominający delikatne piszczenie, chociaż tutaj stawiałbym na zasilacz, podobny dźwięk generował przy poprzedniej grafice. Jakieś pomysły jak zbić temperaturę ?

Bebechy: http://www.smlw.pl/~zeciak/Komp/1.JPG

Trochę chaos z kablami ;)

specyfikacja puszki:

I5-4570 
ram 2x4GB 1600MHz
Gigabyte GA-B85M-HD3
zasilacz  be quiet! SP E6-500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Afterburner>settings>Wentylator  Zaznaczasz opcję "Włącz autamatyczną kontrolę Wentylatora..."  Wtedy pojawi się Ci wykres. Przeciągasz w górę każdą wartość w góre. Np tak by przy 60'C prędkość wzrastała do 55% czy jak tam Ci pasuję. Ja np mam przy 68'C ustawioną prędkość 76%. Czyli gdy temperatura wzrośnie do tej wartości lub wyższej wentylator rozkręci się do tej prędkości. Spokojnie do 85% można ustawiać. Karta nie jest specjalnie głośna. Ja w BF4 mam temperaturę 72'C i to po OC przy zamkniętej budzie z 1 wiatrakiem z tyłu, z przodu, z boku i góry. Czyli 4 wentyle. Do tego mała obudowa, gdzie nie ma specajlnie dużo miejsca i zasilacz montowany od góry. Ale to chwilowo bo Corsair 330R za niedługo zawita do mnie ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umarł król (470 GTX), niech żyje król (770 GTX). Wielkie podziękowania dla ryby za świetną przysługę. :)

Dołączona grafika

W MSI Afterburnerze bez większych zmian, bo grafa nie chce iść nic poza stock, jedynie tyle, co widać : 

Dołączona grafika

Najprawdopodobniej te +12mV i power limit na 109% można wywalić, bo nie dało to żadnego efektu w 3DMarku ( i tak i tak na Core Clock + 100 wywala sterowniki) - może gdzie indziej da.

No i tutaj rezultat : stary (i7 930), ale jeszcze może :

http://www.3dmark.com/3dm/2747881

Ogólnie śmieszna sprawa z tym Markiem, bo mój i7 potrafi przelatywać OCCT na 4200MHz, ale max dla 3DMarka to 4050MHz, dziwne, a szkoda, bo bym "w swojej klasie" jeszcze nadgonił wyniki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi