Skocz do zawartości
VMentumer

Komputer do pracy i gier za ok. 4 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Właśnie przymierzam się do zakupu nowego komputera do pracy (programista, administrator baz danych) i gier za około 4 000 zł. Moim celem jest wydajny komputer na około 3-4 lata. Nie chcę w przyszłości wymieniać komponentów i nie bawię się w OC. Po sprawdzeniu wszelkich opinii, rankingów i testów przygotowałem sobie taki o to zestaw:

Procesor
Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box

Płyta główna
MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA 1155

Pamięć RAM
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX
Karta graficzna
Gigabyte HD7950 3GB 384 PCI-E GDDR5 WF3

Dysk Twardy
WD Black WD5003AZEX 500GB sATA III 64MB

Obudowa
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

Zasilacz
Chieftec CTG-600-80P A80 Series Bulk 600W

Napęd/nagrywarka
ASUS DVD Recorder DRW-24B5ST/BLK/B/AS Sata Black Oem

Chłodzenie procesora
Scythe Mugen 3 Rev.B (SCMG-3100)

Czy ten zestaw jest odpowiedni? Można coś wymienić by było lepiej i taniej?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem do zestawu za 4koła brakuje tutaj SSD raz zobaczysz jak pc śmiga i nigdy więcej nie zainstalujesz systemu na HDD. Jest to praktycznie jedyny element nad którego zakupem możemy poczekać np z braku funduszy ale przemysl czy by czegoś nieokroic za SSD bo warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zamierza robić OC, to niech na procku przytnie i weźmie wersję bez K. I tak da rade ją podkręcić do 4 GHZ co w zupełności wystarcza, a troszkę pieniędzy zostanie w kieszonce Dołączona grafika. No i oczywiście jeśli nie będzie OC to niech wywali też Mugena. Box w zupełności wystarczy. I za różnicę jakiś SSD :P

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem do zestawu za 4koła brakuje tutaj SSD raz zobaczysz jak pc śmiga i nigdy więcej nie zainstalujesz systemu na HDD. Jest to praktycznie jedyny element nad którego zakupem możemy poczekać np z braku funduszy ale przemysl czy by czegoś nieokroic za SSD bo warto.

Dzięki za informację o SSD. Poczytałem sobie co nieco nt tych dysków i po poszukiwaniach do mojego zestawu dołoże:

Kingston SSD V300 SATA3 2.5" 120GB 7mm SV300S37A/120G

Czy ten dysk jest odpowiedni do tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, możesz wybrać jedną z dwóch opcji:

1) Zrezygnować z procesora z odblokowanym mnożnikiem, zrezygnować z coolera, dorzucić dysk SSD, wymienić płytę główną na tańszą G43, która wystarczy w zupełności.

2) Zostawić obecny zestaw i podkręcić go za pomocą jednego kliknięcia myszką w biosie. Płyty z tej serii mają OC Genie, który automatycznie podkręca ten procesor do 4,2 GHz. Dodać SSD. Możesz również zmienić płytę na G45, poradzi sobie z takim OC.

Edytowane przez eloprezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się zapytać czy opłaca się konfigurować komputer pod OC procesora? Czy w najbliższych latach do gier trzeba będzie zwiększać taktowanie powyżej 4 GHz?

Czy opłaca się to musisz sobie odpowiedzieć sam. Według mnie na dzień dzisiejszy nie ma takiej potrzeby.

Trend jest bardziej w zwiększanie ilości rdzeni/wątków niż zwiększanie taktowania.

Biorąc xeona dostajesz praktycznie i7 3770 bez integry i 100MHz mniej (200MHz mniej w turbo) 4rdzenie/8 wątków - według mnie taki procesor poradzi sobie z grami przez najbliższe parę lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Po ich przeanalizowaniu obecnie mój zestaw wygląda następująco:

Procesor
Intel Core i5-3570 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box

Płyta główna
MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155

Pamięć RAM
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX

Karta graficzna
Gigabyte HD7970 3GB 384 PCI-E GDDR5 OC

Dysk Twardy
WD Black WD5003AZEX 500GB sATA III 64MB

Dysk Twardy
Kingston HyperX 3K SSD SATA3 2.5" 120GB SH103S3/120G

Obudowa
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

Zasilacz
Chieftec CTG-600-80P A80 Series Bulk 600W

Napęd/nagrywarka
ASUS DVD Recorder DRW-24B5ST/BLK/B/AS Sata Black Oem

Jestem otwarty na kolejne sugestie.

Edytowane przez VMentumer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiście jeśli nie będzie OC to niech wywali też Mugena. Box w zupełności wystarczy. I za różnicę jakiś SSD Dołączona grafika

Box pod obciążeniem pracuje ... słyszalnie, nawet bez OC ... no i temp. wyższe. Jak ktoś szuka ciszy, to nawet jak nie podkręca, lepiej niech kupi coś lepszego niż box.

Trend jest bardziej w zwiększanie ilości rdzeni/wątków niż zwiększanie taktowania.

Tu nie chodzi o "trendi", tylko o problemy ze zwiększaniem wydajności pojedynczego rdzenia. Oprogramowanie łatwiej się pisze na jeden rdzeń i gdyby nie ww. trudności technologiczne, to nie mielibyśmy dzisiaj procesorów 4 rdzeniowych dla "Kowalskiego".

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi