Skocz do zawartości
Martinii

LC - Zastój?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od budowy mojego ostatniego ukladu minely 4 lata. Przymierzam sie do zmiany kompa, a co za tym idzie i ukladu LC. Przez te kilka lat srednio sledzilem swiat LC. Bylem pewien, ze LC stalo sie na tyle popularne, ze Z kupnem czesci nie bedzie problemu... Jednak oferta sklepowa mnie rozczarowala! Nigdzie nie mozna kupic zlaczek Fesera 10/13. Zlaczki EKWB 10/13 (high flow) sa tylko 3 w Angeli i wiecej nie bedzie.. Kilka dni temu zrobilem zamowienie na kilkaset zlotych w sklepie darmacz.pl, ale tego samego dnia zostalo ono anulowane, bo z czesci, ktore zamowilem nie bylo... nic. Kolanka nieobrotowe 90 st. Bitspower wszedzie niedostepne... Zamiennik - kolanko Lcool bedzie, ale moze za 2 tygodnie. Co sie dzieje?! Teraz mam 5 zlaczek Feser, 3 EK niklowane na czarno i tak zbieram resztki ze sklepow... :/

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja korzystam z 10/13 i nie widze powodu, dla którego miałbym brać grubsze węże - wolę odrobinę większy łuk, niż sztywniejsze połączenia. A złączek fesera już więcej nie wezmę, brak im choinki, przez co ciężko się nakłada na nie np. tygona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklepy w PL raczej zawężają ilość dostępnych od ręki na magazynach produktów LC jak obserwuję rynek ostatnie trzy lata.

Widząc w ofercie sklepu notorycznie wpis "towar na zamówienie,termin oczekiwania 7-14 dni" czyli w praktyce miesiąc (czekałem i dłużej jak miesiąc w angeli)

stwierdziłem że nie warte to mojego czasu i nerwów.

Po trzech zawalonych/anulowanych po kilku tygodniach oczekiwania zamówieniach na złączki,chłodnice,węże miałem już dosyć,

dałem sobie spokój i kupuję w DE i USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało klientów, to nie opłaca im się trzymać na stanie dużego asortymentu.

Generalnie nie powiedziałbym, że panuje zastój, raczej te same osoby ciągle coś działają, i mają swoje stałe miejsca z których kupują.

Popularność LC dla bardziej masowego odbiorcy jest mała, z racji na koszty i małą opłacalność (pod względem zysku wydajności np.). Jest sporo osób które ma bardzo drogi hardware a siedzi na AC np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LC zawsze było niszowe. Osiągnęli pewien poziom technologiczny i tyle.

Nie wspominając o kaskadach Dołączona grafika

Z drugiej strony pojawiły się dobre profesjonalne chłodzenia dla serwerowni - np AquaComputer robi modularne produkty - nie wyglądają, bo mają być przede wszystkim użyteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do serwera to najlepiej walnąć układ z chłodnicą montowaną gdzieś na zewnątrz budynku i pompą C.O, rury kładziesz po ścianach i doprowadzasz potem od ściany wężami do racków. Przynajmniej wyrzucasz wtedy całe ciepło z serwerowni, jak i likwidujesz prawie wszystkie wentylatory ze środka.

A rynek WC przeżywa coś w rodzaju zastoju, ponieważ od jakiegoś czasu brakuje w nim postępu - ciężko jeszcze bardziej udoskonalić np. bloki CPU - obecnie suksesem jest, jak się zbije 1*C z temperatury rdzenia. To już nie to co kiedyś, gdy pojawiały się tak rewolucyjne konstrukcje, jak Whitewater, RBX, nasz rodzimy X3M czy potem Storm, Apogee... Obecnie wszystkie bloki mają niemal identyczne spody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasy lc minęły wraz z pojawieniem się takich cudów jak nh-d14 czy hr-02, nie ma sensu w tej chwili kupowania lc, brak popytu brak towaru

Punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia. Wodowanie samego CPU być może nie jest do końca opłacalne, ale już wodowanie mocno kręconego CPU i GPU jak najbardziej. Szczególnie jeśli ktoś wymaga ciszy a tutaj dalej jest ogromna dysproporcja ac vs lc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapominacie, ze dziś LC to raczej sztuka, bardziej podchodzi pod modding. Żeby chłodzić cpu czy gpu, nie potrzebujesz niklowanych bloków z przezroczystym topem, czy złączek 100zł za sztukę. Wyraźnie widać ten trend. Chłodzenie schodzi tutaj raczej na drugi plan. 

Rozpatrywanie tego czy warto, ma mały sens, bo oczywiście z punktu widzenia mierzalnej korzyści. Tutaj chodzi w dużym stopniu o to jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial ma rację - w LC bawią się tylko Ci, którzy mają na to prawdziwą ochotę. Wystarczy spojrzeć na rynek kart graficznych - kiedyś kupić nowe chłodzenie na grafikę to nie był problem, takich konstrukcji było mnóstwo. Obecnie, przy tych wszystkich WF3, DCII, TwinFrozr itp, to nie opłaca się nikomu produkować wydajnych zamienników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postem idzie do przodu i sprzet sie robi wydajnieszy - mniejsze napiecia, mniej sie grzeje, wiec i chlodzenie powietrzem robi sie wydajne.

Oczywiscie LC sprawdza sie jak ktos chce miec cisze i niskie temperatury i ma duzy OC.

Jakos nie wyobrazam sobie 4 titanow w ciasnej budzie Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty gadasz Dołączona grafika Kiedyś był tylko zalman ZM80D HP potem jakieś pokraki od Thermaltake, właśnie teraz jest moim zdaniem najwięcej opcji jeśli chodzi o AC na gpu. 

Jaki 80D? Toż to przecież nowość. :P Raczej B oraz C. Pamiętam, że B miał większą powierzchnię radiatorów, ale za to na C dało się zamontować wentylator. :) Do dziś mam ten drugi w jednym kompie założony na radka 9600Pro. Ale kiedyś był większy wybór systemów chłodzenia - Arctic Cooling, Thermaltake, Thermalright, Zalman... Obecnie jako zamiennik, w wypadku high-endu, to liczy się już tylko Arctic.

A co do OC, to się zgodzę. Niech mi ktoś spróbuje na AC osiągnąć takie tempy, jakie mam dzięki fullcoverowi. Ale w LC to bawią się już tylko Ci z pasją, innym nie chciałoby babrać w takim temacie, a roboty przy wodnym potrafi być sporo. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ale abstrahujac czy LC jest niszowe czy nie, takie sklepy jak cooling czy angela powinny miec chyba jednak jakis zapas pewnych czesci. Nie mowie, ze maja miec na stanie po 100 zlaczek z kazdego rodzaju, ale myslalem, ze z 10 takich Feserow 10/13 na magazynie to maja na pewno...

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie trochę to zainteresowanie Aquaero - rozumiem jeszcze kupno Poweradjust, ale nie paneli Aero. Nie dość, że drogie to jak cholera, to jeszcze nie jest aż tak przydatne, by uzasadniać tą cenę. No i te dodatki - chłodzenie panelu sterowania blokiem wodnym!!!, albo dodatkowy pilot. Tak jakby komuś to było potrzebne... Ale to tylko moja opinia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o części do chłodzenia wodnego od Aquaero.

A chłodzenie tranzystorów blokiem wodnym ma sens, jeśli wisi na nim pompka i jest mocno skręcona, albo jak wisi na nich sporo wentylatorow (także skręconych) - to się naprawdę grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym obiążeniem tranzystorów to nie przesadzaj, jakoś Lamptrony spokojnie utrzymują Lainga DDC+ na jednym kanale, a wystarcza im mały radiatorek. Ten cały blok wodny to po prostu skok na kasę i tyle. Ciekawe, czy ktokolwiek go kupił...

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dasz Lainga DDC+ na niskie napiecie oraz nie masz tam przewiewu, to zaczyna sie robic goraco. Poza tym na takim jednym kanale da sie utrzyzmac dwie pompki, jesli jest blok wodny.

Tak więc jak ktoś ma jakieś mega zestawy na 4 pompkach to myślę, że mu wisi koszt bloku do Aquaero ;P

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie trochę to zainteresowanie Aquaero - rozumiem jeszcze kupno Poweradjust, ale nie paneli Aero. Nie dość, że drogie to jak cholera, to jeszcze nie jest aż tak przydatne, by uzasadniać tą cenę. No i te dodatki - chłodzenie panelu sterowania blokiem wodnym!!!, albo dodatkowy pilot. Tak jakby komuś to było potrzebne... Ale to tylko moja opinia. Dołączona grafika

Fakt, że wszelkie bajery typu blok wodny/pilot (a nawet wyświetlacz!) mogą być zbędnym dodatkiem ale z drugiej strony masz opcję LT i z nią cała masa możliwości jakie daje Aquaero a przy okazji w rozsądnej cenie. 

Ja dzisiaj nie wyobrażam sobie układu bez Aquaero, ale kiedyś jak nie miałem to też wydawało mi się zbędnym gadżetem Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi