Passt Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Na razie mam na oku 2 płyty: 1. Asus Z87 Maximus VI Hero 2. Asus Z87 Pro w sumie chciałem wziąć Asus VI Gene, ale potrzebuję złącza PCI x16 do dźwięku jak w sygnaturze, Potrzebuję: 1. dobrego OC procka powiedzmy 4,6 GHz lub więcej przy znośnych napięciach, 2. dobrych prędkości na USB 3 i SATA 6 GB ( w niedalekiej przyszłości pewnie zdecyduję się na Plextor M5 pro 256 GB) 3. złącza PCI x16 na kartę dźwiękową odpowiednio nisko w stosunku do PCI 3.0 x16 dla karty graficznej ( żeby się nie grzała) Ewentualnie co proponujecie w zamian i dlaczego. Mile widziane testy lub własne doświadczenie. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 hehe 4,6 Ghz lub wiecej :D ? na Hansie ? Zamiast dobrej płyty szukaj ekstremalnego chłodzenia :D No chyba że zamierzasz Hansa oskalpować i wymieniec paste pod IHS :D Bo bez tego 4,6 GHz i WIĘCEJ :X nie wyciągniesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Do OC wystarczy MSI Z87-G43, reszta to kwestia sztuki procesora i chłodzenia (minimum Thermalright HR-02). Trochę lepiej wyposażona płytka to wersja G45 Gaming. Do lepszej płyty nie widzę sensu dopłacać. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 MSI Z87-G43 ma 6 fazową sekcje zasilania to IMO torche mało żeby dobrze wykręcić Hansa . Jeśli juz to szukaj plyty z osmio fazową sekcją zasilania :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) @shakal84 skad posiadasz takie dane? myslisz ze hans jest taki sam jak pozostale generacje prockow gdzie liczba faz miala znaczenie? no chyba ze testowales hansa i rozne plyty ze tak twierdzisz... Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Obecny zestaw mam 3,5 roku i następną platformę biorę z myślą, że posłuży mi co najmniej podobny okres czasu. Częściej myślę zmieniać grafikę. Znalazłem taki testy w sieci: http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_rog_maximus_6_hero/10.htm MSI i Asus wykręcają proca na 4,7 GHz przy podobnym napięciu, ale ta druga lepiej sobie radzi z zapisem na HDD i USB 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Najwięcej zależy od sztuki procesora i chłodzenia, jak to będziesz miał kiepskie to nawet na maximusie nie zrobisz 4,3Ghz. A różnicę w zapisach to widać dopiero w wynikach testów syntetycznych. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2013 Chłodzenie będzie dobre, bo Phanteks PH-TC14PE. Procesor chyba tez nie z tych najgorszych Jakie testy syntetyczne masz na myśli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2013 Chyba nie załapałeś. Chodzi o to, że jeden 4670K będzie się kręcił na 5Ghz, a inny nie zrobi 4,3Ghz stabilnie. Jest to kwestia losowa i takiemu egzemplarzowi nie pomoże żadna płyta, ewentualnie wyciśniesz 100Mhz więcej, ale co z tego, skoro to jest różnica na poziomie błędu pomiarowego. Testy syntetyczne czyli jakiekolwiek benchmarki - AS SSD, Crystal Disk Mark. W normalnych zadaniach nie zauważysz żadnej różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...