Skocz do zawartości
risu

Komputer do pracy i gier ("ładny" :))

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Pierwszy raz na forum, i nie wiem czy ta zasada nadal obowiązuje w Internecie (bo na żadnym forum nie byłem od lat) ale chciałem się przywitać :) Mam na imię Andrzej, niedługo stuknie mi 30-tka a na wybór podzespołów do komputera i składanie go budzi we mnie paniczny lęk. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc :)

Mój aktualny blaszak ma już prawie 3 lata. Działa dobrze, a w czasie swojej młodości śmigał jak szalony ale chyba czas na zmianę. Ale po kolei. Nie wiem czy wszystkie informacje będą istotne, ale postaram się opisać najlepiej jak potrafię, czego oczekuję od nowego kompa:

- Do czego:

- Głównie do pracy i grania. Pracuję z domu jako konsultant, 90% czasu ślęczę nad monitorem i czytam lub piszę. Często gdy piszę jakiś raport i pisze mi się dobrze, otwieram dziesiątki zakładek w Chromie, kilkanaście PDFów, jakiś program do muzyki w tle, nierzadko coś do grafiki. Poza tym, jeśli nie skończę pracy lubię zostawić to wszystko otwarte, i w przerwie zapuścić jakąś grę i nie ruszać tego, nad czym pracowałem dopóki nie wrócę do roboty (nie lubię tysięcy stron w ulubionych i setek folderów z dokumentami, jak pracuję nad jakimś dokumentem otwieram setki stron, wyciągam z nich informacje i zamykam). Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zakładam, że potrafi obciążyć komputer.

Zależy mi też na komforcie pracy, dlatego chciałbym dokupić sobie co najmniej jeden ekran (a docelowo dwa, jeden już mam a chciałbym nie mniej niż 2 a może i 3 w przyszłości). Podoba mi się możliwość otwarcia jakiegoś PDFa w jednym oknie i pisania w innym, piszę o tym, bo być może potrzeba jakiejś specjalnej karty?

- Co do gier - nie jestem bardzo wymagający. Wiadomo, że chciałbym aby wszystko śmigało na Ultra i to przez dłuższy czas, ale jeśli chodzi o tytuły gram głównie w RPG, MMO i Indie (a te wszystkie kategorie nie są zbyt wymagające graficznie w moim odczuciu). Największym testem dla mojego aktualnego komputera była premiera Skyrima, ale poradził sobie znakomicie :) Zakładam, że dla nowego sprzętu testem będzie premiera CyberPunk 2077 (a do niej jeszcze ze 2 lata, więc wątpię, żeby dał radę odpalić tę grę na Ultra). Może nie gram w jakieś męczące kartę graficzną potwory (nie wiem, Far Cry?) niemniej, na grafice nie chcę oszczędzać.

Co mam teraz? (może można coś wykorzystać?):

1 x Procesor Intel Core i5 760 2.8GHz LGA1156 Box (BX80605I5760 908720)
2 x Pamięć DDR3 Patriot 4GB PC1333 2x2GB Viper II CL7 (PVV34G1333LLK)
1 x Płyta główna MSI P55-GD65 MOA INTEL P55 LGA1156 (P55-GD65 MOA Edition)
1 x Gigabyte GeForce GTX480 1536MB DDR5/320b D/H PCI-E (GV-N480D5-15I-B)
1 x Dysk twardy Samsung 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB (HD103SJ)
1 x Zasilacz do obudowy OCZ Fatality 750W SLI Modular (OCZ750FTY-UN)
1 x Nagrywarka DVD LG GH22LS50 SATA OEM czarna (GH22LS50RBB)
1 x Monitor LCD 24'' LG W2486L-PF (W2486L-PF)
1 x Mysz Logitech G500 Gaming (910-001263)
1 x Obudowa ATX Tower Cooler Master Storm Scout czarna (SGC-2000-KKN1-GP)
1 x Klawiatura Logitech G110 (967929-0100)

Co chciałbym widzieć w zestawie na pewno:

- Dysk SSD. Od czasu gdy kupiłem żonie ultrabooka zaopatrzonego w taki dysk, jestem w nich zakochany. Kiedy jarałem się, że mój stacjonarny komputer (ten z powyższej konfiguracji) odpala soę w 20-kilka sekund, jej laptop włączył się w 5 (czy coś podobnie imponującego). Ja też tak chcę! :-)

I tutaj pytanie - czy powinienem mieć 2 dyski SSD? Nie wiem czy moje rozumowanie jest właściwe, ale myślałem o małym dysku (128 GB?) na system, i drugim takim samym / większym (128 / 256) na gry +1 duży dysk SATA na pozostałe śmieci (zdjęcia, dokumenty, etc.)?

- Jak pisałem wcześniej - co najmniej 2 monitory podłączone do komputera, ale najlepiej z możliwością podłączenia trzech jeśli kiedyś najdzie mnie taka ochota (warto w ogóle?)

- Nie wiem czy to dobry wątek, ale o ile lubię swoją klawiaturę, mała ilość przycisków pod kciukiem sprawia, że chętnie wymieniłbym i mysz. Czy moglibyście polecić dobrą mysz do gier (niekoniecznie Razer Naga, przeraża mnie 12-15 przycisków, ale chciałbym więcej niż 3).

- Cjciałbym aby komputer ładnie się prezentował. Może to głupie, ale pracuję z domu, i urządzenie "biura" ma duże znaczenie dla mojego zdrowia psychicznego. Chciałbym aby komputer dobrze wyglądał. Marzyłem o customowych obudowach stylizowanych wyglądem na urządzenie z Fallouta 2, ale nigdzie nie mogę znaleźć takich cudów w Polsce, a jeśli nawet bym znalazł to pewnie kosztują drugie tyle co części. Uznajmy więc, że chciałbym, zby komputer miał jakieś świecącę (ale nie oślepiające) elementy, lub cokolwiek innego - nie znam się na tym, zaczynam czytać, ale może jest to jakiś fan takich rozwiązań i mógłby/mogłaby coś polecić :)

Pozostałe informacje:

- Chciałbym aby komputer był możliwie cichy.

- Nie będę niczego podkręcał.

- Mieszkam w Polsce.

- Chciałbym aby części były nowe, nie mam cierpliwości, siły ani wiedzy by śledzić serwisy aukcyjne tygodniami.

Budżet:

Trudne zagadnienie. Poprzedni (aktualny) komputer, kupiłem wraz z peryferiami za ok 5600 zł. 3 lata temu. Teraz też planuję kupić i monitor, i mysz i prawdopodobnie obudowę. Powiedzmy, że 5000-6000 PLN na wszystko, ale jeśli będzie możliwość dołożenia kilku stów i będzie to warte swojej ceny, zrobię to. Ja nie chcę oszczędzać. Lubię mieć dobry komputer. Ale nie chcę też, żeby mnie żona udusiła :)

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Jeśli tak, to przepraszam, możliwie szybko będę odpowiadał na wszystkie pytania.

Pozdrawiam

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Dysk SSD. Od czasu gdy kupiłem żonie ultrabooka zaopatrzonego w taki dysk, jestem w nich zakochany. Kiedy jarałem się, że mój stacjonarny komputer (ten z powyższej konfiguracji) odpala soę w 20-kilka sekund, jej laptop włączył się w 5 (czy coś podobnie imponującego). Ja też tak chcę! Dołączona grafika

I tutaj pytanie - czy powinienem mieć 2 dyski SSD? Nie wiem czy moje rozumowanie jest właściwe, ale myślałem o małym dysku (128 GB?) na system, i drugim takim samym / większym (128 / 256) na gry +1 duży dysk SATA na pozostałe śmieci (zdjęcia, dokumenty, etc.)?

Cześć Andrzeju,

odnośnie pytania o SSD, to moim skromnym zdaniem w zupełności wystarcza zestaw 128 GB SSD + HDD 1-2 TB. Na SSD wrzucasz system i programy, natomiast HDD robi za magazyn na filmy, muzykę i oczywiście gry.

Z myszek do grania, które nie przypominają klawiatury, mogę polecić Razer Taipan, SteelSeries Sensei albo Logitech G500.

Z obudowa to jednak najlepiej popatrzeć samemu, bo z gustami jak z d*pą :> Ale coś może z tego wybierzesz, niestety ciche nie bardzo idzie w parze ze świecidełkami:

http://cenowarka.pl/bitfenix-colossus-window-czarny-czerwony-z-okienkiem-bfc-cls-500-kkwr1-rp-a595501.html

http://cenowarka.pl/bitfenix-colossus-venom-bfc-cls-600-kklg1-rp-a595582.html

http://cenowarka.pl/fractal-typ-define-xl-r2-czarny-fd-ca-def-xl-r2-bl-a883667.html

http://cenowarka.pl/chieftec-dragon-dx-02b-a884481.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że jeżeli chodzi o gry i ssd, to warto je mieć na ssd. Jak ktoś gra dużo np. w jeden tytuł to nie problem. Ale jak ktoś chce się bawić w wielkie konto steam, albo nie wiem, battlefield 3 z dlc (zajmuje prawie 40gb 1 gra Dołączona grafika), to może być słabo z małym dyskiem ssd.

Co do obudowy, jeżeli zależy ci na dobrej jakości, to poszukaj czegoś lepszej firmy, np. od lian li. Zwracaj uwagę nie tylko na wygląd na zdjęciu, ale przede wszystkim na zastosowane materiały. Plastik może dobrze wyglądać, ale to jednak nie to samo co wykończenie ze szczotkowanego aluminium.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 546529 Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54670 813,00 813,00 Usuń

Czy nie lepszym wyborem byłby Xeon E3-1230v3? Dołączona grafika

Edit @Caleb: Nie zwróciłem uwagi na ceny i5 - obstawiałem co najmniej 800 PLN. Kto wie, może w przypadku autora tematu HT okaże się przydatne. Swoją drogą sznurki/kwoty powinieneś mieć na odwrót Dołączona grafika.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://cenowarka.pl/intel-core-i5-4570-bx80646i54570-a931005.html od 926 PLN 

http://cenowarka.pl/intel-xeon-e3-1230v3-bx80646e31230v3-a954057.html od 735 PLN

Dodatkowe 200 PLN za 100 MHz + HT  - kwestia dyskusyjna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit @Caleb: Nie zwróciłem uwagi na ceny i5 - obstawiałem co najmniej 800 PLN. Kto wie, może w przypadku autora tematu HT okaże się przydatne. Swoją drogą sznurki/kwoty powinieneś mieć na odwrót Dołączona grafika.

Dostanę bana jak zapytam co to HT? :)

Swoją drogą chciałem bardzo podziękować wszystkim za odpowiedzi. Oto kilka moich przemyśleń:

- Rozumiem, że ogólnie jest akceptacja zestawu, który wylistował tesel, skoro nikt nie dodaje swoich? :)

- Dzięki za sugestie Caleb, obejrzę peryferia i się zastanowię. Z tą obudową trochę głupio napisałem. Nie chodzi mi wszak o to, by koniecznie świeciła się i miała wodotryski. Sam nie wiem czego szukam, ale chciałbym coś innego niż moja zwykła, czarna wieżyczka (które nota bene, świeci się na czerwono i niebiesko :)). Pisałeś też, żeby system + programy trzymać na SSD a gry i resztę śmieci na HDD. Czy trzymanie gier na SSD nie wpłynie znacząco na wydajność, czas ładowania się samej gry, zapisów stanu gry, poszczególnych lokacji w trakcie rozgrywki itp.? A jeśli tak, to czy powiedziałbyś, że warto doinwestować i trzymać jednak gry na SSD? Wiadomo, że nie chcę wydać za dużo, bo nie sztuka wydać pewnie i 20 tys. na komputer, sztuka kupić najlepszy sprzęt za kasę, którą się posiada (i dlatego tu jestem :)), ale budżet bardzo mnie nie wiąże, i jeśli jest możliwość dołożenia kilku stów by zyskać znacznie na komforcie, mogę to zrobić.

- aerial - szczotkowane aluminium, OK, poszukam, dzięki! :)

- Jeszcze pytanie odnośnie karty graficznej. Jak kupowałem mój aktualny sprzęt miałem do wyboru GeForca 570 i 480 (jakoś tak, było o ile dobrze pamiętam w podobnej cenie), i kolega, który składał ten sprzęt powiedział mi żebym ślepo brał 480tkę, bo wydajnością znacznie lepsza niż 570 mimo, że starsza generacja. Utkwiło mi w głowie to, żeby zawsze brać high-endy, i chyba działa bo mój aktualny sprzęt jak pisałem nadal działa jak marzenie. Czy nie lepiej dołożyć nieco i kupić lepszą kartę? Do grafiki akurat nie mam żadnych skrupułów, żeby dokładać. Jestem laikiem, i może jestem w błędzie, ale to w karcie graficznej widzę serce mojego sprzętu, a nie w procesorze czy płycie głównej :)

- Czy mógłbym prosić o jakiś link do poradnika dla kopletnych noobów, na co zwracać uwagę przy wyborze grafiki? Nie znam się na tym kompletnie. Wiem, że mogę przekopać forum, ale wątków jest dużo a ja naprawdę nie wiem czego szukam, niemniej jeśli łamię jakiś punkt regulaminu, i jeśli - jak na większości for - nie wolno pytać o coś co już jest napisane w jakimś wątku, nie krzyczcie, żebym użył funkcji Szukaj proszę :) Po prostu zignorujcie to pytanie, a ja domyślę się o co chodzi :)

- Ostatnie pytanie na teraz: czy jest sens zostawiać stare komponenty, i złożyć sobie z tego np. drugiego kompa, albo serwer, czy wg Was lepiej to sprzedać w cholerę / oddać komuś z rodziny bo będzie zbierało kurz?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odzew! :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po to masz ssdeka aby wszystko się szybko ładowało

co do grafiki to jak chcesz dokładać  to masz gtx780 http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-780-oc-gv-n780oc-3gb-582979/

Hej wszystkim raz jeszcze :)

Dziękuję za wszystkie sugestie, jestem już zdecydowany na większość elementów, czyli w zasadzie to co opisał tesel z tym, że z GTX 780. Muszę jeszcze wybrać peryferia ale tym nie ma sensu Was zamęczać :)

Mam za to jeszcze kilka pytań...

1) Czy mój zasilacz pociągnie ten zestaw kiedy dołożymy GTX 780 zamiast GTX 770? O ile dobrze spojrzałem, karta wymaga 600 Wattów, ale nie wiem jak z resztą podzespołów.

2) Czy wybierając obudowę muszę zwracać uwagę na coś szczególnego (w sensie, że może coś gdzieś nie pasować?)

3) Czy uda mi się to samemu złożyć? Nigdy nie składałem komputera zupełnie sam, a ostatnio przeglądam tutoriale na YouTube i nie wygląda to jakoś strasznie, ale... no właśnie - mam się nie bać czy znaleźć fachowca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden 256/250GB na system, programy i gry. 

Polecam Plextor M5S 256GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Poczytałem trochę i na podstawie Waszych uwag zrobiłem taką oto listę:

1 472802 Pamięć Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU - 458,00
2 510463 Chłodzenie CPU Zalman CNPS14X - 161,57
3 581870 Płyta główna MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX Z87-G45 HASWELL - 549,00
4 582979 Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 780 OC GV-N780OC-3GB - 2428,01
5 373069 Kabel Impuls-PC HDMI-HDMI v1.4 1.8m Gold/Ferrit/Folia - 32,67
6 266770 Montaż komponentów - zestaw komputerowy (od trzech elementów). - 1,00
7 92371 Arctic Silver Arctic srebrny 5 (3.5g) - 32,67
8 524269 Dysk SSD Plextor M5 Pro 256 GB (PX-256M5P) - 895,01
9 546529 Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54670 - 818,00
10 556719 Obudowa Fractal Design FD-CA-DEF-XL-R2-BL - 5 547,55
11 528771 Microsoft Windows 8 Professional ENG 64-bit OEM (FQC-05955) - 520,00
12 474054 Monitor LED LG E2442V-BN - 646,00

I chciałem jeszcze zapytać, tak na wszelki wypadek, czy wszystko na tej liście do siebie pasuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi