Egeba Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Witam! Jak dysk jest lepszy: Maxtor DiamondMax +8 40GB 7200rpm ATA/133 2mb 1rok gwar. 273zl WD Caviar SE 40GB 7200rpm ATA/100 8mb 3lata gwar. 295zl Który bedzie lepszy???? ps. Sagete nie chce bo ma 1 rok gwarancji, IBM jest za drogi a Samsunga nie bo nie Pozdrawiam Egeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Najpierw powinieneś poszukać!! Brałbym WD Caviara, ma 3 x dłuższą gwarancje i 8 Mb cache, ale z tego co wiem Maxtor jest cichszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Stawiam na Caviara... ale nie lepiej dorzucic pare PLN i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> conajmniej 60GB... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz_K Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Caviar lepszy ale podobno wadliwe (ale 3 lata gwarancji, ale co raz tracic dane :( ), a maxtory sa tez dobre ale tylko 1 rok gwarancji :(. Wiec raczej Caviara. A pozatym cos drogo :( ja mam za 281zl (i po znajomosci jeszcze taniej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Proponuje barracude 5 lub 7200.7 80 giga za 350 zl-caviara nie polecam chodzi jak pila tarczowa-sam wymienilem na barake -cicho :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 z tych co wymieniles bral bym caviara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Proponuje barracude 5 lub 7200.7 80 giga za 350 zl-caviara nie polecam chodzi jak pila tarczowa-sam wymienilem na barake -cicho :D Barracuda OK, lecz kolega prosil bys wybral z tamtych dwoch :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Najpierw powinieneś poszukać!! Brałbym WD Caviara, ma 3 x dłuższą gwarancje i 8 Mb cache, ale z tego co wiem Maxtor jest cichszy.Szukalem i czytalem i sie dowiedzialem ze cawiar jest glosny ale ma 3 lata gwarancji, maxtor jest szybki i cichy ale ma 1 rok gwarancji. a sagate jes nijaki, a do chalasu to mam aktualnie jakiegos sagate 6,4GB i jestem ciekaw czy te WD sa glosniejsze czy nie jak nie to juz podjolem decyzje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Stawiam na Caviara... ale nie lepiej dorzucic pare PLN i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> conajmniej 60GB... Wd 60GB jes o 100zl drozszy od 40Gb a przy kwaocie 300zl to juz jest duzo, pozatym jestem przyzwyczjony do oszczedzania miejsca i nie magazynuje danych na dysku. Niestety nowe gry mnie zmuszaja dokupna nowego dysku(jedna gra i filmik i juz mam dysk zapchany) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Miałem oba dyski i Caviar jest odczuwalnie szybszy i trochę głośniejszy. Caviar jest lepszym wyborem 8). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zdecydowanie Caviar,kumpel miał oba te dyski i zdecydowanie bardziej chwalił sobie Caviara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Bierz Caviara - mialem ostatnio maxtora i caviar jest szybszy :) co do odglosow jakie ponoc wydaje - nie stwierdzono - slyszalny jest charakterystyczny odglos przy kopiowaniu duuuzych ilosci danych (nie przeszkadza w wygodnym zasypianiu a zaglusza go nawet winamp na cichutko puszczonej muzie) ale u mnie tylko jak transfer z dysku przekraczanp 5000kb/s na ftp w sieci lokalnej przy kilku userach zalogowanych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Każda sroka swój ogonek chwali... więc ja zaproponuję Maxtora :) WD jest może szybszy ale bez przesady DimondMax 8+ jest również szybki a do tego cichy. Ma jeszcze jedną zaletę jest płaski dzięki czemu jest lepsza cyrkulacja powietrza w budze, no i nie dużo się grzeje. A ma jeszcze ATA133 :) Po stronie WD jest zato 3 lata gwary, więc wybieraj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Proponuje barracude 5 lub 7200.7 80 giga za 350 zl-caviara nie polecam chodzi jak pila tarczowa-sam wymienilem na barake -cicho :D Barracuda OK, lecz kolega prosil bys wybral z tamtych dwoch :lol: Ja tylko proponuje-nie stwierdzam ktory bedzie lepszy bo z Maxtorem nie mialem nic wspolnego-bylo o tym troche na forum o ile sobie przypominam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Mzoe WD bo ma 3 lata gwarancji i 8 MB cachu. A czmu nei samsung? Przecież sa tuo juz dobre dyski. JA na pewno wolał bym samunga9nowego) niz jakaś 40 IBm'a :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Polecałbym Seagate bar.V 7200obr/min Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Polecam Maxtor sam taki dysk jest cichy i wydajny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Wybiore WD, ta 3 letnia gwaranvja i 8mb Cashu(nie wiem jak to sie pisze) mnie przekonuja. MA teraz kolejne pytanie czy musze od nowa instalowac wszystko na tamtym dysku czy moge poprostu skopiowac ten system co mam teraz na tamten dysk(caly dysk skopiowac) jezeli wymieniam sam dysk. Wolal bym uniknac ponownego instalowania Win XP. Pozdrawiam Egeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 jaks kopiujesz to nie bedzie dzialc uzyj programu norton ghost i zrob ducha systemu juz iistniejacego i potem tym samym programem wlnij go na nowy hdd. pamietaj jednak ze musisz najpierw utworzyc partycje na system Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 ja jeste za WD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 jaks kopiujesz to nie bedzie dzialc uzyj programu norton ghost i zrob ducha systemu juz iistniejacego i potem tym samym programem wlnij go na nowy hdd. pamietaj jednak ze musisz najpierw utworzyc partycje na system Nieprawdą jest co piszesz. On ma XP i ta sztuczka tam nie działa, bo xp sprawdza kluczowe komponenty kompa i nie uruchomi się jak znajdze zmianę (sam niedawno to przerabiałem, jest nawet mój topic na oprogramowaniu), rozwiązanie problemu jest na www.winxp.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 omijaj caviary z daleka. są głośne i przy sporym zapełnieniu wyraźnie zwalniają. np barracuda nie ma tego problemu, nie wiem jak maxtor ale następny dysk wezmę maxtora. są ciche i wydajne. na caviara raz się naciąłem, poczytałem opinie o padających i coraz bardziej hałąsujących caviarach i olewam WDC. kiedyś to była firma ale teraz szajs tłuką. wiem że mnie zjadą za to ale taka jest moja opinia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Niebież Caviara ,te dyski są wadliwe, a broń boże nie czepiaj się Seageate-ów.Wiem bo miałem wiele tych dysków i stwierdzam że z dysków 40GB najlepszy jest Maxtor 6L040J2 to jest produkt Maxtora i Quantum-a naprawde chyba najszybszy dysk i najlepszy, niemam z nim żadnych problemów dysk ten to ATA 133 7200rpm ma Kość cache'u - Hyundai = Hynix = Jedna z najlepszych firm i 6ns ! Bierz Maxtora!!!! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Bierz WD Raptor 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Mam właśnie chwilowo tego Maxtora diamondmax 8 40GB i mogę powiedzieć tyle że jest bardzo cichy ale grzeje się wprost niesamowicie! po 20 minutach jest gorący jak nie wiem poza tym miałem jeszcze 2 dyski tej firmy i oba padły po roku więc pewne ryzyko jest... Ja bym brał zdecydowanie WD mam 2x 40GB 7200rpm [WD400BB] od prawie 3 lat i chodzą znakomicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Mam właśnie chwilowo tego Maxtora diamondmax 8 40GB i mogę powiedzieć tyle że jest bardzo cichy ale grzeje się wprost niesamowicie! po 20 minutach jest gorący jak nie wiem poza tym miałem jeszcze 2 dyski tej firmy i oba padły po roku więc pewne ryzyko jest... Ja bym brał zdecydowanie WD mam 2x 40GB 7200rpm [WD400BB] od prawie 3 lat i chodzą znakomicie.Musisz mieć kiepskie chłodzenie w obudowie albo brak wentylatora z tyłu obudowy ,który jest podstawą.Ja mam Maxtora 6L040J2 siedzi on w plastikowej kieszeni i aktualnie po kilku godzinach pracy ma 39C ,dysk jest ledwo ciepły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Tak sie składa że mam w budzie 5x 80mm i 1x 90mm ale mniejsza o to bo z dysku korzystałem gdy leżał sobie na obudowie ale tak czy siak w porównaniu do WD400BB albo Barracudy IV (leżących w ten sam sposóB) to wypada że jest 2 razy bardziej gorący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 No to dlatego jest taki ciepły , a co do temperaturki Baracudy to miałbym pewne zastrzerzenia, kumpel go ma i po godzinie pracy nieda sie go dotchnać.Ma dużo wyższą temperaturke od mojego HDD gdy leży sobie na zewnątrz budy.(Zresztą różne modele HDD różnie się grzeją więc co my tu będziemy porównywać :) 8) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Mam właśnie chwilowo tego Maxtora diamondmax 8 40GB i mogę powiedzieć tyle że jest bardzo cichy ale grzeje się wprost niesamowicie! po 20 minutach jest gorący jak nie wiem poza tym miałem jeszcze 2 dyski tej firmy i oba padły po roku więc pewne ryzyko jest... Ja bym brał zdecydowanie WD mam 2x 40GB 7200rpm [WD400BB] od prawie 3 lat i chodzą znakomicie.piszesz ze towoj dysk grzeje sie bardzo mocano a ja tez ma Maxtora i temp. HDD wynosi mi 42 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Co do temp. Maxtorów to mój Dimond Max 8+ (6E030L0) ma w tym momencie 30C. To chyba nie dużo, więc dziwne masz spostrzerzenia Interloper, a chłodzenia specjalnego w budzie nie mam. Może to wina tego że twój dysk leżał ale i tak lepiej sprzwdzić odczyt ze SMARTU niż sprawdzać łapą :P . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...