Skocz do zawartości
kiksonnn

Zestaw do 4500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Chcę złożyć nowy komputer z budżetem 4500, jednak nie jest to sztywna kwota i mogę trochę dołożyć w razie potrzeby. Chodzi o cały zestaw skrzynka + monitor. Sprzęt ma służyć wyłącznie do grania, z możliwością podkręcenia go. Wszystko kupował będę na morele.net i pakowane będzie do tej obudowy http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-u3-usb3-0-czarna-z9-u3-478364/. Co do monitora to mam na oku ten http://www.morele.net/monitor-led-benq-gw2460hm-9h-l9glb-rbe-531637/, nada się?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor proponuję Dell P2214H za 664 zł - 21,5 " , FHD i matryca IPS ; ew. dołożyć do Dell P2414H który kosztuje 786 zł .

~800 zł pójdzie na monitor .

Zostaje ~3 700 zł na kompa .

Proponuję ten zestaw , ew. zamiast podanego tam GTX770 brać  R9 280X np. Sapphire R9 280X 3GB Vapor-X Tri-X za 1 235 zł .

Podobna wydajność , czasami R9 280X jest szybsza - w BF4 szczególnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebuję wydawać sporo na monitor, mam dobry tv w pokoju, do którego zawsze wszystko podpinam. Wolałbym już więcej włożyć w kartę graficzną.

e. Jak wyżej pisałem mogę dołożyć, 4500 to nie jest sztywna kwota. Mam 5000, ale jeszcze myszka, klawiatura i nowy kabel hdmi w to wchodzą, czyli jakieś 200. Zostaję blisko 4800 i zależy mi, żeby pochulały na nim gry przez kolejne 5 lat.

Edytowane przez kiksonnn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zamierza podkręcać to można się pokusić o tańszą wersje tego R9 280x. No i widzę że niektórzy tu często polecają  ludziom karty tylko z 2 letnią gwarancją to od Palita czy Sapphire. Gdy są tańsze to jeszcze ok.  Ale ta karta poza wydajnym chłodzeniem i fabrycznie podkręconymi zegarami niczym się nie wyróżnia na tle DC II od ASUSA.

Proponuje wziąć R9 280X od ASUSA. Można spokojnie samemu podkręcić do wartości 1100/6000, a moze nawet jeszcze wyżej. Do tego ciche i  również wydajne chłodzenie,  36 miesięcy gwarancji zamiast 24 i 130zł  w kieszeni:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-280x-top-dc2-3gb-gddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-pcie3-0-r9280x-dc2t-3gd5-610689/

Jak masz zamiar więcej zainwestować w kartę to proponuje dołożyć do R9 290 też od ASUS, MSI lub Gigabyte. Wszystkie mają 3 lata gwarancji. Osobiście kiedyś narzekałem na chłodzenie (glośność) Gigabyte, ale są teraz opinie że jest ciche, więc warto i je rozważyć.

p.s tylko niech Ci do głowy nie przyjdzie kupowac kabel HDMI za 50 zł. Ba za 10 zł spokojnie wystarczy. Monitor który polecił Reyden jest ok w tej cenie i nie ma w nim żadnej przesady.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem wyżej:

e. Jak wyżej pisałem mogę dołożyć, 4500 to nie jest sztywna kwota. Mam 5000, ale jeszcze myszka, klawiatura i nowy kabel hdmi w to wchodzą, czyli jakieś 200. Zostaję blisko 4800 i zależy mi, żeby pochulały na nim gry przez kolejne 5 lat.

Chciałbym wydać każdą złotówkę z tego 4800, by mieć pewność, że na komputerze przez kolejne 4-5 lat będą śmigały gry, chociaż na średnich.

Co do dysku 1 TB wystarczy, mam jeszcze dyski zewnętrzne i laptopa więc pamięć zawsze się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie da gwarancji że komp Ci starczy na tak długo.  Na pewno nie martwiłbym się o procesor. Bo porządny i5 już by starczył na dość długo. Ja swoja platformę (Sandy Bridge) mam już z 3 lata i do tej pory daje radę. I pewnie z rok czy dwa jeszcze by pociągneło. Proponuję i5 4670K + ASRock H87 Performance + 8 GB DDR3 + ASUS R9 290 + ten monitor Della 22. 

http://www.morele.net/inventory/info/5WPZb3/

Razem ok 4850 zł. Zostaje 150 zł. Można dołożyć i spokojnie jakąś rozsądna myszkę, klawiaturę kupisz w tej cenie. Kabel HDMi bierz z Allegro. Koszt ok 10. Jeszcze najlepiej z odbiorem osobistym. Na wszystkim idzie przyoszczędzić.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie da Ci gwarancji dlatego że 5 lat na rynku komputerowym to wieczność. Nikt też nie wie co będzie za 5 lat ale mogę Ci zagwarantować że kupno wyżej wymienionego zestawu to będą dobrze wydane Twoje pieniądze.

Edytowane przez shadovraven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw Devila jest w 90% okej, radziłbym Ci tylko wymienić w nim zasilacz. Ostatnie przeboje M1 550W na overclock.pl potwierdziły to o czym ostatnio wiele razu mówiono. Ten zasilacz ma zły target, nie 500W a około 420W ;)

W G550M masz przetwornicę DC-DC i cichszy wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi