giecek Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 Witam, Prawdopodobnie w tym miesiącu w końcu będę mógł się przesiąść z mojego wysłużonego lecz cały czas fajnego sprzętu na coś nowego:) Chce zmienić płytę, ram, procek i obudowę. Jeśli chodzi o obudowę i ram to już wstępnie mam upatrzony sprzęt. Gorzej wygląda jeśli chodzi o CPU i MoBo :/ Na te 2 części mogę przeznaczyć ok 1000zł. Mam jednak dylemat jak to dobrze zgrać tzn: - kupić i3 4150 (400zł) + dobrą płytę główną z Z97 (Asus ROG bądź Asrock Fatality/Killer) czy może - i5 4460 + jakaś podstawową płytę z Z97 za około 350zł Dodam, że nowy komp musi być sprawny przez następne 5lat, więc zależy mi na naprawdę dobrej i stabilnej pracy? Co będzie lepszym rozwiązaniem wg was? Pozdrawiam Kamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 i5 4590 + mobo na B85/H87. Nie podam ci jakie mobo, bo nie określiłeś żadnych wymogów wobec mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 No ja bardziej skłaniam się ku rozwiązaniu aby kupić dobra, mocną płytę, a za rok-dwa zamienić na i5.W takiej konfiguracji nie będzie problemu z re-instalką systemu czy innymi problemami. Wpinasz nowy CPU i już działa Aż tak dużo nie gram, a moja karta (Radek 7750) i tak tyłka nie urywa więc w FullHD czy 4K nie będę grać Grafikę zmieniam raz na 2-3 lata i to na taką która pobiera mało prądu Jako że czas grania do siedzenia przy kompie to 1 do 3 więc więcej pracuje w "pulpicie"Proszę też o wyjaśnienie czemu nie miałbym brać nowości tzn Z97 tylko starsze Z87 czy B85 (którego fenomenu niestety nie rozumiem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 Kupując droższą płytę zyskujesz nie wiele , obecnie nie ma już takiego podziału jak kiedyś . Do OC wystarczą konstrukcje na Z87 ( czy jak chcesz na Z97 ) czy płyty na B85/H87 ze złamaną blokadą OC , dopiero jak będziesz planował lub robił CF/SLI to warto inwestować w lepszą płytę która da 2x8x dla portów PCI-E . Jak nie robisz OC to wystarczą zwykłe płyty na B85 lub jak chcesz mieć jakieś ficzery ( lepsze audio czy sieciówka ) to płyty pokroju Asrock B85 Killer , Asrock H87 Fatalyty czy MSI B85-G43 Gaming albo Gigabyte Sniper B5 . A co do Z97 - to nowość tylko z nazwy , sprzętowo to jest praktycznie to samo co Z87 , to samo różnice pomiędzy H97 i H87 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 No ja bardziej skłaniam się ku rozwiązaniu aby kupić dobra, mocną płytę, a za rok-dwa zamienić na i5. Bez sensu, po co kupować i5 za dwa lata, skoro można go mieć dzisiaj za te same pieniądze (mam na myśli ceną kompletu, mobo + cpu). Proszę też o wyjaśnienie czemu nie miałbym brać nowości tzn Z97 tylko starsze Z87 czy B85 (którego fenomenu niestety nie rozumiem ) Ja nie rozumiem fenomenu Z97, Z87. Fenomen B85? Cena/możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) No dobra powoli przekonuję się do waszych argumentów :) Ale mam jeszcze parę pytań: CPU: - czemu brać i5 4590, a nie 4460? Bo 100Mhz więcej to słaby argument ;) MB: - jeśli chodzi o OC to coś tam planuję, oczywiście nic hardcorowego, lekkie podniesienie taktowań na CPU i RAM'ie styknie. Więc płyta z B85/H87/H97 raczej odpada bo chciałbym aby MoBo była już gotowa do OC bez żadnych przeróbek, - nie planuję SLI ani CF - jeśli chodzi o dodatki na płycie to z miła chęcią bym je widział (tzn dobre chłodzenie, lepszy LAN i Audio czy inne bajery). Dlatego też swoją uwagę skupiłem właśnie na produktach Asrocka Fatality/Killera czy Asusa ROG/Gryphon itp - jeśli wezmę i5 to na płytę zostanie mi ok 300-400zł (ew jak by się udało to było by to ok 500zł). Co więc polecacie biorąc pod uwagę moje wymagania jak i wasze sugestie? :) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez giecek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) W jaki sposób chcesz kręcić tego 4460 bez K? Tam podkręcisz tylko turbo a do tego wystarczy H87. jeśli chodzi o dodatki na płycie to z miła chęcią bym je widział (tzn dobre chłodzenie, lepszy LAN i Audio czy inne bajery) W takim razie H87 Performance, chłodzona mocna sekcja zasilania, bardzo dobra dźwiękówka, możliwość OC. Kupowanie wymienionych płyt do tego procka jest bez sensu http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-h87-performance-h87-dualddr3-1600-sata3-gblan-raid-atx-h87-performance-582748/ Edytowane 6 Czerwca 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 Czegoś nie rozumiem, albo już nie ogarniam nowych technologi :/ Jeśli kupie taki procek: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ to nie będę mogł go podkrecić poprzez FSB tak jak mojego obecnego E8400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 Tego podkręcisz http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-546530/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Widzę, że kolega giecek zatrzymał się na epoce LGA 775 ;) Tak więc szybkie objaśnienie dzisiejszej sytuacji. Obecnie kręcenie przez BLCK (odpowiednik FSB) jest bardzo ograniczone. Defaultowo procki LGA 1155/1150 mają BCLK 100. W przypadku konwencjonalnych metod chłodzenia max to BCLK ~108. Tak więc OC raczej marne. Prawdziwe OC odbywa się obecnie przez mnożnik. Jednak do tego trzeba mieć CPU z odblokowanym mnożnikiem (literka K) oraz płytę na chipsecie "Z". Płyty na chipsetach "H" i "B" mają oficjalnie zablokowane OC przez mnożnik i tylko niektórzy producenci na przekór wytycznym Intela, we własnym zakresie odblokowali tą funkcję (za co im się oberwało :P). Różnica między Z87, a Z97 jest w praktyce taka, że płyt Z97 nie trzeba flashować, by włożyć do nich Haswell Refresh (jak kupi się płytę Z87 ze starym BIOSem + Devils Canion, to płyta nie odpali, trzeba mieć "starego" Haswella, żeby najpierw wgrać BIOS dodający obsługę Haswell Refresh) oraz Z97 będzie obsługiwał Broadwell-e (kolejną generację procków LGA 1150). Edytowane 6 Czerwca 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 To fakt, że zatrzymałem się na LGA775 bo już od 4 lat nie siedzie w kompach więc tylko pobieżnie przeglądam nowości i nowinki nie zagłębiając się w szczegóły :) A więc jeśli bym brał i3 czy i5 Haswell Refresh to i tak najlepiej kupić płytę z H97 albo Z97, żeby nie kombinować z upgradem biosu itp ? Skoro jeszcze ma obsługiwać przyszłościowe procki to wtedy kolejna plus dla płyt z '97' Czy jest sens dopłacania w moim wypadku 150zł do procka z 'k' kiedy wydajność mojej karty i tak nie powala? Co z pamięciami powyżej 1600? Wg strony ASRocka http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20H97%20Killer/index.pl.asp?cat=Specifications płyta ta obsługuje RAM tylko do 1600? Co będzie jeśli kupie 2133? Zaniży się do 1600 i zysku wydajności nic nie wyjdzie, a ja tylko przepłacę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Z pamięciami nic się nie zmieniło ;) W erze LGA 775 też było tak, że np. memki były 1200 MHz, ale po włożeniu do płyty działały jako 800 MHz. Dopiero samemu trzeba było przestawić je na 1200 MHz. Obecnie jest tak samo. Haswelle bez problemu pracują nawet z RAMem 2800 MHz i szybszym. Jednak kupno bardzo szybkich pamięci do zwykłych zastosowań nie ma większego sensu. Ze swojej strony polecam zestawy oparte o obustronne kości Samsung HCH9, takie memki mają naprawdę super wydajność :) Np. te są o nie oparte i nie są przesadnie drogie. Trzeba uważać, co się bierze, bo np. kości na jednostronnych Hynixach CFR / MFR, to katastrofa wydajnościowa :P Szybszy procek, to zawsze szybszy procek ;) Kartę przecież pewnie za pewien czas kupisz sobie lepszą. Jak dla mnie K jest jak najbardziej warte świeczki. BTW Nie łap się na tego Killera. To podobno nie dość, że (prawie) nic nie daje, to jeszcze robi różne problemy. Weż ASRock Z97 Extreme 4. Dla zwykłego użytkownika, to chyba najlepszy możliwy wybór. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 No, ale skoro jest napisane że płyta obsługuje tylko 1600 to już nie podniosę ich do 1866/2133? Czy się jednak mylę? Dzięki za podpowiedź co do ramu, napewno wezmę to pod uwagę ;) Grafikę pewnie zmienię za te 2 lata, ale pewnie na coś o podobnym parametrze prądowym (niskie TDP) i cenie tzn ok 300zł. Co z CPU? Czemu brać i5 4590, a nie 4460? Jaka jest między nimi różnica oprócz 100Mhz? I jeszcze mam pytanie na temat dwóch złącz tzn SATA Express oraz M.2 Socket (PCIe Gen2 x2/SATA) ? O co w tym chodzi? :) Bo tu niestety już totalnie nie ogarniam :/ Czy po podłączeniu mojego dysku systemowego SSD OCZ Vertex 4 czy tez zwykłego talerzowego twardziela poprawi się prędkość/wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Spokojnie sobie nawet ustawisz 2400 MHz, o ile tylko pamięci się na tyle podkręcą ;) Zobacz sobie TU. 4590 ma wyżej ustawione mnożniki dla trybu Turbo. 4460 ma 3,4 GHz, a 4590 ma 3,7 GHz. SATA Express to nowy standard i trzeba mieć dysk, który ma odpowiednie złącze, aby z tego skorzystać. M.2 to złącze dla dysków laptopowych. Swoje dyski normalnie podepniesz i będą normalnie działać. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Czyli te nowe złącz teoretycznie do niczego mnie nie są potrzebne? O częstotliwościach to widziałem, i dlatego nie wiem czy jest sens płacenia więcej za 100 bądź 300Mhz więcej. Choć z drugiej strony to tylko ok 30zł. No chyba, że są jeszcze inne istotne różnice między nimi bo wg strony intela takowe występują. Pytanie czy są one w moim wypadku istotne. 4460 -> http://ark.intel.com/products/80817/Intel-Core-i5-4460-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz 4590 -> http://ark.intel.com/products/80815/Intel-Core-i5-4590-Processor-6M-Cache-up-to-3_70-GHz No i zamykając wątek MoBo mam się skupić na płytach z chipsetem Z97 pokroju Asrock Z97M Pro4 lub Z97 Extreme4, a odpuścić sobie Fatal1ty Z97 Killer? Edytowane 6 Czerwca 2014 przez giecek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 Tak, tych nowych złącz nie wykorzystasz przy obecnych dyskach. Killery sobie odpuść. Bierz Extreme 3, albo Extreme 4. Przy różnicy 50zł, IMO opłaca się brać 4590. Te funkcje są praktycznie nieznaczące. Jednak te 300 MHz więcej, to jednak dosyć sporo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 No ok to już chyba wszystko wiem :) i5 4590 + asrock extreme 4 + 8gb g-skill 1866 :) No może jeszcze jedno pytanko zadam :) Jak by mnie się udało jeszcze trochę grosza zdobyć to kupić http://www.asus.com/pl/Motherboards/MAXIMUS_VII_RANGER/ ? ok 100zł różnicy między asrockiem, a tym asusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Jak by mnie się udało jeszcze trochę grosza zdobyć to kupić http://www.asus.com/pl/Motherboards/MAXIMUS_VII_RANGER/ ? Zdecydowanie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...