Skocz do zawartości
Thorr

Pseudo nukleonowa konstrukcja WB

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

wszystko jak w temacie do oceny ... wlot bedzie zrobiony frezem stozkowym w prysznic (9 otworow zwezajacych sie)

spodnia czesc bedzie z blachy 2,5 mm z wytloczonymi tymi tzw. chyba bubilatozorami czy jakos tak ... w kazdym razie jakos bedize machniete kilkanascie wglebien ;)

prototyp robi tesciu - jutro odbieram i wydaje mi sie ze nawet go do kompa nie wsadze bo dobrze znam tescia ;)

produkcja jednostowa rusza od przyszlego tygodnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do odleglosci od jadra to czekam na wiecej propozycji ... moze byc 3mm ... moze byc 0,5 mm nawet :) ... i prosze zwrocic uwage ze porobione w podstawie beda frezem stozkowych wciecia na glebokosc conajmniej 1-1,5 mm wglab

jesli chodzi o cene i testy ... ja osobiscie nie mam tego z czym porownac wiec wpadlem na taki pomysl ze jeden bloczek bede mogl poscic zainteresowanemu osobnikowi po kosztach + na piwo czyli jakies 50 zlotych z kosztami przesylki pod warunkiem ze go ostro skatuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AutoCAD ... Paitbrush ... Photoshop :)

A co do tego wlotu to bedzie to wygladalo mniej wiecej tak

Dołączona grafika

zastanawiam sie czy zrobic 9 otworow o srednicy (tej mniejszej) 2 mm - czyli tak jak na rysunku - czy od naj....ania otworow takich powiedzmy 0,6 mm

uprzejmie prosze o popowiedz jak rozwiazac to tak by mialo to rece i nogi

co do wydajnosci ... nie licze na to ze bedzie to konkurowalo sprawnoscia z nukleonem (chociash to akurat trudno wyczuc) ale ze w cenie 60 zlotych (przewidywana za gotowy blok bez zapinki) otrzyma sie cos co przebije konkurencje w tym obszarze cenowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie policzysz powierzchnie jednego otworu fi12 i 9 otworow fi2, to zobaczysz jak bardzo zmniejszasz przeplyw wtykajac te "niby-dysze".

Moze zrob zamiast nich jakies cuda w podstawie? Np nawiercasz wiertlem 4mm przeciecia siatki kwadratowej o boku 6mm - wtedy zostana Ci slupki wystajace z podstawy. Technologia ta sama co przy Twoich dyszach, nie zmniejszasz przekroju, a zwiekszasz powierzchnie wew. bloku.

A jaki turbulentny przeplyw sie robi :!: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie policzysz powierzchnie jednego otworu fi12 i 9 otworow fi2, to zobaczysz jak bardzo zmniejszasz przeplyw wtykajac te "niby-dysze".

Moze zrob zamiast nich jakies cuda w podstawie? Np nawiercasz wiertlem 4mm przeciecia siatki kwadratowej o boku 6mm - wtedy zostana Ci slupki wystajace z podstawy. Technologia ta sama co przy Twoich dyszach, nie zmniejszasz przekroju, a zwiekszasz powierzchnie wew. bloku.

A jaki turbulentny przeplyw sie robi :!:    :D

jesli chodzi o cuda i bajery na podstawieto beda robione - nie wiertlem a frezem jubilerskim (takie fajne diamentowe cudeńko 0,6 mm) - zreszta opisalem to wczesniej

efekty prysznica przy wlocie nad jadrem jest bardzo wskazany zarowno z teoretycznego punku widzenia jak i praktycznie ... gdzies kiedys witchhunter mi to wyjasnil przy jednej wczesniejszych prob zaprojektowania czegos tanio-wydajnego ;) ... a ze przelyw mniejszy to inna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naszlo mnie ogolnie na robienie wc w calosci dla siebie

mam zamiar zrobic rowniez chlodnice (rurki - miedz twarda i polaczenia z weza - listki aluminiowe itd) tylko ze jak tylko

ktos cos zamierza to odrazu zostaje zgaszony tekstem w stylu: ale bedzie miala opory przeplywu ... mam wiec pytanko

Dołączona grafika

jaki powinien byc stosunek pomiedzy srednica otworu a promieniem zgiecia rury ?

ja planuje conamniej x3 - srednica wew rurek d=11, promien zagiecia R=35 ... styka czy beda opory ?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi