Małpożer Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Po zdjeciu widac ze ~2,5 slota zajmuje. Tak czy owak te 2 sloty musza byc wolne. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Po zdjeciu widac ze ~2,5 slota zajmuje. Tak czy owak te 2 sloty musza byc wolne. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Czyli jednym słowem o SLI nie ma co się bać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Na razie mam monitor FHD. Z tego co piszesz wnioskuję zatem, że na chwilę obecną najlepszym i wystarczającym zakupem jest 970. W przyszłości, jak zmienię monitor, dokupię drugą 970 (pewnie do tego czasu stanieje) i będzie miazga :) Jeszcze raz dzięki za pomoc. Imo bzdura! Wystarczy poczytać dedykowany temat i jest tam kolega który gra w niższej rozdzielczości niż fhd i są tytuły gdzie pojedyncza 970'tka klęka, więc fhd będzie dramat. Oczywiście można ciąć detale nie tracąc za bardzo na efektach żeby podciągnąć wydajność, ale pisanie, że 970 jest za mocne do fhd to żart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Jak piszesz o metro, on włączył SSAAx4 przy 1200p to przecież zabije każdą kartę nawet nadchodzące GM210.SSAA to w zasadzie jest jak w downsampling mowa o obciążeniu sprzętu i efekcie wygłądzania, więc przy SSAAx4 1200p to masz efekt jakbyś grał w 2400p. Poza tym ludzie mają tendencje przesuwania pasków na maxa w prawo nawet w momencie kiedy na ekranie właściwie różnic nie widać. Jak ktoś z głową ustawia detale to nie zabije sprzętu i cieszy się ładną grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 To nie było 1200p. Rozdzielczość 1600x1200 czyli trochę mniej pixeli niż fhd. Jak jest jak piszesz to faktycznie karta wymięka z taką rozdziałką. Pisał nie tylko o Metro, ale i Crysis 3. Domyślam się, że WD również ubiję tego gtx'a. Do sedna to faktycznie, jak pisałem powyżej da się poustawiać tak, żeby nie zabijało grafy bez znacznej utraty na jakości grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Ja bym poczekał na 980 Ti. Powinna mieć trochę więcej pamięci i ze względu na szerszą szynę będzie sporo wydajniejsza. To trochę żałosne, że obecnie kupując najnowszą i najwydajniejszą kartę (czyli GTX 980) nie możemy dać maksymalnych detali w niektórych grach (choćby Shadow of Mordor wymaga 6 GB VRAM dla ustawień Ultra). A co do łączenia wielu kart, to ogólnie jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania w przypadku użytkowania na co dzień. Możesz się zapoznać z moimi przemyśleniami tutaj. Edytowane 5 Października 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 1600x1200 przy SSAAx4 to masz w zasadzie 4k . Crysis 3 i WD podstawą jest mocny cpu(8wątków) i szybkie pamięci bez tego nawet na 980sli będzie lipa. Crysis 3 to się pogra w 780gtx w 4k z SMAAx2, wystarczy shadery zdjąć na high. Jak ktoś chce ubić sprzęt detalami to go ubije tylko nie widze w tym żadnego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 msi zupełnie udana karta, 980 gaming. 1500/4000 bez podnoszenia napięć, bardzo dobra kultura pracy i tepmeratury. http://www.tinypic.pl/fw25ztplobj6 z podbitym napięciem idzie wyżej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Panowie, Posiadając Accelero Xtreme III lepszym wyjsciem będzie zakup tańszego referenta np. Gainwarda czy zainwestowac w wersje niereferencyjną np. MSI? Co do wersji niereferencyjnych mam obawy czy chłodzenie będzie pasować.Czy są jakieś przesłanki wydajności/możliwości oc przemawiające na korzyść niereferencyjnej karty? Jedyne co mi przychodzi do głowy , to pewnie po sciągnieciu chłodzenia od np .Gainwarda , ciężko będzie je ponownie założyć.Tutaj musi się wypowiedzieć kolega Quave. Edytowane 5 Października 2014 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Gainward to nie jest referent, pcb niemalże to samo, ale zastosowano drmos-y w sekcji. To jest to samo pcb co w 670/760. Pytanie dlaczego miałbyś nie założyć chłodzenia , możesz zakładać i zdejmować ile duza potrzebuje. Tam siedzi nędzny radiator z miedzianą podstawą i taki duży radiator na sekcji na kołkach, który owiewany jest gorącym powietrzem :lol2: O turbinie to szkoda gadać - jakość zero. 17cm pcb +axp delikatnie mówiąc śmiesznie to wygląda. Edytowane 5 Października 2014 przez sideband 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Jedyne co mi przychodzi do głowy , to pewnie po sciągnieciu chłodzenia od np .Gainwarda , ciężko będzie je ponownie założyć.Tutaj musi się wypowiedzieć kolega Quave. Zdejmując chłodzenie z gtx470 wiem, że problemów z ponownym założeniem nie będzie, ogólnie kupie tylko nowe termalpady i karta idzie na sprzedaż. Pytanie dlaczego miałbyś nie założyć chłodzenia , możesz zakładać i zdejmować ile duza potrzebuje. Tam siedzi nędzny radiator z miedzianą podstawą i taki duży radiator na sekcji na kołkach, który owiewany jest gorącym powietrzem :lol2: O turbinie to szkoda gadać - jakość zero. 17cm pcb +axp delikatnie mówiąc śmiesznie to wygląda. Czyli na sekcji już radiator siedzi :) Tak 17cm + AXP będzie śmiesznie wyglądać, ale w sumie mamy to samo przy wersji Gigabyte (tam trochę wizualnie ratuje backplate wystający poza pcb), ale przecież liczy się wydajność chłodzenia, nie jego wygląd. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 a mi wyłącza się komp w teście "ice storm" - wyłącza się żeby zaraz się włączyć obstawiam że winny jest zasilacz... ktoś uważa podobnie? w żadnym innym teście oraz grze nie mam problemów. zestaw jak podpisie + win 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Czyli na sekcji już radiator siedzi :) Tak 17cm + AXP będzie śmiesznie wyglądać, ale w sumie mamy to samo przy wersji Gigabyte (tam trochę wizualnie ratuje backplate wystający poza pcb), ale przecież liczy się wydajność chłodzenia, nie jego wygląd. Taki o dość sporawych rozmiarach(bardzo wysoki). Chłodzenie i tak będzie wyginać pcb karty pomimo krzyżaka, dźwignia zrobi swoje. Edytowane 5 Października 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 a mi wyłącza się komp w teście "ice storm" - wyłącza się żeby zaraz się włączyć obstawiam że winny jest zasilacz... ktoś uważa podobnie? w żadnym innym teście oraz grze nie mam problemów. zestaw jak podpisie + win 8. Dziwna sprawa, moja 850ka ciągnęła bez problemu SLI z 780Ti mocno wykręconych. Masz porządny zasilacz a SLI z 970 przecież mniej prądu żre... Ale cholera wie co i jak, masz możliwść sprawdzić na innym zasilaczu?Ewentualnie u kogoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkask Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Widzę, że temat trochę odżył, to miło :) @chemiczny_ali - post #8 Nie napisałem, że pojedyncza 970 jest za mocna do fhd. Napisałem, że "najlepszym i wystarczającym zakupem jest 970". W domyśle było oczywiście "dla mnie" :) Najlepszy dlatego, że za bardzo przyzwoite pieniądze ta karta oferuje bardzo przyzwoitą wydajność. A wystarczający, bo nie gram w fpsy, więc nie mam problemów z Metro i Crysisem :) Nie jestem też ortodoksem w przesuwaniu suwaków do końca, w sytuacji, gdy graficznie nie widzę poprawy jakości. Tak więc zgadzam się z Tobą, że są gry i ustawienia, w których 970 na fhd nie wystarczy, ale ja się tym nie przejmuje, bo wiem, że mnie to nie będzie dotyczyło :) @ivanov - post #11 Właśnie taką decyzję podjąłem po przemyśleniu tematu - czekam na 980 Ti i zobaczę co zaoferuje. Bez sensu byłoby potem żałować tylko dlatego, że nie chciało mi się poczekać 1-2 m-ce. W międzyczasie pojawią się recenzje i opinie użytkowników na temat konkretnych modeli 970 i 980, więc będzie pełniejszy przegląd sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) u mnie bez podbijania napięcia 1538mhz :) ,a jest identyczne jak u Ciebie 1.2250v. Jednak niestabilnie :p Zobaczymy 1528mhz ASIC 70% Edytowane 6 Października 2014 przez Boru91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksm Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Ktoś coś wie kiedy MSI 970 pojawi się w Morele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) W tomb raiderze 1080p SSAAx4 z tressfx 980gtx def jest szybsza "tylko" o 63% od takiego lepszego średniaczka 780gtx def ref-a (1006mhz). Edytowane 6 Października 2014 przez sideband 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Dobra. 2h kombinowałem i zrezygnowałem z AXP na gtx970. System montażowy kompletnie zakrywa 4 czy 5 kości pamięci + koliduje z gniazdem zasilania wentylatora (to akurat rozwiązałem), wiec mija się z celem jego montowanie. Podczas składania się okazało że IC7 zamieniła się w tubce w gumę, ale miałem jeszcze końówkę pasty od AXP :D Fotki chlodzenia: Edytowane 6 Października 2014 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) W tomb raiderze 1080p SSAAx4 z tressfx 980gtx def jest szybsza "tylko" o 63% od takiego lepszego średniaczka 780gtx def ref-a (1006mhz). Ja niedawno robiłem testy na jednej 780Ti i na SLI. Mam akurat z Tomb Raidera również wyniki zapisane, kilka wariantów. Wszędzie wszystko co się da na maksa + TressFX 1080p z FXAA/SSAAx2/SSAAx4 I takie same ustawienia dla 1440p i 4k. Można by porównać wyniki. W piątek będą u mnie referenty Asusa 980 to porobię testy wszelakie, nawet lepiej bo ta sama platforma. Edytowane 6 Października 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Dobra. 2h kombinowałem i zrezygnowałem z AXP na gtx970. System montażowy kompletnie zakrywa 4 czy 5 kości pamięci + koliduje z gniazdem zasilania wentylatora (to akurat rozwiązałem), wiec mija się z celem jego montowanie. Podczas składania się okazało że IC7 zamieniła się w tubce w gumę, ale miałem jeszcze końówkę pasty od AXP :D Fotki chlodzenia: spróbuj z tym http://www.arctic.ac/eu_en/accelero-twin-turbo-iii.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Kupuje blok wodny na niego. Dokupię chlodnicę 2x120 płaską i dam na top. Powinno to utrzymać sensowne temp. Za jakiś czas zmienię budę na 750D to dorzuce 3x120+blok na cpu i będę miał z głowy kartę. Chyba że nikt nie kupi AXP to zrobię nowe mocowanie do niego, korzystające z otworów montażowych bliżej rdzenia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Kupuje blok wodny na niego. Dokupię chlodnicę 2x120 płaską i dam na top. Powinno to utrzymać sensowne temp. Za jakiś czas zmienię budę na 750D to dorzuce 3x120+blok na cpu i będę miał z głowy kartę. Chyba że nikt nie kupi AXP to zrobię nowe mocowanie do niego, korzystające z otworów montażowych bliżej rdzenia. jak ci się podkręca ta karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Ale pięknie gm204 trzyma przepustowość w crysise 3 po włączeniu txaa x2 , oc rdzenia 300mhz daje 5% kopa :lol: Teraz sprawdzimy 4k z smaa :cool: Edytowane 6 Października 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 no to szału ni ma, ale 256bit swoje robi ciekawe jak pełen maxwell, jak widzę kartę bez radiatora i ilość zamontowanych elementów to smiać mi się chce że tyle kasy za to wołają, toć to maszynka do trzepania kasy, nvidia pewnie sporo zarabia na 970 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Kupuje blok wodny na niego. Dokupię chlodnicę 2x120 płaską i dam na top. Powinno to utrzymać sensowne temp. Za jakiś czas zmienię budę na 750D to dorzuce 3x120+blok na cpu i będę miał z głowy kartę. Chyba że nikt nie kupi AXP to zrobię nowe mocowanie do niego, korzystające z otworów montażowych bliżej rdzenia. To mnie zmartwiłeś kolego.Ja mam Accelero Xtreme III , które na stronie producenta jest wpisane jako kompatybilne ale nie wiem czy to nie dotyczy tylko nowych wersji Xtreme III.Karta też nie jest do końca referentem więc to może z tego powodu? Czy Palit GTX 970 z turbiną jest 100% referentem?Czy to jednak to samo co Gainward? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Palit [...] ? Czy to jednak to samo co Gainward? Palit i Gainward to jedna firma, więc podejrzewam to drugie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) no to szału ni ma, ale 256bit swoje robi ciekawe jak pełen maxwell, jak widzę kartę bez radiatora i ilość zamontowanych elementów to smiać mi się chce że tyle kasy za to wołają, toć to maszynka do trzepania kasy, nvidia pewnie sporo zarabia na 970 4k z smaax2 nie jest źle, ale nie jest dużo lepiej od 780gtx. Efektywność keplerskich sp w tej grze jest bardzo wysoka, dlatego maxwell nie jest dużo szybszy. Sa gry, gdzie maxwell zabija keplera i to zdrowo. Ale wreszcie nv poprawila stery do crysis 3 tylko po jakim czasie, gra plywa. Edytowane 6 Października 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 no to szału ni ma, ale 256bit swoje robi ciekawe jak pełen maxwell, jak widzę kartę bez radiatora i ilość zamontowanych elementów to smiać mi się chce że tyle kasy za to wołają, toć to maszynka do trzepania kasy, nvidia pewnie sporo zarabia na 970 Ciekawe tylko ile za tego pełnego zawołają skoro 980 kosztuje 2400 to tutaj pewnie >3000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Most Wanted 2012 zdecydowany progress w 4k , 780 nawet po całkowitym wyłaczeniu ambient occlusion nie było idealnie a z włączonym nie było mowy o graniu. W przypadku 980 AO na medium i pełna płynność 60fps, obciążenie gpu ~80%. W crysis 3 w post człowiek , gdzie gpu dostaje równo już przyjemniejsze wyniki dla 980gtx. Tutaj różnica 40-44% na rzecz 980gtx. AC4 różnice też przyjemne niemalże 60%, tylko gra ma limit do 63fps i gpu lata tylko na 89% , więc różnica została spłaszczona. Edytowane 7 Października 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...