Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) To nie jest tylko moja opinia, że lepiej mieć jednego TX niż dwie 980. Gdyby było inaczej to bym o tym napisał. Sprzęt to sprzęt i tyle. Ja tu niczego nie faworyzuje. Poczytaj z różnych źródeł jak to realnie wygląda, pooglądaj testy. CZYSTE fpsy to nie wszystko serio. GWARANTUJE Ci że ktokolwiek kto się przesiadł z SLI 980 na jednego TX, do SLI 980 nie wróci. To tak samo jak byś się przesiadł np z SLI 680 na jedną 980. KOMFORT grania, jest zupełnie inny. Zresztą mam około 1Tb testów nagranych z gier. zarówno SLI 980 vs 1 TX w różnych grach, rozdziałkach itd. Montaż trochę zajmie ale jak będą gotowe już, to leci na YT. Będzie można sobie zobaczyć co i jak. Po prostu, ZAWSZE jedno mocarne GPU będzie lepsze niż dwa słabsze, mimo tego że dobre, a kartami bardzo dobrymi są GTXy 980. Edytowane 4 Maja 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 ale coś kręcisz z tą wydajnością vs 2x GTX 980, bo o Twoje subiektywne odczucia tu nie chodzi, tylko o kogoś kto to kupi miast tych 980-tek i później zbluzga Cię, że nie ma tak różowo jak to opisujesz. Generalnie fcatem bardzo łatwo udowodnić, że Gosu ma rację, ale inną sprawą jest, że nikły procent społeczeństwa to zauważy. Podobno są ludzie, którzy poniżej 100fpsów czują lagowanie, ścinki itd. - ja do nich nie należę, ale wierzę, że istnieją takie wybitne jednostki, bądź placebo i siła sugestii jest aż tak mocna, więc i tutaj może być to widoczne. ;) Oczywiście wraz ze starzeniem się sprzętu będzie się ten efekt uwydatniał. Gosu, lepiej powiedz jak z głośnością :D Przesiadka na referenta jest bolesna, co? Ja to przerabiałem po przesiadce z 770 Lightning na 980 ref... w idle miód malina ale weź to trochę rozkręć to porażka, chociaż temp CPU mi spadły przez ten system. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Jak miałem 980ki to też refy ;-) Ja lubię refy, fajne są. Głośniejsze trochę to owszem. Z tym że tak - Ja tak czy owak, nawet na nierefach daję wentyle na 90% :D To wtedy wszystko jest głośne, gram w słuchawkach i mi to nie przeszkadza. Do SLI to niczego innego niż refy nie ma sensu brać, też to przerabiałem. Albo nierefy i bloki wodne, albo refy i bloki wodne. Swoje TXy będę niebawem wodował i tak, także będzie cichutko i chłodno. A co do SLI to powiem tak. Obecnie w GTA V gram na jednej karcie. Jest znacznie bardziej komfortowo niż na dwóch czy nawet trzech :) Mimo tego że fps mniejszy to ogólne odczucie z gry jest lepsze. I tak i tak lata ładnie w 1440p z ultra i MSAAx2. Przy trzech mogę grać w ponad 60 fps z MSAAx8 no ale niestety, stery pod GTA V leżą. G-Sync nie działa, jest stuttering. Ot co, uroki SLI. Wcześniej zanim kupiłem TXy to grałem na dwóch 980 dokładnie przy tych samych ustawieniach co na jednym TX. Karty wykręcone były na 1480/7510. Jeden TX przy 1354/7600 daje mi lepszą płynność i bardzo podobny fps co dwie 980 po solidnym OC. Średnio mam o jakies 10-15 fps mniej niż na 980kach a to już mała różnica kiedy brak jest problemów :) Edytowane 4 Maja 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Generalnie fcatem bardzo łatwo udowodnić, że Gosu ma rację, ale inną sprawą jest, że nikły procent społeczeństwa to zauważy. Podobno są ludzie, którzy poniżej 100fpsów czują lagowanie, ścinki itd. - ja do nich nie należę, ale wierzę, że istnieją takie wybitne jednostki, bądź placebo i siła sugestii jest aż tak mocna, więc i tutaj może być to widoczne. ;) Oczywiście wraz ze starzeniem się sprzętu będzie się ten efekt uwydatniał. Gosu, lepiej powiedz jak z głośnością :D Przesiadka na referenta jest bolesna, co? Ja to przerabiałem po przesiadce z 770 Lightning na 980 ref... w idle miód malina ale weź to trochę rozkręć to porażka, chociaż temp CPU mi spadły przez ten system. :) Fcata to trzeba umieć używać, poza tym bez fcata wszystko pięknie widać na monitorze i złapiesz frametime bez tego ustrojstwa. Sli to rozwiązanie doraźne, jest pełny gm200 więc naprawdę w tym nic dziwnego , że ktoś zamienia 980 sli na titan x. Wejdzie dx12 to trochę zmieni się działanie multi gpu, będzie można łączyć gpu różnych producentów i cała pamięć będzie dostępna dla textur. Jeżeli płynność będzie należyta to popularność multi gpu wzrośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Fcata to trzeba umieć używać, poza tym bez fcata wszystko pięknie widać na monitorze i złapiesz frametime bez tego ustrojstwa. Sli to rozwiązanie doraźne, jest pełny gm200 więc naprawdę w tym nic dziwnego , że ktoś zamienia 980 sli na titan x. Wejdzie dx12 to trochę zmieni się działanie multi gpu, będzie można łączyć gpu różnych producentów i cała pamięć będzie dostępna dla textur. Jeżeli płynność będzie należyta to popularność multi gpu wzrośnie. Nic dodać, nic ująć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Dlatego Gosu musiałbyś pokazać czarno na białym, że TX ma sens, tym bardziej, że możesz 980-ki kupić jako używki i wziąć pod uwagę, że mało kto ma monitory 4K. Wiadomo, energooszczędność na plus, RAM zapas na podejrzewam kilka lat. No i TX wydajnościowo nie równa się 2 x 980. Musiałyby być spełnione pewne warunki, gdzie TX miałby sens. Oczywiście nie mówię o tych co im na kasie nie zależy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Dlatego Gosu musiałbyś pokazać czarno na białym, że TX ma sens, tym bardziej, że możesz 980-ki kupić jako używki i wziąć pod uwagę, że mało kto ma monitory 4K. Wiadomo, energooszczędność na plus, RAM zapas na podejrzewam kilka lat. No i TX wydajnościowo nie równa się 2 x 980. Musiałyby być spełnione pewne warunki, gdzie TX miałby sens. Oczywiście nie mówię o tych co im na kasie nie zależy. Żeby uzmysłowić sobie, że TX ma sens większy niż 2x 980 wystarczy www.google.com :) Sideband też dobrze napisał co i jak. No a jak powrzucam materiały, będzie wszystko dobrze widać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aBuSaJe Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Zastanawiam sie nad kupnem gtx970. Mysle nad palitem jetstream i msi gaming, różnica pomiędzy tymi modelami to blisko 200zl a za to mogę wymienić obudowę i kupic chłodzenie na i5 2500k. Zastanawia mnie czy warto dopłacić 200zl do msi żeby miec troche mniej stopni w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) warto dopłacić choćby tylko z powodów które podałeś. poza tym kultura pracy takiego msi a tego palita to niebo a piekło :P te parę stopni to różnica między kartą która wpada w throttling a taką która go nie doświadcza. Edytowane 4 Maja 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FredPL Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) A tak nawiasem mówiąc jak wygląda temat z piszczeniem cewek w tych 970 Gaming? Ma ktoś i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami ? EDIT: Mam na myśli karty kupione w ciągu ostatnich 2-3mscy, bo ponoć MSI miało wyeliminować problem piszczących cewek trapiących pierwszą serię. Edytowane 4 Maja 2015 przez FredPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 SLI TX jest głównie dla 4K (sam mam i przerabiałem wcześniej trzy Titany, a teraz dwa TX), przerabiałem też dwie 980. 980 nie nadają się do 4K, poza tym TitanX to o wiele mocniejsza karta od 980 średnio OC do OC to jakieś +50% (tam gdzie trzeba wydajności po stronie GPU). Jeśli ktoś gra w 1440p/1600p, czy innych wariacjach 21:9 przy dużej rozdzielczości lub 5K to w ogóle nie ma co porównywać tych kart. Za to prawdą jest że jak ktoś gra w 1080p zakup TX wydaje się mało "sensowny" - tylko czy w klasie premium pieniądze są jakimkolwiek wyznacznikiem. Jeśli temat dotyczy kart klasy Titan X to powinno się pokazywać jego plusy i minusy (w sumie tylko jeden dla większości - cena), plusy wszystko inne. MultiGPu mam od początków od 8800GTX ciągle stale, wraz z rozwojem. Na pewno jeden TX to dużo mądrzejszy zakup niż dwie 980, a jak brakuje mu mocy nadal to dostawia kolejne najmocniejsze GPU. Taki powinien być sens budowania zestawów MultiGPU budowanie na niskich karta, jest pozbawione sensu. Oczywiście możecie mi pokazać palcem testy, ale co testy z 5 gier kiedy gracze grają w ich setki i przede wszystkim na premierę. Proste przykłady w 4K - na SLI980/ na 980 na 3way980 nie grywalne : Mordor, AC:U, DA:I, oraz gry w których SLi nie działa - jest ich trochę, i tam już w 4K jest prawdziwa przepaść pomiędzy TX, a 980. Titan X to obecnie karta która odskoczyła od najmocniejszej karty z linii 9xx i tak należy ją traktować. Jeśli chodzi o zabawy Gosu to trzymam kciuki za wdrapanie się jak najwyżej w HoF Futuremark :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Alekde co za tv masz ??? Jak z graniem w Fps ( ja gram w ds go i bf4 ) Planuje kupić sony 48hu7500 albo coś sonego gry filmy 50/50 może z czasem 3D. pozdrawiam Ed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 Wydaje mi się, że cewki to nadal loteria. Nawet ktoś wczoraj na konkurencyjnym forum pisał o piszczałce MSI Gaming, dziś z kolei o problemach z wywalaniem w GTA 5 na tej karcie. Karta fajna, ale zdarzają się gorsze sztuki, jak wszędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) HeatheN mógłbyś np. opisać swoje wrażenia z użytkowania takiego połączenia :D Procek zbytnio nie odstaje od swoich nowyszch braci, a już na pewno nie na tyle żeby dopłata była warta grzechu. A Gtx 970 kupiłbym jeszcze raz. zero problemów Edytowane 5 Maja 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 Nie mam MSI ale cewki piszczą np. w Fifa 15 gdzie mam 4000 FPS w menu. Jak się ustawi limit FPS do 60 to piszczenie ustaje. W GTA V miałem max 110 FPS i nie piszczały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 --->edoos - to jest monitor 4K 39.56" Philips BDM4065UC - a tutaj masz jego testy jeśli cię to interesuje : http://www.trustedreviews.com/philips-brilliance-bdm4065uc-review http://www.tftcentral.co.uk/reviews/philips_bdm4065uc.htm http://www.pcgamer.com/philips-bdm4065uc-monitor-review/ jest też oddzielny mój temat na pclu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Witam Robię przymiarki do zakupu GF970 z myślą przyszłego OC i zwodowania karty. Przejrzałem pare(naście) stron tego tematu i zachwalacie Gigabyte'a... tylko, że Gigabyte w specyfikacji podaje długość 312 lub 310 mm (Gaming G1 lub WF3OC) a w budzie CM 692 mam max 30 cm od blachy na śledzia do kieszeni dysków. Przy zakupie któregoś z tych modeli bez roznitowania koszyka się nie obędzie, pomijam tu już w ogóle kwestię prowadzenia układu wc ALE... zauważyłem, że w tych modelach radiator wystaje nieco ponad pcb i tu pytanie do użytkowników tych kart: o ile cm radiator wystaje za pcb ? :D Drugi typ to Strix od Asus'a, który jest krótszy ale i nieco droższy. Jak z OC w przypadku tych kart ? Ew. jaką wersję 970'tki możecie jeszcze polecić ? Z góry dzięki za pomoc :) Edytowane 5 Maja 2015 przez Maxikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Gigabyte w specyfikacji podaje długość 312 lub 310 mm (Gaming G1 lub WF3OC) w gigabyte g1 gaming chłodzenie wystaje na 43mm poza pcb karty. jak masz zamiar wodować kartę to powinien cię interesować jest ASIC a w następnej kolejności producent - żeby pasował blok. chyba że masz zamiar zakładać blok universalny a nie fullcover. Edytowane 6 Maja 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 43 mm to nie tak mało... czyli jedyny minus to taki, że nie upchnę karty w obudowie bez demontażu koszyka albo zdjęcia oryginalnego chłodzenia. Biorąc pod uwagę, że obecnie i tak kompa mam poskładanego do testów na samej tacce mobo... mały problem :D ASIC'a nie sprawdzę bez podłączania karty więc w momencie zakupu to i tak loteria, prawda ? Pomijam zakupy z drugiej ręki. Co do bloku i producenta... EK ma bloki na WF3OC, G1, Strix'a i na Palit'a też, więc to kwestia wyboru karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Wymiar Gigabyte gtx970 WF3 (G1 podobnie) podawany jest łącznie ze śledziem. Bez niego jest dokładnie 10 mm mniej, czyli karta ma 30 cm i tyle miejsca w obudowie musi być. Też się martwiłem, że się nie zmieści, bo moja buda oficjalnie obsługuje karty o długości do 290mm, a jednak karta się zmieściła i do koszyków jest 2mm luzu :) Przed zakupem poszukałem sobie na YT filmik z podobną konfiguracją i już byłem pewny że wejdzie. Moja karta ma asic 75,1 %, czyli nie najgorzej i ładnie się pokręca. Edytowane 6 Maja 2015 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) CM podaje dla 690 II Adv. na stronie max długość karty 304mm i w sumie to by się zgadzało z tym co zmierzyłem (300 +/- 5mm). No ale... teoria teorią... a w praktyce to różnie może być. Będę miał kartę na biurku to się zobaczy :) Edytowane 6 Maja 2015 przez Maxikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 CM podaje dla 690 II Adv. na stronie max długość karty 304mm i w sumie to by się zgadzało z tym co zmierzyłem (300 +/- 5mm). No ale... teoria teorią... a w praktyce to różnie może być. Będę miał kartę na biurku to się zobaczy :) z ciekawości zmierzyłem mojego gigabyte i od śledzia do końca karty ma 298mm (od początku pcb do końca wraz z chłodzeniem). także zmieści się na luzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Czy do Asus Strix OC 980GTX można wrzucić bios od wersji MATRIX ? Generalnie grafiki są trzochę inne mają inne sekcje zasilania i matrix wyższe zegary. Ktoś próbował? Dostałem kartę z biosem 84.04.2F.00.4B ale zassałem najnowszy z asusa strony i teraz widnieje: 84.04.31.00.DD Nie wiem co to za oznaczenia ale mam nadzieję że nie dobiłem downgrade :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 downgrade pewnie nie zrobiłeś ale lepiej nie wgrywaj biosa od matrixa. lepiej przerób biosa swojej karty jeżeli chcesz wycisnąć z niej max napięcie na gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Przerobienie biosu... Kiedyś przerabiałem bios do Asusa 8600GT ale to było dawno wiele się zmieniło i chyba się bym cykał... Wolałbym aby karta w trybie bez obciążenia zachowywał się tak jak teraz wentyle stoją i 38stopni. Boost to już co innego. Podkręcanie zwiększa zegar tylko boost czy ten stand by też? Edytowane 7 Maja 2015 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Zależy jakie. W programie zwiększa najwyższy zegar czyli boost. W biosie sam ustawiasz, ale ja tryb boost mam zrównany z innymi. Czyli nieaktywny. Bo po co mi... Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 1,27v ala sideband : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowri Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Panowie, miałem wziąć gtx 970, ale trafiła się MSI GTX 960 4G (4096Mb) za 200eu. Nie będę żałować? Chciałbym zagrać w GTA V, Diablo 3 i GRIDa. Gram w rozdzielczości FHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Czy do Asus Strix OC 980GTX można wrzucić bios od wersji MATRIX ? Generalnie grafiki są trzochę inne mają inne sekcje zasilania i matrix wyższe zegary. Ktoś próbował? Dostałem kartę z biosem 84.04.2F.00.4B ale zassałem najnowszy z asusa strony i teraz widnieje: 84.04.31.00.DD Nie wiem co to za oznaczenia ale mam nadzieję że nie dobiłem downgrade :] Nie baw się w to, biosy Matrixów są specyficzne. Zaszkodzisz bardziej niż pomożesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 U nas najtaniej w morelu taka msi jest dzisiaj po 1028 zł. Ewentualnie gigabyte 4gb za 974 zl. Obie z wieśkiem III. Czyli w sumie dobrze na tym wyszedłeś, jeśli nie interesujesz się tą grą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...