Skocz do zawartości
Maesan

Komputer za 5000zl optymalizacja zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatni komputer kupowalem jakies 5 lat temu i byl to laptop, teraz przymierzam się do przesiadki z powrotem na komputer stacjonarny. Od miesiaca nadrabiam zaleglości w wiedzy ze sprzetu komputerowego. Po przeczytaniu mnostwa podobnych tematów, prześledzeniu rankingów, zaznajomieniem się z nowościami a także sięgnięciu to slownika podstawowych pojęc uzywanych przy opisach poszczególnych podzespołów, stwierdzam dwa fakty: 

1. I tak dalej nie wiem co kupić (ale pewne perełki mam wyłapane)

2. Na komputer chce wydać 5000zl na budę ( w tym max 1000zl na karte graficzną).

To po kolei:

budżet: 5000 zł.(może ciut więcej, ale tylko jeżeli ma to uzasadnienie - zestaw rozwojowy)

kiedy chce kupić: do 6 tygodni (ale jeżeli warto z jakiegoś powodu poczekać dłuzej to również to wchodzi w grę. Intel ponoć ma wprowadzac nowa serie procesorów dla nowego gniazda lga 2011-3, do tego nową serię płyt z chipset X99. Generalnie zapewne mnie to i tak nie bedzie dotyczyć, bo przekroczy to mój budżet, poza tym nie wiem co miałbym robic z takim monstrum ).  Następnie Nvidia również chce wprowadzic nową serię, dzięki czemu GTX770 i 780 powinny polecieć w dół. Tak jak już wyżej pisałem na grafike nie chce wydawac wiecej niż 1000zł, więc seria GTX 780 odpada, ewentualnie jeszcze R9 280x (może R9 290 jeszcze będę brać pod uwagę, ale to już trochę ponad 1000zł.).

Do czego: Użytek codzienny czyli: Cad, Gry, projektowanie 3D (gry - 50%, projektowanie - 50%) Pracuję w programach graficznych w pracy, głownie autocad, ale chcę również opanować mocniejsze programy 3D (3D studio max itp) - przez najbliższy rok typowo hobbistycznie , więc nie potrzebuję potwora do renderowania. Co do gier, to nie mam nie wiem ile czasu na nie, ale chce by mi pociągnął najnowsze tytuły na wysokich (niekoniecznie najwyższych) detalach. Jako punkt odniesienia: Wiedzmin III Dziki Gnom.

Monitor: nie posiadam, planuję wydać na niego kolejny 1000zł

Co jest dla mnie najważniejsze:

1. Cisza i jeszcze raz cisza - pod to dobrałem obudowe, zasilacz i mam nadzieję kartę graficzną

2. Mocna bestia zamknięta w klatce - zawsze z zapasem mocy.Ma chodzić płynnie szybko przy wielu aplikacjach uruchomionych równocześnie.

OC: tak, w razie potrzeby, lecz nie jakieś ekstremalne. Chlodzenie na procek daje mocne, bo chce utrzymywać niskie temperatury. Dobra wentylacja (kultura pracy).

Komputer składany od zeraz, chce byście mi pomogli dobrać najbardziej właściwy zestaw, czyli najsensowniej wydać te 5000zł. Mogę co nieco dorzucić, ważne by zestaw był rozwojowy, grafikę mogę zawsze kupić lepszą, najważniejsze by : plyta głowna, procesor, ram i SSD była jak najlepiej dobrane i na to mogę wydać więcej.

Mój zestaw na teraz (do dyskusji):

http://www.morele.net/inventory/info/VA2gJp/

To zapraszam do dyskusji, jeżeli gdzieś palnałem gafe to proszę o wyrozumiałość, do interesowania się sprzetem komputerowym wróciłem niedawono po pięcoiletniej przerwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Co do gier, to nie mam nie wiem ile czasu na nie, ale chce by mi pociągnął najnowsze tytuły na wysokich (niekoniecznie najwyższych) detalach. Jako punkt odniesienia: Wiedzmin III Dziki Gnom"No moze byc ciężko,nikt nie wie jaka karta pociągnie ta gre,ale na pewno R9 290 będzie o wile leprzym wyborem niż 280x i tak obstaje przy I5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj pierwszy post, to nie jest zestaw typowo pod gry ;___; 

Dziékuje za pierwsze odpowiedzi. 

Moze podejde troché inaczej do sprawy. Grafika nie jest dla mnie najwaniejsza na ta chwile. Nowy wiedzmin wejdzie na rynek za pol roku, a w tym czasie zarowno Nvidia jak i AMD na tyle namieszaja na rynku, ze ceny obecnych najnowszych kart graficznych poleca w dol (szacuje o 20 %). Ponadto jest dla mnie wariactwem wydawac na karte graficzna wiecej niz 1200zl. Dlatego odpuscmy moze na chwile temat grafiki,  a skupmy sie na optymalizacji reszty zestawu.

Procek i7 4790k + chlodzenie od be quite dark rock 3  - wybralem ten procek bo powinien starczyc na bardzo dlugo. Na plus przemawia ze jest to odswiezona seria i7 4770k (kosztuje praktycznie tyle samo co poprzednik), co jest dla mnie wazne ma rowniez zintegrowany uklad graficzny, co da mi mozliwosc poczekania z kupnem karty graficznej. Chociaz komputer bede w 50% wykorzystywal do gier, to jednak nie jest to dla mnie najwazniejsze, byc moze dopiero kolo grudnia w cos na powazniej pogram. Do pracy ten komputer bedzie mi potrzebny juz za ponad miesiac, dlatego chce by zestaw byl rozwojowy, z bardzo dobra plyta glowna, prockiem, pamiecia RAM oraz odpowiednim dyskiem SSD.

Zasilacz i obudowe uwazam ze dobrze dobralem (wiadomo mozna tansze), ale zarowno zasilacz jak i obudowa sa dobrane pod zapewnienie jak najwiekszej ciszy, tak samo chlodzenie na procka, mam nadzieje rowniez wybralem bardzo ciche (jezeli macie lepsze propozycje to slucham uwaznie).

Najwieksza zagadka dla mnie zostaje duet : plyta glowna + RAM. 

Plyta glowna: jak dla mnie liderem jest ASUS oraz GIGABYTE. Tak czytalem kilka artykulow nt. AsRock, ale i tak obstawalbym przy dwoch pierwszych.

ASUS - Seria ROG  - zdaje sie ze najlepsze (lecz nie High end'owe, powyzej 1000zl) plyty glowne so robione pod graczy, tym samym nasuwa mi sie wniosek, ze jak plyta jest dobra pod gry to pod cala reszte rowniez bedzie dobra?  

GIGABYTE - spotkalem sie z opinia ze, plyty z tej firmy mozna brac w ciemno niemal kazda i spac spokojnie - czy faktycznie tak jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziékuje za pierwsze odpowiedzi. 

Moze podejde troché inaczej do sprawy. Grafika nie jest dla mnie najwaniejsza na ta chwile. Nowy wiedzmin wejdzie na rynek za pol roku, a w tym czasie zarowno Nvidia jak i AMD na tyle namieszaja na rynku, ze ceny obecnych najnowszych kart graficznych poleca w dol (szacuje o 20 %). Ponadto jest dla mnie wariactwem wydawac na karte graficzna wiecej niz 1200zl. Dlatego odpuscmy moze na chwile temat grafiki,  a skupmy sie na optymalizacji reszty zestawu.

Procek i7 4790k + chlodzenie od be quite dark rock 3  - wybralem ten procek bo powinien starczyc na bardzo dlugo. Na plus przemawia ze jest to odswiezona seria i7 4770k (kosztuje praktycznie tyle samo co poprzednik), co jest dla mnie wazne ma rowniez zintegrowany uklad graficzny, co da mi mozliwosc poczekania z kupnem karty graficznej. Chociaz komputer bede w 50% wykorzystywal do gier, to jednak nie jest to dla mnie najwazniejsze, byc moze dopiero kolo grudnia w cos na powazniej pogram. Do pracy ten komputer bedzie mi potrzebny juz za ponad miesiac, dlatego chce by zestaw byl rozwojowy, z bardzo dobra plyta glowna, prockiem, pamiecia RAM oraz odpowiednim dyskiem SSD.

Zasilacz i obudowe uwazam ze dobrze dobralem (wiadomo mozna tansze), ale zarowno zasilacz jak i obudowa sa dobrane pod zapewnienie jak najwiekszej ciszy, tak samo chlodzenie na procka, mam nadzieje rowniez wybralem bardzo ciche (jezeli macie lepsze propozycje to slucham uwaznie).

Najwieksza zagadka dla mnie zostaje duet : plyta glowna + RAM. 

Plyta glowna: jak dla mnie liderem jest ASUS oraz GIGABYTE. Tak czytalem kilka artykulow nt. AsRock, ale i tak obstawalbym przy dwoch pierwszych.

ASUS - Seria ROG  - zdaje sie ze najlepsze (lecz nie High end'owe, powyzej 1000zl) plyty glowne so robione pod graczy, tym samym nasuwa mi sie wniosek, ze jak plyta jest dobra pod gry to pod cala reszte rowniez bedzie dobra?  

GIGABYTE - spotkalem sie z opinia ze, plyty z tej firmy mozna brac w ciemno niemal kazda i spac spokojnie - czy faktycznie tak jest ?

Mogę ciut podpowiedzieć, mam względnie podobny zestaw (Fractal R4, 4790K, BQ530W, Asrock Extreme4, 8gb crucial ballistix, BQ Dark Rock 3), i muszę powiedzieć że pod małym obciążeniem wszystko chodzi bezgłosnie (ok 29 stopni), a pod obciążeniem w Blenderze i przy minimalnych obrotach budy temoeratury dochodzą do ok 75 stopni, a komputer staje się słyszalny ale dosć słabo. Z płytą główną oczywiscie zrób jak uważasz, ale wydaje mi się że 500zł na nią też wystarczy, z moim Asrockiem nie mam problemów :)

Edytowane przez krzyssp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze,

w takim razie, prosze podajcie mi z 2 sensowne plyty glowne jakie byscie do mojego zestawu dobrali (mam juz propozycje z AsRock), wiec poprosze propozycje z Asusa oraz Gigabyte ze wskazaniem dlaczego akurat ta... + optymalne pamieci RAM do tego.

Nastepnie: gdzie jeszcze wyrzucam kase w bloto ? (tzn. bede miec taki sam efekt za mniejsze pieniadze)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/inventory/info/kqLgWa/ -- bez płyty-- (RAM- 16 GB przyda się w programach graficznych, im więcej tym lepiej, czyli ramu nigdy za mało ) Co do karty graficznej wstrzymałbym się, podaje wybór 'na teraz' mój wybór karty graficznej padł na gtx 770 od  NVidia z prostego powodu - technologie, a w testach pełnego obciążenia karta od msi wypada dość zacnie w kwestii głośności. Co do gier wspomniałeś o nich, czyli lubisz pograć od czasu do czasu tutaj przyda się moc, chyba że nie przesadzasz z ustawieniami graficznymi, wtedy można wybrać coś tańszego (gtx 770 msi - 1200zł) | ... Z płytą główną będzie problem, ponieważ nie miałem jako tako ich w 'rączkach' i wszystko, co o nich wiem to recenzje z pure pc ;p Wydaje mi się, że rozejrzenie się za tymi modelami co wymieniłem niżej jest wystarczające, poczytaj o nich i zobacz, która jest dobrym wyborem dla Ciebie oczywiście są tańsze, ale, po co dla takich podzespołów oszczędzać na płycie : ASRock Z97 Extreme4 ewentualnie tania 3, ASUS ROG Maximus VII Ranger, MSI Z97 Gaming 5/7

Edytowane przez Ma Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

po przeanalizowaniu waszych opini, zlozylem taki zestaw koncowy:

http://www.morele.net/inventory/info/zOTKMe/

wiem ze mozna zasilacz tanszy kupic, ale chce miec ten z mojego zestawu. Pytanie do Was czy plyta glowna ktora wybralem (za te pieniadze) jest optymalna czy mozna cos lepszego wybrac?

Na grafice na teraz sie nie skupiam, wrzucilem MSI gtx 750Ti (na razie wystaczy, a pod koniec roku wymienie na jakas konkretna pokroju R9 290).

Podkreslam jeszcze raz: zestaw ma byc cichy, miec moc i potencjal rozwoju/upgradeu za jakis czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta za droga, ramy za drogie, zasilacz za drogi, chłodzenie na procka za drogie...

Na płycie głównej potrzebujesz standardowo tylko mostka Z97 (do OC), 3-ech gniazd SATA i portu PCIex. A nawet, jeśli w przyszłości potrzeba by czegoś więcej, to niemal wszystkie płyty na rynku i tak mają, co trzeba.

Płytę wziąłbym MSI Z97-G45 lub ASRocka Z97 Extreme4, do tego ten RAM (szkoda dopłacać do szybszego, i tak różnicy nie odczujesz żadnej) i zasilacz taki, jak podał tesel, a na chłodzenie CPU wziąłbym Macho Black/White. W ten sposób lekką ręką zaoszczędziłem Ci 450-500zł, nie tracąc nic z możliwości całego zestawu.

EDIT - wiem, że płytę wolałbyś od Asusa czy GB, uparłeś się na tamten zasilacz od BQ itp, ale zastanów się, czy to widzimisię jest warte 10% całego Twojego budżetu na kompa.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkopuje temat:

WIec tak, jutro zamawiam kompa.

zestaw :

http://www.morele.net/inventory/info/qmumsf/

Chce jeszcze troche z ceny zejsc:

zrezygnowalem na razie z 16gb ramu, jezeli 8 bedzie malo to zawsze mozna dokupic kolejne 2x 4gb (rozumiem ze skoro sa 4 gniazda na ram to mozna finalnie wlozyc 4 x 4 gb - czy moze byc kolizja z chlodzeniem procka ? ).

Chce sie tez upewnic czy ten zestaw ktory wybralem na pewno ladnie sie zmiesci do obudowy, chlodzenie cpu nie bedzie kolidowac z ramem (jezeli tak to moze jakis nizszy ram?) i czy moze byc jakis problem z wlozeniem grafiki. Karte graficzna kupie dopiero za jakis miesiac - dwa, na razie musi poczekac.

Co do chlodzenia procka to albo kupie to co wy podpowiadacie albo be quite (w zaleznosci co bedzie akurat  na stanie - komputer bede kupywal w UK, wiec morele traktuje tylko orientacyjnie).

Teraz dwa problemy:

Jaki monitor polecacie ? interesuje mnie 24''  - poczytalem troche opini o monitorach i znowu jestem w lesie ... prosze o pare propozycji z malym uzasadnieniem. zastosowanie - codzienny uzytek, cad, gry ... czyli powiedzmy nic nadzwyczajnego. Chce na niego wydac max 1000zl.

Ostatnia sprawa:

Windows: chce kupic oryginalny, ale nie w tym miesiacu, wiec moje pytanie: czy piraty nadal dzialaja czy moze poziom zabezpieczen jest juz na tyle wysoki ze w pare dni bedzie zablokowany?

Ewentualnie myslalem jeszcze o wykorzystaniu na krotko visty zainstalowanej na laptopie (w koncu mam oryginalny klucz wiec jezeli sciagne taka sama viste z neta i uzyje posiadanego klucza to zadziala to ?) - rozwiazanie typowo chwilowe - max 2 miesiace.

chyba ze mozna skads sciagnac i zainstalowac powiedzmy ersje testowa windows 7 albo 8.1 lub najnowsza 10,  na 30 dni ? - jakies pomysly?

Prosze o w miare szybkie odpowiedzi. Wieczorem chcialbym usiasc i zlozyc zamowienie, tak by jeszcze zlapac promocje na cashback (plyta + procek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z opini widze ze jest cichy. Jezeli jest rownie cichy co be quite ktorego ja wybralem to wezme go, bo jednak jest sporo tanszy.

Prosze o opinie nt monitorow bo to jest pierwszy temat.

widze rowniez ze windows 10 ma sie pojawic lada chwila, czy dobrze rozumiem ze bedzie go mozna pobrac w wersji testowej za free ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dluze to trwalo niz zakladalem, ale zestaw zamowiony. Tylko zastanawiam sie czy nie zrobilem gafy z ramem (a raczej miejscem pod chlodzeniem.)

co mnie martwi:

plyta: gigabyte Z97X gaming 7 (swoja droga wyszla mnie w cenie gaming 5, tak jakby sie ktos pytal czemu ten model.)

CPU: I7 4790K

Chlodzenie na cpu: Be quite Dark rock 3

Ram: G.skill TidentX 16GB 2400 ( 2 x 8GB).

Czy zmieszcze te ramy pod chlodzenie?  Bo z tego co probowalem znalexc informacje to wynikalo ze raczej bedzie trzeba zdjac grzebienie...

Czy ktos moze osobiscie przerabial ten temat?

Na stronie be quite znajduje info ze pod radiatorem jest 40.1mm miejsca ale wentylator schodzi nizej.  Wychodzi ten na to ze wentylator powinien zaslonic mi tylko pierwszy slot, wiec 2 i 4 beda do wykorzystania.

Prosze wypowiedzcie sie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi