mcbs Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Witam! Zamierzam zmienić Radeona 6950 na R9 290.. I mam pytanie czy taki zabieg będzie się kalkulował przy procesorze AMD X6 1090T? Odczuwam lekki brak mocy ze strony karty graficznej, ale zastanawia mnie czy procesor nie będzie przypadkiem hamował nowej karty... Z góry dziękuję za porady! Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esspero Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Według mnie przydałaby się zmiana platformy na Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Procek dość mocno ograniczy tą kartę , bez zmiany platformy taka zabawa jest warta świeczki . Najpierw zmień platformę na Intela z I5 albo zbieraj kasę na to a w między czasie kup tą R9 290 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Dziękuję za sugestie. Jeszcze pytanie, bo nie mam za bardzo pewności, a może ktoś ma podobną sytuację.. Czy zasilacz o mocy 650W wystarczy do tego Radeona? Np. na stronie Sapphire do tej karty zalecają zasilacz o mocy minimum 750W, a w polecanych na PurePc konfigach obok tej karty widnieje zasilacz o mocy 600W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 wystarczy z duzym zapasem. Nawet 500W byloby wystarczajace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Jeśli odpalisz linx i furmarka jednocześnie to platforma może weźmie z 400-450 W ze ściany, na codzień w grach z vsync pobór koło 180-300 W. Spokojnie markowe 500w starczy. Tapatalk Edytowane 7 Września 2014 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 No właśnie. Markowe 500W. Jaką masz dokładnie jednostkę, ponieważ to 650W może być w niektórych wypadkach bardzo umowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Zasilacz to Chieftec CFT-650-14CS, modularny.. Od prawie 3 lat zasila prądożernego procka AMD X6 1090t, Radka 6950 i resztę klamotów bez zająkięcia... Ale mam lekką rozkminę, bo Radeony z serii R9 uchodzą za naprawdę "głodne".. Że nie wspomnę o tym, iż Sapphire zaleca do tej karty (jako jedyny producent) zasilacz minimum 750W 0_o Edytowane 7 Września 2014 przez mcbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 90% serii Rx to rebrandowane HD7xxx , pobór mocy identyczny jak ich starsze wersje . Dopiero R9 290 to nowe karty , choć ten Szef spokojnie wystarczy nawet dla 290X , co innego 295X2 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Max ta karta zjada koło 300W i to tylko w syntetykach, zdarza się więcej ale po krótkiej chwili włącza się throtling z powodu przegrzewającej się sekcji zasilania. Na co dzień jest to spokojnie 100W mniej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Jeszcze raz Śliczne Dzięki za pomoc! Czas się połasić na tego Radka i zobaczyć jak dogaduje się z prockiem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Tak że z pewnością nie wykorzystasz jego mocy. Różncia w wydajnóśic będzie, ale nie spodziewałbym się zbyt dużej. Zwłaszcza że już 6950 to też niezła karta jak na ten procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Żmiana procesora na i7 2600K+dobra płyta to koszt ok. 1000-1100 złotych ,a moim zdaniem ta grafika ,którą posiadasz dopiero pokaże co potrafi.Chłodzenie ,które masz na tym AMD pewnie pasuje do 1155. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Szczerze powiedziawszy do tej pory na kartę nie narzekałem.. Braki wydajności widzę w miejscach, za które odpowiedzialna jest zdecydowanie karta graficzna np. teselacja w Metro Redux, czy wysokie metody próbkowania w przypadku antialiasingu.. Uważasz, że przesiadka na i7 drugiej generacji zrobi szał? Ja bym się raczej rzucił na Haswella (gdyby aktualnie fundusze pozwalały), tylko trochę nie jestem pewien jak by się sprawdzał w przypadku oprogramowania profesjonalnego jak to się mówi. Co by nie powiedzieć o AMD X6 to w tym przypadku idzie jak przeciąg! Ahh zasięgnąłem wiedzy i okazuje się, że mój Radek nigdy nie zamiatał przy teselacji.. Seria 5000 to straszny gnój był, potem wyszła seria 6000 i AMD chwaliło się, że poprawili Radeony w tym aspekcie.. W grach takich jak Tomb Raider czy Hitman: Absolution spokojnie maxowałem sobie ustawienia z teselacją włącznie i cieszyłem się z zabawy. Przy Metro: Redux niestety 6950 musiał uklęknąć i z teselacji musiałem zrezygnować... Edytowane 8 Września 2014 przez mcbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Przesiadka na któregokolwiek i5/i7 od Sandy w górę to będzie ogromny skok wydajności. Sam jadę na 2600k kręconym do 4,5GHz i praktycznie nie mam po co go zmieniać jeszcze przez 2 lata (wtedy może się przesiądę na skylake, o ile będzie warto). A Wszelkie CAD-y bardziej wolą intele, ze względu na wydajność pojedynczego rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) A ja z prockiem chciałem zaczekać do obniżki cen platform na DDR4... =/ No dobra.. Jeszcze takie pytanie do ludzi znacznie mądrzejszych ode mnie.. W jaki sposób procesor ogranicza kartę graficzną i jakie są tego symptomy? Edytowane 8 Września 2014 przez mcbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 Gry wymagają nie tylko mocnej karty graficznej, ale i mocnego procka (obliczanie fizyki w grach, AI...). Jeżeli karta jest dobra, a CPU prezentuje niższy poziom, to nie uzyskasz 100% wydajności układu graficznego - procesor nie będzie wyrabiał z generowaniem swojej części zadań. Łatwo to się sprawdza, podkręcając procka (o ile ma się taką możliwość) - jak w pewnym momencie wzrost taktowania CPU przestaje dawać jakiekolwiek zyski fps w grach, lub są one bardzo niewielkie, to znaczy, że właśnie osiągnęło się minimum dla posiadanej karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...