Skocz do zawartości
Axles

Crucial MX100 256GB - zbyt mały zapis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracałem się już w kilka miejsc po pomoc, ale niestety dalej mam problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.

Posiadam SSD Crucial MX100 jest podłączony pod płytę Asrock B75 Pro pod port SATA3, w UEFI mam włączone AHCI. System to Win 8.1 ze sterownikami standardowymi Microsoftu lub też próbowałem z paczki Intel Rapid: https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=24006 - http://scr.hu/0qob/hufzp

Problem polaga na tym, że na partycji systemowej C w programie AS SSD Benchmark mam transfery takie:

xox51h.jpg

a na partycji D tego samego SSDka takie:

1bxouz.jpg

Jak widać zapis jest 2x mniejszy dla C.

Co może być powodem, przepinałem już w różne porty SATA3 dostępne na mojej płycie i to samo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie ginie na purepc, każdy użytkownik śledzący temat jest informowany o nowym poście a o Twoim nowym temacie nie koniecznie ;)

A co do sprawy, test nie ma znaczenia a wydajność dysku jest prawidłowa. Partycja systemowa jest używana i pełna plików - zawsze ma to jakiś wpływ na wynik BENCHMARKU.

Dysk SSD nie ma fizycznego podziału (jak na HDD) po utworzeniu partycji. Cała powierzchnia jest zawsze do dyspozycji kontrolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakoś tak odruchowo zrobiłem, nie mam tak dużych partycji nigdy :) Przeinstaluję system na jednej partycji na SSD i odezwę się.

Edit: Usunąłem D i rozszerzyłem C na cały dysk, zapis dalej mały więc chyba twoja teoria upadła :(

Edytowane przez Axles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co upadło? Partycję nie mają znaczenia, system siedzi na dysku i to on powoduję niższe wyniki. Wyczyść dysk, zainstaluj system na innym dysku, podepnij ssd i wtenczas testuj. Będziesz miał wysokie numerki i spokój ducha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi