levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam. Chciałbym się poradzić jaką płytę główną dobrać do wybranego procesora ? Obecnie mam następujący zestaw: Płyta główna ASRock H61DE/S3 Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 Pamięć GoodRam DDR3 4096MB PC1333 CL9 x2 Dysk SSD Kingston SSDNow V300 120 GB 7mm Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ Karta graficzna MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W Modular SLI PSU LED 80Plus Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black Monitor BenQ GL2450H Chcę obecną i3 zmienić na i5-4590 3.3GHz LGA1150 plus do tego jakaś budżetowa płyta główna( spełniająca dzisiejsze standardy ;) ). Na płytę główną chciałbym przeznaczyć jakieś 250zł. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Może ASrock B85 PRO4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 ja bym zostawił platformę, zmienił tylko procka, a bardziej zainteresował lepszym SSD bo kingstone z asynchro to szału nie robi ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jak wyżej . Zmiana platformy nie ma za bardzo sensu , pomiędzy tymi SB/IB a Haswellem jest mała różnica . I5 2400 / I5 3470 a resztę kasy zainwestował w co innego , np. lepszy SSD - niestety twój Kingston to tragedia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jak wyżej . Zmiana platformy nie ma za bardzo sensu , pomiędzy tymi SB/IB a Haswellem jest mała różnica . I5 2400 / I5 3470 a resztę kasy zainwestował w co innego , np. lepszy SSD - niestety twój Kingston to tragedia . Ile procent i w czym da mi lepszy SSD i ile miał by kosztować(przykładowy model) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Po zapchaniu tego dysku jego wydajność spada. Poczytaj sobie testy i informację o asynchronicznych pamięciach. Proponuje wymianę na Plextor M6S 128GB. Cena 295 zł w Morele. Ale poszukaj może znajdziesz taniej. Tu troszkę lektury: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/kingston_v300_uwazajcie_na_wersje_z_asynchronicznymi_nand Sprawdź sobie firmware. Jak masz FW505A to trafiłeś na synchroniczne i dysk może zostać. Ale szansa raczej mała. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dysk służy jako systemowy plus podstawowe programy i od dnia zakupu nie był zapełniony w więcej niż 50% ;)Nie chcę nic robić na siłę gdyż nie jestem wymagający ale odczuwam że ta i3 powoli w nowszych grach niedomaga(czasami coś renderuje itp.) i noszę się z wymianą procka na i5 ale teraz może udałoby mi się odsprzedać proca z płytą siostrzeńcowi(żaden wielki interes ani jemu ani mi) i z tego powodu chciałem zmienić całą platformę. Trochę się dziwię, że po tylu latach nie ma to sensu i starczy zmienić procka i zostać na starym sockecie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Trochę się dziwię, że po tylu latach nie ma to sensu i starczy zmienić procka i zostać na starym sockecie ;) bo taka polityka Intela która wciska userom nową podstawke "która zmienia tak wiele" a w rzeczywistości zmiany są marginalne (zresztą w tym roku znowu nowa podstawka będzie) :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Znaczy Haswell sporo daje ale w zestawach w SLI. Różnica w wydajności jest już jest jakaś odczuwalna. Ale faktycznie w twoim wypadku zmieniasz niekręcony 2 rdzeniowiec na niekręcony 4 rdzeniowiec pod inny socket. Raczej w SLi nie masz zamiaru się bawić. Ja siedzę na i5 2500K i też nigdzie się nie wybieram od 3 lat. W SLI nie mam zamiaru się bawić. Testy Haswelli widziałem, więc wiem jak to sie mniej węcej skaluje. Poczytaj sobie testy jest ich troche. Ostatnio na naszym portalu pojawił się test 100 procesorów: http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dzięki wszystkim za wyjaśnienie sytuacji na rynku socketów. Jeżeli odsprzedam procka z płytą to zaopatrzę się w ASrock B85 PRO4 i do tego kupię i5-4590, a jak nie to ewentualnie wymienię tylko procka. Ma to sens ? Czy jest szansa kupić i5 w wersji bez chłodzenia które już mam ?Czy chłodzenie boxowe z i5(1150)będzie pasować na i3(1155) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Powinno bo ma ten sam rozstaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tylko wymieniać V300 na M6S przy płycie bez dobrego sata3 - też bez sensu moim zdaniem. Sata2 pewnie lepiej działa na tej płycie niż sata 3 na ASMedia ASM1061. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Sata2 pewnie lepiej działa na tej płycie niż sata 3 na ASMedia ASM1061. jakies testy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tylko wymieniać V300 na M6S przy płycie bez dobrego sata3 - też bez sensu moim zdaniem. Sata2 pewnie lepiej działa na tej płycie niż sata 3 na ASMedia ASM1061. V300 na asynchro w zapisie spada do kilkudziesięciu MB/s - warto jak cholera! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 jakies testy ? Były przypadki omawiane w dziale / temacie o SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Chyba czegoś nie kumam... mam dysk ssd który nie spełnia swoich założeń ? Zauważyłem ogromną różnice po zakupie tego dysku ale nie wykorzystuje go w jakiś ekstremalny sposób (Dysk służy jako systemowy plus podstawowe programy i od dnia zakupu nie był zapełniony w więcej niż 50%). Meritum tematu jest przesiadka na nowszy socket (w moim przypadku przyspieszenie komputera), a wynika dotychczas z postów, że to dysk ssd jest problemem ? Ile uzyskam w codziennym użytkowaniu kupnem kolejnego dysku ssd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Po pierwsze sprawdź co napisał Devil w poście #6 - możesz mieć w miarę dobry ssd, wszystko zależy od wersji. Napisz jak długo go masz chociaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Nikt Cie nie zmusza do jego wymiany. Jeśli to dysk pod system tylko to jeszcze może od biedy zostać. Jeśli bardzo chcesz się przesiąść na nowy Socket to proszę bardzo. Wyjdzie Ci to drożej i niewiele lepiej. Wszyscy Ci próbują doradzić jak najelpiej... raczej. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dysk kupiłem 25.09.2013r. Jak sprawdzić wersje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 W HDTune PRO np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) http://i.imgur.com/hBGru9T.png niestety... Po aktualizacji http://i.imgur.com/SAhfcTa.png Zrobiłem benchmarkahttp://i.imgur.com/MPqtgtr.png Edytowane 10 Stycznia 2015 przez levis88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Testy SSD najlepiej w "AS SSD" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Wersję najlepiej sprawdzać na obudowie dysku (prawy dolny róg). Ale jeśli firmware od nowości nie był aktualizowany to dane się pokryją. Ciekawe, że 2 programy inaczej odczytują firmware - Kigston 506, a HDTune 525. (nie doczytałem) Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 Korzystając z tematu dopytam czy coś trzeba zmieniać w ustawieniach systemu jak się ma ssd ? W biosie to wiem żeby AHCI ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 Nie trzeba nic zmieniać poza AHCI. Jedynie jeśli chcesz zaoszczędzić trochę zapisów na ssd to możesz się zastosować do tego poradnika post #2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...