Skocz do zawartości
Newbie1

G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 ustawienie taktowania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kupiłem komputer i czytałem ,że pamięci wymienione w nazwie tematu uruchamiają się z 1600/system wykrywa je jako 1600 i trzeba je ręcznie ustawić na 2133 Mhz.

Jak sprawdzić czy rzeczywiście ustawione są na 1600 i jak to zmienić.  Mam programy na pulpicie typu msi commander,w biosie też mam zakladkę OC.

Jestem w tym kompletnie zielony i dlatego proszę was o pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie ustaw - Profile1 i powinno być 2133, co sam Bios odrazu pokaże.

Możesz też sprawdzić w cpu-z zakładka memory i DRAM Freqency powinno być 1066,5 (zawsze pokazuje połowę).

Edytowane przez Elvis799

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XMP podbija vccs i vtt niepotrzebnie i lepiej ustawić ręcznie. Tak pisali na forum na którym typek sobie usmażył procka w płycie x99, więc im wierzę. Na 1550 nic nie powinno się stać, ale po co podbijać coś czego nie trzeba?

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z tymi pamięciami też.

Ustawienia z profili xmp działają, pamieć jest stabilna, wszystkie testy przechodzi.

Problem pojawia się przy "zimnym" restarcie. Tzn jeżeli komputer jest wyłączony na dłużej, to ustawienia się resetują, tak jak przy niestabilnym oc, trzeba wejść do biosa i od nowa przetaktować cpu. Pamięć zbija taktowania do 1600.

Co ciekawe problem ten czasem występuje nawet po wyłączeniu komputera na chwilę po dłuższej pracy. Występuje praktycznie zawsze, kiedy jest wyłączony na dłużej. Nie występuje przy normalnym restarcie.

Próbowałem też ustawiać pamieć manualnie, na takie ustawienia jak w profilu, niestety bez sukcesu, ustawienia te nie działają, po zapisaniu w  biosie następuje restart i wczytują się domyślne.

Płyta gigabyte p67 ud5, mam najnowszy bios.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XMP podbija vccs i vtt niepotrzebnie i lepiej ustawić ręcznie. Tak pisali na forum na którym typek sobie usmażył procka w płycie x99, więc im wierzę. Na 1550 nic nie powinno się stać, ale po co podbijać coś czego nie trzeba?

A skąd taka pewność ze nie trzeba? I to nie xmp podbija tylko płyta glowna bo masz tam pewnie pozostawione auto.

Ja mam problem z tymi pamięciami też.

Ustawienia z profili xmp działają, pamieć jest stabilna, wszystkie testy przechodzi.

Problem pojawia się przy "zimnym" restarcie. Tzn jeżeli komputer jest wyłączony na dłużej, to ustawienia się resetują, tak jak przy niestabilnym oc, trzeba wejść do biosa i od nowa przetaktować cpu. Pamięć zbija taktowania do 1600.

Co ciekawe problem ten czasem występuje nawet po wyłączeniu komputera na chwilę po dłuższej pracy. Występuje praktycznie zawsze, kiedy jest wyłączony na dłużej. Nie występuje przy normalnym restarcie.

Próbowałem też ustawiać pamieć manualnie, na takie ustawienia jak w profilu, niestety bez sukcesu, ustawienia te nie działają, po zapisaniu w biosie następuje restart i wczytują się domyślne.

Płyta gigabyte p67 ud5, mam najnowszy bios.

Probowales przekładać pamięci w slotach? Powinny być w 2 i 4 tzn dalej od procka nie bliżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sproboj ustawić pamięci na 2200 wtedy wchodzi dzielnik 100 a nie 133 (czy jak go tam zwał sprawdzilem w asrock z77 extreme4 był DRAM reference clock) i podbij vtt ja miałem 1.150v razem z 3570k żeby procek ogarniał ramy no i 1.65v na nich

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm no popróbuję. Ale jak ustawię profil, zapiszę, to komputer może chodzić non stop, gry, benchmarki, co chcesz, 100% stabilnie. Działał kilka dni non stop i nie było najmniejszego problemu.

Co więcej, zauważam pewną prawidłowość. Gdy wyłączę komputer, i odłączę zasilanie od mobo, tzn listwę np. to nie gubi ustawień, wstało za każdym razem.

Problem jest tylko jak wyłączysz komputer, ale ciągle jest zasilanie, jakieś diodki na płycie się palą. Wtedy ponowne uruchomienie potrafi zgubić ustawienia, szczególnie ponowne uruchomienie po dłuższej przerwie - wtedy gubi częściej/prawie zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj prime95 64bit blend z avx i ustaw by program zassał cały ram , jak po godzinie nie wywali błędu to rzeczywiście jest ok.

Jak masz cpu na offsecie to spróbuj go puścić na fixed i zobaczyć czy problem zniknie.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd taka pewność ze nie trzeba? I to nie xmp podbija tylko płyta glowna bo masz tam pewnie pozostawione auto.

Probowales przekładać pamięci w slotach? Powinny być w 2 i 4 tzn dalej od procka nie bliżej

XMP ma zapisane w sobie podbijanie tych wartości, a jest to w większości przypadków zbędny ruch. XMP ustawia nawet 1,3-1,4V, a zawsze wystarczy mniej niż 1,2V. Skąd pewność? tak jak pisałem... Czytałem opinie na innym forum i kilkadziesiąt osób przeprowadziło downclocking z powodzeniem do wartości okolo 1,1V, a wszystko z powodu faceta który sobie spalił procka i płytę chyba też i jasno i wyraźnie była to wina vccs i vtt, Intel zaleca nie przekraczanie 1,4V dla Z97. W X99 wartość ta wynosi max 1,2V, ale portale podały 1,4V i facet podniósł napięcie do 1,3V i efekt już podałem, więc producenci kości wgrywają XMP 1,35V bo mogą, a degradacja postępuje szybciej niż powinna, a jedyne uzasadnienie to zachcianka producenta RAM.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak pisałem wcześniej. Testy wszystkie możliwe przechodzi, prime blend itp. Jeżeli wyłączę listwę zasilającą na chwilę przed uruchomieniem komputera - wszystko działa, ustawienia pamięta. Kilkadziesiąt prób w sumie przez ten czas i zawsze działało.

Jeżeli tego nie zrobię, w większości przypadków ustawienia się resetują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę pod temat. Płyta mpower z97, 4790k i ramy gskill 2666mhz o takie http://www.gskill.com/en/product/f3-2666c11q-16gtxd

Na ustawieniach z XMP wszystko działa tylko pojawiają się randomowe blue screeny, zjechałem do 1866 i póki co ok. Podbić napięcie czy bawić się poszczególnymi wartościami? 

No i co się dzieje z tymi pamięciami, że trzeba tyle kombinować, żeby działały na nominalnych wartościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się również z pytaniem o różnicę między czerwonymi F3-2133C9D-8GXL (9-11-11-31-2N) a niebieskimi F317000CL9D-8GBXM (9-11-11-28-2N).

Czyli 2 wersje RipjawsX 2133 CL9.

Niby niebieskie w testach są szybsze i mają lepsze OC. Więc z jakiej paki zatem są tańsze?

Są z nimi problemy czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% w środku siedzą te same moduły, a pewnie są wyższe napięcia w profilu XMP przypisane do tych o niższych timingach (z linka wynika, że niebieskich). A czemu są tańsze? Może niebieskie radiatory są mniej dżezi, stajlisz i ogólnie tak jakoś mniej mają pazura (nie przypominają smoka i tak dalej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi