XantiO Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam po dłuższej przerwie. Jak wygląda w tej chwili sprawa w łączeniu kart graficznych dwuch producentów? Potrzebuję fajnej karty graficznej do OpenCL lecz sterowniki do Radeonów nie zawsze idą na rękę natomiast Nvidia mi jakoś nie zawsze się widzi. Dokładnie ze sterownikami jest taki kłopot, że niekiedy podczas pracy w trybie OpenCL mam brak obrazu na monitorze. Zastanawiałem się więc czy może nie dodać obok grafikę Nvidi do wyświetlania obrazu plus jako dodatkowe procesory OpenCL. Co wy na to? Jako zakup AMD planuję w tej chwili bardzo opłacalną R9 280X natomiast co polecicie do 500zł jeśli to będzie miało sens z NVidi? Mam nadzieję, że napisałem dość zrozumiale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Swego czasu można było łączyć kartę ATI z kartą NV tak aby pierwsza wyświetlała obraz i generalnie zajmowała się obróbką grafiki a druga zajmowała się obróbką fizyki . Potrzebne były do tego zmodowane sterowniki . Nie wiem jak wygląda sprawa obecnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mi chodzi tylko o wykorzystanie jednej jako rdzeni OpenCL więc to według tego co mówisz powinno być ok. A czy to nie wymagało przypadkiem też innej płyty głównej? Jak to było z Lucid Hydrą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jest bardzo proste rozwiązanie: 1. instalujesz pierwsze GPU (np. AMD) 2. instalujesz drugie GPU (NV) 3. Obie karty łączysz z jednym monitorem system rozpozna taką konfigurację jako dwa osobne monitory, między którymi wystarczy się przełączać: I gotowe :) Oczywiście nie możesz używać obu kart równocześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 A czy to nie wymagało przypadkiem też innej płyty głównej? Jak to było z Lucid Hydrą? Było możliwe na zwykłych płytach jeszcze za czasów lga775. Później nVidia zaczęła to blokować i sprawa przycichla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Mi nie zależy na wyświetlaniu obrazu z 2 kart gdyż z AMD jest pewien problem ze sterownikami. Jeśli odpale na niej pełne wsparcie OpenCL to sterownik wyłącza monitor... Chodzi głównie o wykorzystanie wydajności 2 kart bez zbędnego kombinowania. Grać raczej będę na tym sprzęcie sporadycznie jeśli już. Co ciekawe: Na stacji roboczej mam ustawione automatyczne odpalanie się maszyn wirtualnych dla 2 koputerów w sieci. I raz się zdażyło, że ktoś na swoim koncie odpalił Wiedźmina i grał bez spostrzeżenia się, że to nie jest odpalone u nie go na komputerze. Spróbuję więc w ciemno pójść w jakąś grafe od NVidi. Co możecie polecić więc w granicach 600-800zł? Fajnie jeśli zbyt głośne to to by nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Z używek kupisz Quadro 4000, z takich do gier najlepiej wychodzi chyba Ati 7970, 280x lub GTX 770 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Z używek kupisz Quadro 4000, z takich do gier najlepiej wychodzi chyba Ati 7970, 280x lub GTX 770 Aktualnie w drodzę jest R9 280x gdyż mają fajną architekturę do OpenCL. Quadro wydaje się ciekawą opcją. Przejżę co oferują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...