Meat Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Ostatnio przeniosłem się na nieizolowane poddasze. W nocy temperatura spada do 3°. W dzień jest wyższa po mam włączone ohrzewanie. I z tąd pytanie Czy taka temperatura może mieć zły wpływ na podzespoły? Jakie są minimalne temperatury, w których może pracować komputer? Proszę szybko o pomoc bo troche za niego dałem i nie chce nic popsuć^^ Specyfikacja: Msi radeon r9 280x Amd fx 6300 thermaltake smart se modular 530w Mobo jakieś od gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 może tak pracować. ot: fx6300 ;))) pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Specyfikacja jak w pierwszym poscie może tak pracować. Jeśli jednak są tam dyski twarde, to właśnie o nie bym się obawiał. Nie zawsze dobrze znoszą niskie temp. Są przypadki dysków pracujących na dworze, były też przypadki szybkich zgonów hdd w niskich temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meat Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Dyski dwa wd blue 500 GB znaczy zauważyłem że temperatury od momentu wyłączenia ogrzewaniam zchodzą powoli z ogrxewaniem było 17 stopni bez dopiero jakieś 7 godz później zrobiło się 9 rano "pomacałem" troche wnętrze kompa i nie wydawało się wilgotne czy coś. Dodam jeszcze że obudowa to bitfenix neos więc nie ma możliwości zamontowania wentylatorów na górze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Byleby nie przekroczyć tzw. punktu rosy. W momencie, w którym powietrze zacznie się skraplać na obudowie, lub podzespołach, zrobi się niebezpiecznie. Nic nie padnie od razu, ale trzeba wtedy bardzo powoli wysuszyć każdy element (żadnych suszarek, czy kładzenia na grzejniku) i dopiero wtedy uruchomić. Wrogiem nie jest tu sama wilgoć w sobie, ale raczej korozja po niej następująca. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meat Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Nic sie nie skraplało narazie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 No to w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meat Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Dzięki za pomoc poczekam jeszcze parę dni i zobaczę czy wszystko ok :) Proszę o nie zamykanie tematu w ciągu najbliższego tygodnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) http://www.pro-dry.pl/osuszanie-po-zalaniu/kalkulator-temperatury-punktu-rosy.html wilgotność mierzy się higrometrem W pomieszczeniu o temp 22 stopni wilgotność powinna wynosić 40-60% co według kalkulatora daje punkt rosy 7,74-13,85 stopni C. Gdy w pomieszczeniu masz 22 stopnie, komp powinien mieć mimnimum 7,74-14 stopni C, zależnie od wilgoci. Dodatkowo wewnątrz obudowy też może powstać punkt rosy chociaż obudowa jest dobrze wentylowana, więc raczej nie. No chyba, że działa pasywnie. Tyle nauczyłem się w 5 minut. Ja bym na twoim miejscu spytał na forum budowlanym. Tam ci lepiej doradzą. Edytowane 1 Lutego 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Komp na balkonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 zastanawiam się, czy jakiś pochłaniacz wilgoci czy nawet woreczek ryżu na dnie obudowy by nie pomógł. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meat Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Tak też właśnie pomyślałem o tym^^ ale nawet nie trzeba wszystko jest okej. Dziękuję wszystkim za pomoc :) Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 U mnie w robocie wyłącza się ogrzewanie na weekend (jakiś błąd w sterowniku) i jest takie pomieszczenie, w którym w poniedziałek temperatura jest bliska tej na zewnątrz - jest tam stary dell optiplex gx270 i od ponad 5 lat nic z nim się nie dzieje złego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 Takie gx270 przelatują u mnie przez firmę (poleasingowe)... nie wiem co im trzeba zrobić żeby padły. Czasami takie paździochy widziałem, że zdrowy rozsądek zakazywałby im działać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...