Althorion Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Mam problem z pisaniem litery „ź” pod Windowsem 8.1 — gdy naciskam AltGr+x (bindowany wewnętrznie w systemie do Ctrl+Alt+x), zamiast ww. litery wyskakuje mi okienko do robienia zrzutów ekranu: Czy ktoś może wie, skąd się wziął ten skrót klawiaturowy? Jaki program za niego odpowiada? Nie instalowałem żadnego oprogramowania do screenshotów, próbowałem pozamykać wszystkie programy z tray’a, niestety bezskutecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 klawisz altgr w układzie "polski programista" powoduje często problemy bo jest właśnie połączeniem Ctrl+Alt, spróbuj wyłączyć skróty w sterownikach grafiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Niestety, to nie sterowniki graficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Ten program przejął po prostu skrót klawiaturowy odpowiadający za literkę ź. Wyłączenie/zmiana przypisania klawiszy skrótu musi być zaszyta gdzieś w jego ustawieniach. Edytowane 15 Lutego 2015 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Zapewne. Problem jednak tkwi dokładnie w tym, że ja nie mam pojęcia, co to za program -- jak pisałem, nie instalowałem nigdy żadnego oprogramowania do robienia zrzutów ekranu. Liczyłem na to, że ktoś może rozpozna program po screenshocie lub zna jakąś metodę na sprawdzenie, jaki program reaguje na daną kombinację klawiszy. Jak go znajdę, to się natychmiast z nim rozstanę, jednak nie wiem, który to. Nie mam zainstalowanego niczego, co mógłbym podejrzewać o robienie zrzutów ekranu -- ot, Steam, trochę gier, Firefox, Visual Studio, Atom (edytor tekstu), Cygwin, Clementine (odtwarzacz muzyki), w sumie to tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 http://alternativeto.net/software/shutter/?platform=windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Niestety, nie mam zainstalowanego żadnego programu z tej listy. Co więcej, przejrzałem listę procesów i dalej nie mam pojęcia, co to może być. Nic nie brzmi podejrzanie. Tak wygląda okno zapisywania zrzutu ekranu: Przychodzi komuś coś na myśl? Edytowane 15 Lutego 2015 przez Althorion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Tym softem http://hkcmdr.anymania.com/powinno dać się określić pod jaki proces jest podpięty skrót klawiaturowy 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Możesz pokazać listę procesów, albo przebadać przeglądarki, może to plugin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) @katoda: Program pokazuje, że skrót jest zbindowany, ale nie pokazuje już niestety, do jakiego procesu. @kwasior500: Z góry dziękuję za pomoc: Przeglądarki są niewinne — odinstalowałem na chwilę Firefoksa i upewniłem się, że IE jest bez żadnych dodatków, ale bezskutecznie. Edytowane 15 Lutego 2015 przez Althorion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 To są procesy z oknami. Pokaże te bez okien. Nie wiem jak to się robi w W8.1, ale lista powinna być znacznie dłuższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Zakładka Szczegóły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Jasne. Myślałem, że krótka lista wystarczy (bo w końcu program ma okno — zrzut był wykonywany po naciśnięciu AltGr+x): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Kurde nic, może daj loga z Autoruns... tam będą wszystkie procesy i usługi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Też wygląda czysto: FUSION-WIN81.txt Swoją drogą, w trybie awaryjnym problem nie występuje. Edytowane 16 Lutego 2015 przez Althorion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Chyba prosciej bedzie uruchomic Process Explorer (dostepny na stronie MS) i zobaczyc jaki proces jest aktywny po nacisnieciu skrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Dziękuję bardzo. Uaktywnia się… Avira. Ostatni program, który bym o to podejrzewał, zwłaszcza że okienko zrzutu ekranu mało przypomina stylem graficznym sam antywirus. No i tak w ogóle, co ma wspólnego jedno z drugim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Masz samego antywirusa? (w zainstalowanych programach obecna tylko pozycja "Avira Free Antivirus") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Teraz już mam próbną wersję Kasperskiego (jak pisałem, jak tylko się dowiedziałem co to, to poszło do deinstalacji), więc nie mam tego jak sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanio2005 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 ODPOWIEDŹ NA PROBLEM TO PROGRAM : Advanced SystemCareW górnym prawym rogu jest ikonka (zębatka) a tam odznaczasz "Monitor Wydajności".Tu jest błąd bo prawidłowo program powinien się uruchamiać na Ctrl+Alt+X a jest Alt+X.Niestety po wyłączeniu zniknie też okienko monitora które domyślnie z systemem się uruchamia i pokazuje na pulpicie wydajność procesora , ram itp. Wciskasz na nim jest znak + i tam na dole jest przycisk który wywołuje powyższą akcję zrzutów ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Czyli kolejny nikomu niepotrzebny śmietnik producenta. Jak cię kręcą cyferki wydajności itp bzdety na pulpicie, to jest masa programów do tego - zarówno w programach sprawdzających wydajność sprzętu jak i do zmiany wyglądu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanio2005 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 myślę, że ten błąd w końcu poprawią - faktycznie zlokalizowanie to nie zła zagwostka -dopadłem drania, a już myślałem, że ktoś mi coś podrzucił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilu83 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Witam Wszystkich Nazywam się Piotrek Mam podobny problem z tym że nie działają mi polskie znaki z alt+a,e,n,l itp.Polski znak pojawia się po wciśnięciu ctrl+alt+a,e,n,l itp. Jak naciskam alt+e wyskakuje Edycja w mozilli jak alt+z to Zakładki jak alt+c to Pomoc jak alt+n Narzedzia.W wordzie też nie działają standardowe skróty. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorj Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Podobny problem pojawił się wczoraj na moim laptopie po instalacji aktualizacji Synaptics - Pointing Drawing - Synaptics PS/2 Port TouchPad (Win 8.1). Sprawdzałem programem diagnostycznym: naciśnięcie klawisza RAlt wywołuje (na niskim poziomie) taki efekt jak naciśnięcie RAlt + LCtrl, i w rezultacie system odbiera to jako naciśnięcie lewego Alta, stąd właśnie takie objawy. Co ma wspólnego touchpad z klawiszem RAlt nie wiem, ale najwyraźniej to właśnie ta aktualizacja odpowiada za pojawienie się problemu. Niestety, nie da się normalnie ani tego odinstalować, ani przywrócić starą wersję. Wyłączenie programu w menedżerze zadań niczego nie zmienia, nie daje nic też usunięcie go z autostartu - i tak przy ponownym uruchomieniu ładuje się ponownie. Aha, problem na pewno nie leży w sprzęcie. Na tym samym laptopie mam też zainstalowanego Linuxa, i tam RAlt chodzi bezproblemowo, szwankuje tylko pod Windows - czyli winny jest soft, a nie sprzęt. Ktoś ma pomysł, jak ten g* program zablokować, ew. przywrócić poprzednią wersję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorj Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Prawdopodobnie przyczyną był zdublowany sterownik (jedna instancja zamieniała naciśnięcie RAlt na Ctrl + Alt, druga instancja znów „dodawała” Ctrl, w wyniku czego pozostawał sam Alt). Problem rozwiązałem następująco. W programie Autoruns wyłączyłem w 3 miejscach wszystko co było związane z touchpadem. Zrestartowałem system (nie działał ani touchpad, ani klawiatura! - konieczna była obsługa myszą). Włączyłem (pod Win 8.1) Ustawienia - Panel sterowania - (System i zabezpieczenia) Znajdź i rozwiąż problemy - Sprzęt i dźwięk (tu klik, dalej w nowym oknie) - Sprzęt i urządzenia (pod Urządzenia). Uruchomił się skrypt do wyszukiwania problemów ze sprzętem, wyszukał mi kolejno klawiaturę i tabliczkę dotykową, dla każdego z nich w odpowiednim oknie odinstalowałem sterowniki. Po zakończeniu pojawił się monit o restart systemu, wykonałem... I przy następnym uruchomieniu, już bez instalacji jakiegokolwiek nowego sterownika, zaczęła poprawnie działać i klawiatura, i tabliczka dotykowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namors Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Aby poprawić tę przypadłość należy zmienić ustawienia programu Advanced SystemCare (masz go zainstalowany :icon_exclaim: ) - najlepiej w okienku z monitoringu RAM i CPU - przejdź do ustawienia zrzutu ekranu zmień ctr+alt+x na np. alt+b i wszysto będzie OK :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekop Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) ODPOWIEDŹ NA PROBLEM TO PROGRAM : Advanced SystemCare W górnym prawym rogu jest ikonka (zębatka) a tam odznaczasz "Monitor Wydajności". Tu jest błąd bo prawidłowo program powinien się uruchamiać na Ctrl+Alt+X a jest Alt+X. Niestety po wyłączeniu zniknie też okienko monitora które domyślnie z systemem się uruchamia i pokazuje na pulpicie wydajność procesora , ram itp. Wciskasz na nim jest znak + i tam na dole jest przycisk który wywołuje powyższą akcję zrzutów ekranu. ODPOWIEDŹ NA PROBLEM TO PROGRAM : Advanced SystemCare. Można temu zaradzić klikając na ten widżet na plusik aby rozwinać ten tzw widżet. - poniżej kliknąć na strzałkę aby rozwinać okno zrzutu ekranu. - pojawi się okno ze skrótami klawiszy. - backspacem wykasować skróty klawiszowe atl+control+X. - mozna zostawić control+X aby wogóle działał ten zrzut ekranu. Może się przyda. Miałem to samo i u mnie sie udało. Warunek - musi to być nowa wersja 9 ASC Ulimate lub ASC. W poprzednich nie wiem czy jest opcja usuwania skrótów klawiszy. Powodzenia. Edytowane 1 Lipca 2016 przez Piotrekop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andy Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Miałem ten sam problem. Winny był program Advanced System Care. Należy w nim wyłączyć funkcję Monitor wydajności i problem zniknął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...