Skocz do zawartości
Markus1

Podłączenie słuchawek 5.1 do komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat śmieszny ale moim zdaniem nie do końca. Chodzi mi mianowicie o wygodę obsługi i odpowiednie podłączenie słuchawek. Teraz podłączam słuchawki bezpośrednio do głośników i mogę regulować ich głośność potencjometrem w głośnikach. Słuchawki są zwykłe żaden szał Sennheiser HD 201. Zdaję sobie sprawę że te stereofoniczne słuchawki mogę podłączyć dwojako:

1. Bezpośrednio do wyjścia mojej karty dźwiękowej

2.Tak jak łączę teraz bezpośrednio do głośników;

Teoretycznie lepsza jakość jest przy podłączeniu bezpośrednim do karty (niby lepszy dźwięk).

Teraz chciałbym zakupić słuchawki 5.1 i wiem, że aby cokolwiek sensownie usłyszeć muszę je podłączyć jackami do wyjścia z tyłu komputera ale oczywistym jest, że będę także używał moich głośników stereo. Jak pogodzić te 2 podłączenia i nie stracić na jakości oraz nie musieć w kółko wyciągać wtyczek z obu urządzeń aby je właściwie podłączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz na wyjściu front dać rozdzielacz na 2xminijack, ale być może stracisz w ten sposób na głośności.

Najlepszym jednak wyjściem będzie po prostu nie pchanie się w żadne g*wna w stylu słuchawek 5.1 i pozostanie przy sennkach.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchawki 5.1 to marketingowy bełkot .

Nie da się zrobić coś z niczego - masz tylko 2 sztuki głośników a do 5.1 potrzeba 6 głośników .

Najlepsze wyjście to olać słuchawki 5.1 i działać na porządnych jak np. twoje HD 201 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprościej nie tracąc wiele na jakości\głośności  kupić przełącznik źródła dźwięku (na allegro) podłączasz do karty potem do przełącznika słuchawki i głośniki i tyle ...

druga opcja bardziej dyskusyjna, słuchawki pod kartę z płyty, a głośniki pod Sound Blaster i tylko przełączasz programowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi