Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Mr.T... napisał(a):

jak sam widzisz , nie tylko płyta główna ale i najprawdopodobniej procesor jest uszkodzony.

najważniejsze ze teraz działa. 

W inny poście napisałem w sprawie chłodzenia, ew. byś mi tam doradził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze trochę namieszałeś... bo to AIO ani to wydajne ani ciche ... 

a czyli dopiero zamówiłeś , ale czy do Ryzena 5 3600 potrzeba AIO ?  wystarczy dobre powietrzne, będzie i cicho i wydajnie. 

i nie wiem jak do tego tematu podejść zdalnie, nie ogarniam tego xD 

może jak bym usiadł bezpośrednio przed pacjentem, to jakoś bym to podłączył aby to miało ręce i nogi , bo ja tego nie widzę nie siedzę bezpośrednio przed problemem, tylko jest Twój opis, a pomoc zdalna tez ma swoje ograniczenia... 

ale nie da się na takiej płycie głównej, aby była nie zależna regulacja i kontrola osobna dla AIO i osobna dla wiatraków z obudowy. 

ja w takim przypadku próbował bym to tak podłączyć aby kontrola i regulacja była dla AIO, ale przy wtyczce zasilania 3 PIN to chyba regulacji nie ma, ale obroty powinno pokazywać, i podłączył bym ta wtyczkę 3 PIN do SYS FAN1. 

czyli jest tak,  masz 3 wentylatory z obudowy z wtyczkami 4pin, i zakupiłeś rozgałęziacz zasilania wtyczkami

do płyty głównej: 4PIN 

3x 3PIN do wentylatorów

1x4 PIN  do 1 wentylatora który zapewnia pokazywanie obrotów i ich regulacje. 

podłączył dwa wiatraki, jeden z przodu , jeden z tyłu do 3PIN ,  jeden z przodu do 4PIN  aby była możliwość odczytu prędkości i regulacji obrotów dla wszystkich.

pozostaje jeden wolny 1x3 PIN

ale gdzieś jeszcze tez trzeba podłączyć dwa wiatraki z chłodnicy od AIO,  czy wraz z zestawem jest odpowiedni kabel ? , aby z jednej strony podłączyć dwie wtyczki od dwóch wentylatorów a z drugiej jedna wtyczka i podłączyć do pozostałej wolnej wtyczki od rozgałęziacza 3PIN.   

a Ty  chciał byś jeszcze ...

7 godzin temu, kg83 napisał:

jak ew zrobić "krzywą" wentylatorów dla Ryzen 5 3600?

Panie niech to po podłączeniu tylko zacznie działać tzn. się kręcić...

ps. takie trochę grzebanie w gów...nie z tym podłączaniem, na nie przystosowanej budżetowo-biurowej płycie głównej...  

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z Realtek HDA i GFX. Po zainstalowaniu Win11 Audio nie działało (przekreślona ikonka). Uruchomiłem CD i zainstalowałem wszystko łącznie ze ster. (+ akt, do najnowszych) i nadal mam info, że "Brak zainstalowanych urządzeń audio. Jak wyłączę HDA w BIOS to znika w Menedżerze Urządzeń (jak włączę w BIOS to ponownie jest w Menedżerze. (przy Instalatorze MSI Driver niby widzi Audio). W usługach Realtek... i Windows Audio są uruchomione (Automatycznie). Niewiem czy ścieżki uwalone (Bo chyba by Instalator MSI Driver - jej by nie widział? Patrzyłęm na ścieżki nie widać żadnych zarysowań "przerwań". Zainstalowałem także Norton Internet Security (niewiem czy Norton może blokować audio/gfx)? Także mam problem z grafiką - mam HD 6770 (ster z Windows Update) - wywala mi że nie może uruchomić czy coś. (na zdjęciu). Wiem, że poprzednio miałem przy 3400G z grafiką jak usunąłem coś w Panelu ster. - Dodatkowe funkcje Windows. Proszę o pomoc. Wszystko na zdj.

Pł. gł. MSI A520M Pro

Ryzen 5 3600

16 GB RAM 3200

IMG_20240104_115537_346.jpg

IMG_20240104_115604_160.jpg

IMG_20240104_120052_141.jpg

IMG_20240104_120059_431.jpg

IMG_20240104_120523_468.jpg

IMG_20240104_120540_639.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

widzę ze walczysz dalej , niczym "Don Kichot" 😅

karta graficzna HD 6770 nie ma wsparcia dla - "UEFI Supported: No" , czy w związku z tym jest możliwa instalacja sterownika  na win 11 ? , nie wiem, nie sprawdzałem, brak takiego sprzętu  

19 godzin temu, kg83 napisał:

Niewiem czy ścieżki uwalone (Bo chyba by Instalator MSI Driver - jej by nie widział? Patrzyłęm na ścieżki nie widać żadnych zarysowań "przerwań"

nie wyszukuj problemu tam gdzie go nie ma...

wyczyść dysk instalatorem win10, podczas nowej instalacji i usuń wszystkie partycje, i zainstaluj win10 a nie beta system do testowania cierpliwości użytkowników...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.01.2024 o 08:03, Mr.T... napisał(a):

Witam 

widzę ze walczysz dalej , niczym "Don Kichot" 😅

karta graficzna HD 6770 nie ma wsparcia dla - "UEFI Supported: No" , czy w związku z tym jest możliwa instalacja sterownika  na win 11 ? , nie wiem, nie sprawdzałem, brak takiego sprzętu  

nie wyszukuj problemu tam gdzie go nie ma...

wyczyść dysk instalatorem win10, podczas nowej instalacji i usuń wszystkie partycje, i zainstaluj win10 a nie beta system do testowania cierpliwości użytkowników...  

Wszystko OK. Okazało się, że płyta A520M-Pro nie obsługuje tego procka nawet siłą. Kupiłem 3600 i wszystko śmiga

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolejny raz. Szukam grafiki do 5800X3D. Chciałem wymienić monitor z FullHD na 1440p. Która ew. karta graficzna pozwoli mi spokojnie grać w 1440p z dobrym FPS - RX 7800XT czt RX 7900XT(X). Chodzi mi także w kwestii kosztów - 7800XT kozt do 3000 a 7900XT(X) powyżej 4000. Prosze o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocy nigdy za mało, 7900xt jest jakieś 30% wydajniejszy niż 7800xt co przy monitorze >=144Hz może robić różnicę. 7900xt też trochę więcej prądu wciągnie także dobrze by było mocniejszy zasilacz.

Obie karty w 1440p spokojnie obskoczą wszystkie gry w max detalach, no może w niektórych RT może robić problem albo osiągnięcie >100fps bez FSR będzie ciężkie. Także przejrzyj testy i sam zdecyduj.

https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7800-xt-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-wydajnosc-bliska-amd-radeon-rx-6900-xt?page=0,30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z tych 2 procków nie będzie hamował 7900xt czy 7800xt, chyba że zamierzasz grać w 1080p na low. W wysokich ustawieniach nie będzie dużych różnic.

W 1440p to około 5% i to na 4090

https://www.techpowerup.com/review/rtx-4090-53-games-core-i9-13900k-vs-ryzen-7-5800x3d/2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnio. Jeżeli gra korzysta z 3Dcache to owszem, jest ok, jeśli nie, to CPU będzie bottleneckiem. 

Ale wracając, między 7800XT  a 7900XT(X) jest spora różnica w wydajności. Zawsze można do tego procka dorzucić nawet 7900XTX/RTX 4090, będzie działać, będzie spoko, czepiam się jak zawsze 😉 No i tak jak napisałeś, różnica jest też w poborze prądu, 7900XT(X) bez problemu 450W wciągnie jak się człowiek postara, 7800xt - 100W mniej (mówię o peaku).

Kolega napisał na priv że chce sobie w Cyberpunka pograć. Na każdej z tych kart pograsz sobie w Cyberpunka ale nie koniecznie z RT na full. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim. Chciałem zapytać Was, bo ja nie bardzo mogę się połapać w tym wszystkim o płytę główną która będzie pasowała zarówno do Ryzena 5 2400g jak i np ryzena 5 5600g + ew możecie mi w jakiś w miarę prosty sposób wyjaśnić jak do takiego czegoś mam dojść, mianowicie co do czego pasuje z dużo starszych procków do trochę młodszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz tabelkę kompatybilności dla AM4:
https://www.amd.com/en/products/processors/chipsets/am4.html

Natomiast dużo zależy od konkretnego modelu płyty i wersji biosu, więc przed zakupem proponowałbym sprawdzić na stronie producenta - każdy szanujący się powinien mieć tabelę kompatybilności CPU - np.
https://www.asus.com/supportonly/tuf x470-plus gaming/helpdesk_cpu/ 
https://pl.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PLUS-MAX/support#cpu

Edytowane przez radiradi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Szukam coś bardziej kompatybilnego pod obudowę Silver Monkey X Casket TG (troszkę sam siebie wkopałem z tą obudową) i potrzebowałbym pomocy/rady.

Maksymalna wysokość chłodzenia CPU w tej obudowie to: 155 mm.

Obecnie zamontowałem Silver Monkey X FROSTY PRO 2x120 mm - działa wyśmienicie, lecz jest to spory klocek (musiałem przenieść zewnętrzny wiatrak na górę chłodzenia, ponieważ mocno nachodził na RAM i nie dałem rady domknąć obudowy).

Czy chłodzenie wodne Cooler Master MasterLiquid ML120L lub ASUS ROG RYUO 120 poradzą sobie z chłodzeniem procesora AMD Ryzen 9 5950x z undervoltingiem do 1,220 - 1,225V?

Robiłem przymiarki pod Arctic Liquid Freezer II 2x120mm, ale nie dam rady zamontować.. za mało miejsca u góry przy płycie głównej Gigabyte B550 Aorus Elite V2 (nachodzi na RAM Kingston FURY 16GB [2x8GB 2666MHz]), a montując z przodu obudowy nie dam rady pociągnąć wężyków przy/pod kartą graficzną MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 3X OC 16GB GDDR6.

Wodne chłodzenie dałbym radę zamontować u góry, jeśli grubość radiatora + wentylatora byłaby w maxie 45mm - jak szukałem, nie znalazłem nic o takich rozmiarach.

Dzięki z góry za wszelkie spostrzeżenia i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta za długa nie wejdzie też chłodnica na przód 

Ile ci brakuje? Do zamknięcia obudowy może śrubki z przedłużka ci pomogą albo wymiana śruby na dłuższą. Szczelinę uzupełnisz nakładka + klej na gorąco 😄

Bez jednego wiatraka aż tak źle chodzi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jakieś 4mm :D Niegłupi pomysł z dłuższymi śrubami w sumie - szczelina, by została :D Komp stoi na biurku, nie zbiera aż tak kurzu - szczeliny posłużyłyby za dodatkowe odprowadzanie ciepłego powietrza z obudowy :D

Jest tu jakaś opcja w tym - dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, axsin302 napisał(a):

Bez jednego wiatraka aż tak źle chodzi? 

Sorki, nie doczytałem ostatniego pytania.

Wiesz co - najpierw miałem ENDORFY Fera 5 ARGB 120mm i bardzo dobrze sobie radził, nawet jak nie ograniczałem mu voltów. Zrezygnowałem, bo nie pokrywał całej powierzchni procesora i jakość wykonania niestety pozostawia wiele do życzenia.

I na tym doświadczeniu zastanawiam się czy wodne chłodzenie z jednym wiatrakiem wystarczy. Coś mi podpowiada, że tak - Cooler Master MasterLiquid ML120L lub ASUS ROG RYUO 120 powinny sobie poradzić, ale wolę się upewnić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

dobrze aby wentylator nie dotykał szkła bo będzie przenosić drgania 

Wentylatory Silver Monkey X FROSTY PRO 2x120 mm mają takie gumowe/silikonowe (sam nie wiem, jak to opisać) obicie - dobrze maskują drgania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , Pany mam takie zapytanie 5700x na plycie jak w temacie na defaultowych ustawieniach cpu-z bench wynosi okolo 5900-6100pnkt , XMP jedynie zrobione na ram 3066mhz , przy stressie czy benchu CPU dosc zimny okolo 50-55 st c , po wlaczeniu w biosie Precission boost na Enable , cpu-z bench dostaje niezlego kopa bo az pod 6500-6600 punktow , takze niezle jednak temp cpu rosnie juz pod 70-80 st czy to jest bezpieczne ? czy lepiej dla dlugiego zycia podzespolow i cpu zostawic na auto ta fukcje czy tam disable ? obudowa full towe Cooler Master HAF 932 4 wentyle dwa wlot 2 wylot , obawiam sie o CPU a bardziej o MOBO , jestem laikiem w kwestii OC co sądzicie ? czy to jest bezpieczne miec wlaczone te Precission Boost ? czy lepiej nie dożynac sprzetu i bawić sie na stockowych ustawieniach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Davinci napisał(a):

Witam , Pany mam takie zapytanie 5700x na plycie jak w temacie na defaultowych ustawieniach cpu-z bench wynosi okolo 5900-6100pnkt , XMP jedynie zrobione na ram 3066mhz , przy stressie czy benchu CPU dosc zimny okolo 50-55 st c , po wlaczeniu w biosie Precission boost na Enable , cpu-z bench dostaje niezlego kopa bo az pod 6500-6600 punktow , takze niezle jednak temp cpu rosnie juz pod 70-80 st czy to jest bezpieczne ? czy lepiej dla dlugiego zycia podzespolow i cpu zostawic na auto ta fukcje czy tam disable ? obudowa full towe Cooler Master HAF 932 4 wentyle dwa wlot 2 wylot , obawiam sie o CPU a bardziej o MOBO , jestem laikiem w kwestii OC co sądzicie ? czy to jest bezpieczne miec wlaczone te Precission Boost ? czy lepiej nie dożynac sprzetu i bawić sie na stockowych ustawieniach 

W mojej ocenie 70-80 stopni na CPU to nie jest gorąco. Przy takich parametrach mój procesor pracuje już 13ty rok bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zagwozdkę. Planuje złożyć komputer stricte do grania, który starczy mi na 3-4 lata.

Interesował mnie Intel 13/gen ale jednak wolę AMD.

Czekam z nie cierpliwością na czerwiec czy AMD zaprezentuje Ryzen 9000 series i nowe chipsety tym bardziej ze względu budżetowych nim bym uzbierał na 7800X3D to pokazałoby się 9xxxX3D.

Z drugiej strony ze względu budżetowych taniej i szybciej uzbierałbym na platformę AM4 z Ryzen 5800X3D + 7800XT / 7900XT(X) / GRE + DDR4 + płyta ASUS albo MSI.
Na X-kom śledzę na bierząco, że 5800X3D nadal jest "na chodzie" i chętnie sprzedawany.

Nie wiem co robić 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, mikogth napisał(a):

Mam zagwozdkę. Planuje złożyć komputer stricte do grania, który starczy mi na 3-4 lata.

Interesował mnie Intel 13/gen ale jednak wolę AMD.

Czekam z nie cierpliwością na czerwiec czy AMD zaprezentuje Ryzen 9000 series i nowe chipsety tym bardziej ze względu budżetowych nim bym uzbierał na 7800X3D to pokazałoby się 9xxxX3D.

Z drugiej strony ze względu budżetowych taniej i szybciej uzbierałbym na platformę AM4 z Ryzen 5800X3D + 7800XT / 7900XT(X) / GRE + DDR4 + płyta ASUS albo MSI.
Na X-kom śledzę na bierząco, że 5800X3D nadal jest "na chodzie" i chętnie sprzedawany.

Nie wiem co robić 😕

W jakiej rozdzielczości planujesz grac w najbliższym czasie? Jakie rodzaju gry? Na 3/4 lata 5800x3d spokojnie wystarczy,  pytanie jakie GPU potrzebujesz i czy konieczne and?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, gregory_portman napisał(a):

W jakiej rozdzielczości planujesz grac w najbliższym czasie? Jakie rodzaju gry? Na 3/4 lata 5800x3d spokojnie wystarczy,  pytanie jakie GPU potrzebujesz i czy konieczne and?

Min. 1440p / max 4K. Z GPU myślałem albo 7800XT albo, któreś z RX 7900. Chcę m.in. w Cyberpunka i inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór AM5 ma sens tylko w wypadku, jeżeli planujesz zbudować sobie podstawkę pod upgrade na 3-4, może 5 lat. Wtedy bierzesz wypas mobo, jakikolwiek procesor i wydajne ramy. Za 2-3 lata wskakujesz w modele serii 9 lub 10.

Jeżeli nie wiążesz sie na dłużej ze sprzętem, i żonglujesz nim często to 5800x3d będzie jak znalazł. 3-4 lata może przesada, bo to jednak tylko 8/16 :E wyjdzie jakiś nowy XBOX czy PS5 na 12 rdzeniach i będzie zonk, ale 2 lata spokojnie powinien taki procesor nie robić tyłów karcie graficznej. Sam miałem podobny dylemat i poszedłem w AM4. Za 2-3 lata pewnie zmienię na AM5 lub intela, o ile się ogarnie. A do tego czasu to co mam jest aż nadto xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Qrdello napisał(a):

Wybór AM5 ma sens tylko w wypadku, jeżeli planujesz zbudować sobie podstawkę pod upgrade na 3-4, może 5 lat. Wtedy bierzesz wypas mobo, jakikolwiek procesor i wydajne ramy. Za 2-3 lata wskakujesz w modele serii 9 lub 10.

Jeżeli nie wiążesz sie na dłużej ze sprzętem, i żonglujesz nim często to 5800x3d będzie jak znalazł. 3-4 lata może przesada, bo to jednak tylko 8/16 :E wyjdzie jakiś nowy XBOX czy PS5 na 12 rdzeniach i będzie zonk, ale 2 lata spokojnie powinien taki procesor nie robić tyłów karcie graficznej. Sam miałem podobny dylemat i poszedłem w AM4. Za 2-3 lata pewnie zmienię na AM5 lub intela, o ile się ogarnie. A do tego czasu to co mam jest aż nadto xD 

Ja ścieżkę na AMD i Intel przeszedłem: AM1 + FM2+ -> AM2 + Intel E8400 -> i7-11600K (sprzedane)
Obecnie za 11600K mam komp. na R5 3600 (z częściami MSI) - płyta jest słaba (A520). Obecni jeszcze mi został PC z FX-4100 xD

Ze względu na to, że nie śpię na sejfie poważniejsze wymiany sprzętu robię co 3-4 lata (ew. starsze upgrade używkami) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mikogth napisał(a):

Ja ścieżkę na AMD i Intel przeszedłem: AM1 + FM2+ -> AM2 + Intel E8400 -> i7-11600K (sprzedane)
Obecnie za 11600K mam komp. na R5 3600 (z częściami MSI) - płyta jest słaba (A520). Obecni jeszcze mi został PC z FX-4100 xD

Ze względu na to, że nie śpię na sejfie poważniejsze wymiany sprzętu robię co 3-4 lata (ew. starsze upgrade używkami) 

Jeśli 3-4 lata, to wydaje mi się, że 5800X3D +7800xt powinno wystarczyć do 1440p, z czasem po prostu będziesz zmuszony coraz mocniej kierować suwaki w lewą stronę. Pomyślałbym też nad GPU w.wersji GRE od amd, jeśli zmieści się w budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, gregory_portman napisał(a):

Jeśli 3-4 lata, to wydaje mi się, że 5800X3D +7800xt powinno wystarczyć do 1440p, z czasem po prostu będziesz zmuszony coraz mocniej kierować suwaki w lewą stronę. Pomyślałbym też nad GPU w.wersji GRE od amd, jeśli zmieści się w budżecie.

Myślałem nad 7900GRE jeśli chodzi o RX7900. 
Z jednej strony nie chciałem czuć się gorszy i słyszeć ciągle "cięgi", że AM4 a nie AM5 (myślałem o 7600/X i potem wymienić na lepszy ale i tak płyta ASUS, którą chce koszt. ~1300zł + RAM + CPU ~900 + reszta). Tak to we wrześniu mógłbym kupić i 5800X3D jak i płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, mikogth napisał(a):

Min. 1440p / max 4K. Z GPU myślałem albo 7800XT albo, któreś z RX 7900. Chcę m.in. w Cyberpunka i inne

Jak zahaczasz o 4k to szukaj 7900GRE(lub wyżej). Trafiają się fajne oferty czasem, tak że możesz go mieć w cenie standardowej 7800XT.

4k jednak obciąża konkretnie GPU. Aha, no i generalnie zapomnij o RT bez ulepszajek pokroju FSR.

W tym pułapie cenowym co piszesz to zapomnij o RT bez upscalingu zarówno w NV jak i AMD. Katuje ostatnio Wiedźmina3 w 4K na 7900GRE i mimo że RT nawet mi się spodobał, to odpuściłem bo była nierówna walka o 40 fps 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi