Zjacer Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Odpowiadając na wszystkie pytania najpierw: Cena: do 3300 zł, podciągnąłem z 3200, które chciałem przeznaczyć. Przeznaczenie: do grania. Chciałbym odpalić Wiedzmina 3 w ustawieniach wysokich/ultra płynnie (czyli pewnie w 40 klatkach + bez hairworks). O ile jest to możliwe na tym sprzęcie oczywiście, ale rozglądajac się po YT widzę, ze na high się da. Do tego Far Cry 3, Far Cry 4, Skyrim, Cień Mordoru, Batmany, Riseny, Wolfenstainy nowe, GTA5(!) na high/ultra, ogólnie większość gier z otwartym światem. Posiadam: dysk SSD Crucial M550 128GB, HDD Hitachi 500GB 5200RMP. Monitor biedny, bo 18,5" (posiada wyjście HDMI), ale na chwilę obecną wolę sobie zaoszczędzić na tych częściach, bo dośc łatwo je wymienić i na pewno taniej, niż procesor, czy kartę graficzną. Oczywiście monitor w ciągu pół roku planuję zmienić (aczkolwiek pół życia korzystam z laptopa/tego monitora i wiem, że ciężko będzie mi się przesiąść na chociażby 22"). Klawiaturę i mysz mam. Monitor: http://www.agito.pl/monitor-benq-18-5-led-g922hdl-pl-359605-9hl3jlnibe/pd/DSRFNMBBM/ Raczej nie mam w planach podkręcania tego sprzętu, a na pewno procesora. Preferowany sklep: x-kom, ewentualnie morele. Nie wiem czy pierwszy oferuje złożenie sprzętu, ale z tym nie będę miał problemu. Opcję taką wybierałbym raczej z lenistwa i ewentualnej możliwości odbioru osobistego, bo prawdopodobnie będę w Krakowie za tydzień, więc zawsze te 2 dyszki w kieszeni za kuriera, a łatwiej przewieźć busem puszkę, niż wszystko osobno. Obudowa koniecznie ta, którą wrzuciłem do zestawu. Zależy mi na niej z trzech powodów: 1. Możliwość podłączenia dysku 2,5" bez dodatkowych zakupów. 2. Możliwość sterowania pracą wiatraków (niestety, jak się mieszka z dziewczyną, to wieczorem musi być w miarę cicho). 3. Zbiera świetne recenzje w tej cenie. Chyba, że wyszło coś w podobnej cenie później i też jest tak zacne. Uklepałem coś takiego do grania, nie mogę przekroczyć budżetu 3300 zł (nawet preferowałbym 3200, ale tą stówkę podciągnąłem) http://www.morele.net/inventory/info/ymhpca/ Uwagi: nie potrzebuję systemu operacyjnego (bycie studentem ma swoje zalety). Zasadnicze pytanie: co zmienić? Myślałem o ewentualej zmianie proca na i5-4590 i wzięciu słabszej karty graficznej, ale to Wy tu jesteście specami. Ewentualnie zrezygnowanie z napędu i dołożenie tych 6 dych do proca (4590). Chyba, że procesor będzie aż tak niesamowitym boostem do wydajnośći, że faktycznie lepiej dołożyc te 6 dych, to spróbuję wyczarować. Czy jednak sprzęt jest w miarę dobrze dobrany do ceny i potrzeb? Następną zmianę planuję nie wcześniej niż za 3 lata, upgrade tego raczej nie planuję. EDIT: Ewentualnie jeszcze jakiś inny zasilacz, bo na ten trzeba poczekać, jeśli będzie się brało w morele. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Zjacer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) i5-4590 nie jest niesamowitym boostem, koniec końców wydajność na pieniądze wychodzi ta sama. Po prostu jest trochę lepszy, będziesz miał kilka więcej FPS, ale i tak wymienisz go wtedy co 4460. Zasilacz możesz wymienić na http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ żeby zaoszczędzić parę złociszy, uciągnie tak samo. Reszta raczej spoko, chociaż jeżeli nie planujesz OC to grafę też możesz wziąć jakąś kilkadziesiąt złotych tańszą, chociaż ta ma dobre chłodzenie. Edytowane 14 Lipca 2015 przez KrupnikPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zjacer Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Jeszcze myślałem ewentualnie o wywaleniu napędu DVD (Winde postawie z pendrive), dołożeniu 14 złotych i wrzuceniu http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ Tutaj znowu pytanie - czy w ogóle warto? Nie mogę znaleźć testów karty, która jest w koszyku. Dodatkowo wyczytałem, że akurat w tym egzemplarzu cewki potrafią niemiłosiernie piszczeć, ale ile w tym prawdy, to nie wiem. :) Edytowane 15 Lipca 2015 przez Zjacer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Piszczenie cewek to jedna wielka loteria. I zwykle to objawia się w wysokich wartościach FPS. Powyżej 200 klatek. Ja miałem piszczącego Gigabyte'a GTX 670 i włączenie Vsync załatwiało sprawę. Ten Gaming ma całkiem udane chłodzenie. Nieco lepsze ma ASUS, ale obie są mniej więcej porównywalne. Również w Asusie zdarzają się piszczące cewki. Ew możesz próbować wymienić na egzemplarz bez piszczących cewek. Niektórzy tak robili i dostawali nową kartę. Często też bzyczy sekcja zasilania jak i zasilacz piszczy i ludzie mylą to z kartą, bo zasilacz zaczął pobierać więcej energii z gniazdka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Od siebie dodam tylko, że jeśli oczekujesz całkowitej ciszy to będziesz musiał wymienić wentylatory w obudowie. Fabryczne są... no, to chyba wszystko, co można o nich powiedzieć, bo ani wydajnością, ani ciszą się nie wyróżniają. Ustawione na maksymalne obroty są bardzo głośne. Niska prędkość właściwie nie wpływa na temperatury w obudowie (odnotowałem 1, może 2 stopnie różnicy). Przyłóż się do ułożenia kabli w obudowie, chociaż to nie takie łatwe, bo za płytą główną nie ma zbyt dużo miejsca. Dyski postaraj się zamontować na górze, w zatokach 5,25 cala i wywal dolną klatkę na dyski. W moim przypadku poprawiło to wentylację. Obudowa ma jeszcze trzy minusy: włącznik i reset są umieszczone tak blisko siebie, że sięgając na ślepo pod biurko łatwo przypadkiem zresetować komputer. Zdarzyło mi się również wcisnąć włącznik podczas próby zmiany prędkości wentylatora. Drugi minus to białe, mocno świecące diody na froncie obudowy. Często zostawiam komputer na noc, a że śpię w tym samym pokoju, w dodatku twarzą do biurka/komputera, to mocno mi to przeszkadza, zwłaszcza mrugająca dioda od dysku, Trzecia rzecz to przedni panel. Wykonany jest z osobnych zaślepek, takich samych jak te w zatoce 5,25''. Pod zaślepką jest siateczka pełniąca rolę filtra przeciwkurczowego. Sprawdza się aż za dobrze... Bardzo szybko zaczyna być widać osadzający się kurz, a żeby to porządnie wyczyścić najlepiej jest zdemontować zaślepki. Najłatwiej zrobić to, zdejmując boczny panel. Zatrzaski w zaślepkach szybko łapią luz i wtedy wystarczy najlżejszy dotyk żeby zaślepka przesunęła się w stosunku do innych. Nie wygląda to zbyt dobrze. Jednak przypomniała mi się czwarta rzecz. Na nóżkach obudowy przyklejone są paski gumy, prawdopodobnie żeby wyeliminować wibracje. W mojej obudowie ten klej okazał się bardzo słaby i już przy ustawianiu obudowy pod biurkiem 2 gumki odkleiły się. Klej typu Kropelka załatwił sprawę. Za taką cenę to dobra obudowa i jeśli powyższe wady/niedogodności Ci nie przeszkadzają, to śmiało ją kupuj. PS: lakier na panelach bocznych idzie przypadkiem zarysować paznokciem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zjacer Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 O, dzięki wielkie za opinię o obudowie. Zatem pomyślę jeszcze o wiatrakach, aczkolwiek jak wieczorem jestem przy kompie, to raczej jakieś piwko i serial, więc na początku raczej śmiało będę mógł pozwolić sobie na obniżenie prędkości wiatraków. Dioda faktycznie może przeszkadzać, ale w ostateczności czymś ładnym zakleję (naklejka z W3, czy cuś). Dzięki raz jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...