Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA 1151 - Intel Core 6 / 7 GEN (Skylake/ Kaby Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość damian25

Okej.

A co w kwestii OCCT i Aida64? Czym się sugerować? Wg jednego potrzebuję do tego samego taktowania o 0.05v do stabilnej pracy.

occt nie pokazuje prawidłowo mnoznika ale jaest prosty i fajny a i sprawdz w cinebench czy ci wzrosła wydajosc bo mzoe sie okazac ze nie to trzeba podnieśc limit mocy short/long duration i takei tam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co z mozliwoscia podkrecania prockow non-K na zmodyfikowanych biosach?

wpadło mi w oczy kilka komentarzy na zagranicznych forach, ze w nowych płytach nie mozna robić downgrade'u do modyfikowanych biosów.

Mam w rękawie i5-6500 i chciałbym go troche pokatować, ale nie wiem na czym.

jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zmiana proca  a i7 6700k  , czy ktos zorientowany moglby powiedziec jak sie kreca obecne rewizje tych procow .  Jezeli moglbym kupic selekta ktory zrobi stabilnie 4.6GHz bylbym usatysfakcjonowany na maxa.

Zapomnialem dodac ze juz posiadam plyte Asrock OC Formula na intelu Z170 ktora to dostalem w prezencie.

Tylko czy jest sens przechodzic z obecnej podstawki ? 

Dodam ze moj 4770k  od kilku miesiecy  w pelni stabilnie chodzi na 4.3GHz  moze to wina plyty bo komp  chodzi dosc czesto 7dni w tygodniu nonstop a to moglo oslabic sek je zasilania.  ( cpu vcore na sztywno V1.33 )

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak patrzyłem po różnych forach (polskich i zagranicznych) to zdecydowana większość 6700K robi 4.5GHz na powietrzu więc 4.6GHz wydaje się bardzo realne na sztuce prosto ze sklepu. Mój 4.5GHz robi bez problemów choć jeszcze nie ustaliłem minimalnego potrzebnego napięcie do takich taktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche poczytalem w ciagu ostatniej godziny i wychodzi na to ze warto poczekac 2 miesiace na premiere KabyLake 7700k niby nic specjalnego nie zapowiadaja ale mniejsze tdp i ciut wieksza wydajnosc w obecnej cenie 6700k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche poczytalem w ciagu ostatniej godziny i wychodzi na to ze warto poczekac 2 miesiace na premiere KabyLake 7700k niby nic specjalnego nie zapowiadaja ale mniejsze tdp i ciut wieksza wydajnosc w obecnej cenie 6700k.

Robisz jak uważasz ale z tego co do tej pory pisali to w tym roku mają być tylko mobilne procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pewnie takich tematów było juz sporo także odmnie krótka piłka kupiłem właśnie taki procesor na płycie MSI Z170A GAMING M5 i planuje go podkrecic własnie do okolicy 4.4-4.5ghz i czy posługiwanie się tym filmem 

będzie dla mnie dobrym wyjściem ? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję upgrejdować kompa do:

- i5 6600k

- Asus Z170 Pro Gaming ew. w ostateczności asrock Z170 Gaming K4

- G.Skill 2x8gb 3000MHz CL15

Ktoś może korzysta z powyższej kombinacji i może potwierdzić, że pamięci są kompatybilne z tymi płytami ? Na stronach Asusa i AsRocka nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, występują na listach moduły o innych oznaczeniach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jest jakiś powszechny problem z tą kompatybilnością ? Ja tam mam ASUS Z-170-a i nawet wtedy nie patrzyłem na tą listę. Pamięci jakie mam to:

F4-3000C15-8GRBB. Są na liscie mojej płyty, ale tym bym się nie sugerował.

Myślę że i Twoje powinny działać... Ew zamów któreś z listy dla świetego spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jest jakiś powszechny problem z tą kompatybilnością ? Ja tam mam ASUS Z-170-a i nawet wtedy nie patrzyłem na tą listę. Pamięci jakie mam to:

F4-3000C15-8GRBB. Są na liscie mojej płyty, ale tym bym się nie sugerował.

Myślę że i Twoje powinny działać... Ew zamów któreś z listy dla świetego spokoju.

Nie wiem wiesz :) Pytam czysto teoretycznie dla pewności. Zawsze się orientowałem czy graty są kompatybilne i dzięki temu mam święty spokój :)

Jestem też ciekaw czy obecne kodeki audio montowane na MB są już tak dobrej jakości jak np. zewnętrzna karta dźwiękowa czy jednak nie ?

Bo może zrezygnował bym z Xonara....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no Xonar będzie lepszy :). Chociaż zamontowany kodek w tym ASUS PRO Gaming daje radę i tak, ale z Xonara bym nie zrezygnował.

Dzięki Ci wielkie za info :)

Obawiam się tylko przesiadki na Win10 x64 o zgrozo :( To będzie masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na dzień dziesiejszy opłaca się kupić i5 6600k za 800zł bez kwitu, nówka sztuka nie odpakowana tylko dowodu nie ma. Czy lepiej dołożyć do i7 6700. Sam nie wiem baranieje już :]

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6700 to tylko 3.5 ghz a 6600k to 4.5 wiec róznica do gier jest spora dla i5 .Obecnie usrednaijac ht daje z 10% wyzsze fps czyli  coś tam jest ale bez szału

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie jak ustawić napięcie na płycie Asus Z170 pro gaming żeby zmieniało się wraz z obciążeniem procka ? To samo tyczy się taktowania ? Na razie cały czas leci na 4.4Ghz-4.5GHz i vcore w granicach 1.160-1.360

Vcore ustawiony na offset +1.0v

Core ratio limit 43x-45x

Speedstep Enabled

Turbo Enabled

Digi VRM+ - Optimized

Spread Spectrum Disabled

No za chiny ludowe nie mogę tego ustawić, a na starym Asrocku P67 miałem tak ustawione :/

EDIT:

Poczytałem trochę of kors i ustawiłem vcore na adaptive i core ratio na 44.

Teraz napięcie trzyma się na 1.309v @ 4.4GHz.

Zaliczyłem realbencha 15m, z maks. temperaturą 64^C. Tragedii nie ma chyba.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może się pochwalić jaki ma VID na 6700k? Bo albo u mnie coś jest nie tak albo moja sztuka to jakieś bagno ...

A teraz najlepsze: przy Offset ustawionym na -0.150 mam ~1.410v a przy -0.200 mam ~1.430v w obciążeniu (powinno maleć a tego nie robi) na domyślnych zegarach (tylko z Sync All Cores). Magia ... Takie cuda mam na najnowszym biosie od Asusa.

Przykład dla -0.150:

m1p9oGI.png

Edit:

Teraz dałem Adaptive i aż -0.250 to mam maks 1.285v w obciążeniu i ponad 15stC chłodniej (leci sobie Aida64) ...

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,256 czy cos tskiego wyswietla sie w bios .Generalnie padaczka bo wiecej jak 1.35 v z powodu temp nie da sie ustawic

U mnie albo najnowszy bios od Asusa coś miesza albo sam nie wiem ... Nagle Offset przestał działać a V leci jak szalone nawet 1.448v widziałem i przy tym temp 91stC. Aby w ogóle zejść poniżej 1.300v musiałem dać na Adaptive i do tego -0.250v jakaś parodia.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusa biosy odkąd pamiętam były pisane tak, że zawyżały napięcia, zarówno na CPU jak i na RAM. Skądś się ta opinia o stabilności musiała brać przecież. Zresztą każdy producent ma do tego tendencje i trudno się w sumie dziwić.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta bios moze mieszać ale zazwyczaj lipne są te pierwsze a skylake jest długo na rynku .Nie pamietam za bardzo z czym ale chyba z napieciem własnie mój pierwszy bios coś zle pokazywał .Chyba własnie vid

d105e65893be8e78.jpg

b318bce6c7c6aa3a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak pisałem wyżej nagle przestał działać offset więc to nie bardzo pasuje do teorii "Asus zawsze zawyża napięcia". Cały czas miałem offset na -0.150 i nie było problemów (CPU i MoBo mam od marca) mnożnik na 42 dla wszystkich rdzeni i napięcie wychodziło jakoś ~1.200v. Teraz jakiego bym "minusa" na offsecie nie dał nic to nie zmienia a bios sam sobie stawia 1.4v z groszami i robi się piekielnie gorąco nawet na domyślnych zegarach. Przed chwilą ustawiłem to Adaptive z -0.250 i wychodzi 1.285v na VID i do tego mnożnik na 45 a max temp 78stC. Dziwne rzeczy się dzieją ...

IT99VNu.png

v1FistL.png

Chłodniej i szybciej niż na domyślnych ustawieniach ... Niech ktoś mnie uszczypnie ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz sobie z AVX ;)

Tu już może być za ciepło (mam MiniITX) i nie o to mi chodziło. Teraz nawet jak dam def napięcie (Auto) bez żadnych offsetów i tym podobnych na domyślnych zrgarach to i tak mam 1.4v - dobra dziś już nie mam siły z tym walczyć ;)

BTW: jakby ktoś miał podobną sytuacje proszę dać znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi