Skocz do zawartości
gouran

Zestaw do gier i tworzenia stron WWW za 11700 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupić nowego PC do grania w gry i pisania stron WWW. Założenie jest takie żeby był na około 6-10 lat.

Takie coś udało mi się dobrać i teraz pytanie. Czy dobrze wszystko dobrane i czy można coś zmienić/dodać żeby było lepsze.

Płytę główną tą co wrzuciłem do zestawu już mam ponieważ kupiłem ją w promocji w razie czego mogę ją sprzedać jeżeli znajdzie się coś lepszego.

Komputer będzie podłączony do monitora Asus ROG SWIFT PG278Q oraz 2 Philipsów 1980x1080

Dysk twardy HDD i SSD oraz nagrywarka będą przeniesione ze starego PC

Mieszkam w Polsce, planuję podkręcić zestaw i system mam

http://www.morele.net/inventory/info/f40Id/

Edytowane przez gouran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa za 1900 to w ramach szpanu, czy są jakieś inne powody takiego wyboru? Bo to, że ona tyle kosztuje nie oznacza, że "nic nie będzie słychać".

Założenie "na 6-10 lat" jest absurdalne z definicji. Można mówić sensownie o sprzęcie potencjalnie "na 2 lata", co będzie dalej nie wiadomo.

Jak rozumiem stara platforma 1150, bo stara płyta. Bo skoro bierzesz nowe części raczej pasowałoby już brać platformę 1151.

Jeżeli chodzi o zasilacze to ostatnio bardzo modne EVGA, seria P2 (10 lat gwarancji) i w moc 750-850W by trzeba celować (160-190 euro cena referencyjna, moreloki mają w zakupie minimum 20% taniej).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i te 10 lat... Komputer będzie działał po tych 10 latach, ale będzie to już komputer do neta/filmów i prostych programów. Do gier procek wytrzyma do 4-6 lat. Karty graficzne będziesz musiał zmienić za jakieś 3 lata jeśli dalej będziesz chciał ultra detale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa za 1900 to w ramach szpanu, czy są jakieś inne powody takiego wyboru? Bo to, że ona tyle kosztuje nie oznacza, że "nic nie będzie słychać".

Założenie "na 6-10 lat" jest absurdalne z definicji. Można mówić sensownie o sprzęcie potencjalnie "na 2 lata", co będzie dalej nie wiadomo.

Jak rozumiem stara platforma 1150, bo stara płyta. Bo skoro bierzesz nowe części raczej pasowałoby już brać platformę 1151.

Jeżeli chodzi o zasilacze to ostatnio bardzo modne EVGA, seria P2 (10 lat gwarancji) i w moc 750-850W by trzeba celować (160-190 euro cena referencyjna, moreloki mają w zakupie minimum 20% taniej).

Obudowę potrzebuję ze względu na jej wielkość i chciałbym się pobawić w jej "upiększenie" oraz później w chłodzenie wodne. Oraz dla samego siebie.

Płyta nowa jeszcze nie otwierana tylko kupiona na IEM za 400zł mniej

1151 nie ma dużego skoku wydajnościowego jak coś to już wolał bym 2011-v3

Z tym zasilaczem rzeczywiście muszę pomyśleć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowa sprzętu to przesada zaczynając od budy .

Co ci da buda za 2k zł czego nie da buda za połowę lub 1/3 tej kwoty .

Płyta to też przesada .

Lepiej iść w Skylake i socket 1151 .

2xGTX980Ti to dobry zestaw ale czy wykorzystasz SLI , do tego SLI nie zawsze się poprawnie skaluje itp.

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skok wydajnościowy jednak jakiś jest, dopłata jest nieznaczna w kontekście budżetu, a kiedyś może trzeba to będzie sprzedać (Skylake dłużej pozostanie niestrupieszały). Dodatkowo wspierany nowy standard pamięci, obecnie do d upy, ale będzie się to rozwijać i niedługo wyrówna po czym przeskoczy wydajność DDR3.

O 2011-3 też możesz pomyśleć, choć dla mnie pierwszym wyborem byłoby 1151. A 1150 ostatnim.

Bo do "pisania stron www" wystarczy komputer za 2 tysiące złotych, a co do grania: nie wchodzi w rachubę , że powstaną gry wymagające 6 fizycznych rdzeni, bo nikt tego nie kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reyden Maximus VII Ranger to przesada? To po prostu bardzo dobra płyta i do sli i ogólnie. Ja planowałem Rangera do i5 4590k i bym ją kupił, ale ze względu na moją starą, ale ukochaną X-Fi PCI zdecydowałem się na Asus Z97 pro gamer. Lubie dobre płyty i nie jestem typem człowieka oszczędzającym na płycie czy zasilaczu, a do zestawu za kilkanaście k pln płytka za 600pln wygląda śmiesznie szczególnie przy budzie za 2k.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisał co dokładnie robi bo pod pojęciem tworzenie stron www kryje cię cała masa rzeczy .

Od prostego kodowania ( do tego faktycznie wystarczy zestaw za 2k zł lub mniej ) poprzez tworzenie i edycję grafiki ( choć tutaj też sprawdzi się tani sprzęt , na potrzeby www nie tworzy się uber grafik zajmujących po kilkaset mb i mających kosmiczną rozdziałkę) na składaniu całości kończąc .

Mi się wydaje że całość w dużej mierze budowana pod gry , stąd 2xGTX980Ti i ten niezbyt dobry monitor .

Jak ktoś kiedyś pisał w innym wątku ten Asus to Trabant z karoserią od Ferrari .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś kiedyś pisał w innym wątku ten Asus to Trabant z karoserią od Ferrari .

Chyba, żartujesz. Seria maximus to jest jedna z najlepszych serii płyt i do grania i do OC i jeśli chodzi o jakość wykonania jak również stabilność. Wiele portali i polskich i zagranicznych i testerów buduje swoje zestawy właśnie na tych płytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisał co dokładnie robi bo pod pojęciem tworzenie stron www kryje cię cała masa rzeczy .

Od prostego kodowania ( do tego faktycznie wystarczy zestaw za 2k zł lub mniej ) poprzez tworzenie i edycję grafiki ( choć tutaj też sprawdzi się tani sprzęt , na potrzeby www nie tworzy się uber grafik zajmujących po kilkaset mb i mających kosmiczną rozdziałkę) na składaniu całości kończąc .

Mi się wydaje że całość w dużej mierze budowana pod gry , stąd 2xGTX980Ti i ten niezbyt dobry monitor .

Monitor może i nie zbyt dobry ale mi wystarczy chyba że masz jakiś inny z G-sync i rozdziałką 2560x1440 ponieważ kupie nowy monitor dopiero w przyszłym miesiącu.

Płytę główną kupiłem na tyle tanio że nie mogę narzekać.

Gry to około 70% zastosowania ponieważ będą z niego korzystały 2 osoby i obie grają w gry,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI z 980ti to jedyny możliwy wybór i dyskusji nie podlega. Dyski mówisz, że masz. Buda to kwestia gustu, nawet jeżeli mnie taki wybór wydaje się kompletnym kuromysłem.

Pozostaje wybór platformy i dopiero w jej ramach wybór płyty i pamięci (bo procesor jest zdeterminowany). BTW, jak już będziesz brał do tej płyty 1150 to ja znowu brałbym 5775C zamiast 4690K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukadev

Przeczytaj jeszcze raz mój post , potem swój i zastanów się gdzie popełniłeś błąd.

Nic nie pisałem o Maximusie tylko o monitorze .

@gouran .

Monitorów z G-sync i rozdziałką 1440p na matrycach innych niż TN chyba nie ma .

Zresztą mało jest monitorów z odświeżaniem 120+ hz mających porządną matrycę .

Jest jeden Eizo 24" ale to rozdziałka FHD .

Niedawno się pokazał Acer XB270HU z matrycą IPS , rozdziałką 1440p , odświeżaniem 144 hz i G-Sync ale jego cena zabija - ~ 3K zł do tego kiepska dostępność .

W saturn.pl jest za 3 200 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakować tyle kasy w przeterminowaną platformę? Zapomnij o sześciu - dziesięciu latach!

To czysta profanacja. Rożnica jest. Do tego z czasem masz możliwość dalszej modernizacji.

Sprzedawaj tą płytę i nawet się nie zastanawiaj. A jak masz ją w dużej promocji, to może jeszcze na tym zarobisz.

Bierz skylaka lub brodwela, ddr4 i płytę z nowm chipsetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakować tyle kasy w przeterminowaną platformę? Zapomnij o sześciu - dziesięciu latach!

To czysta profanacja. Rożnica jest. Do tego z czasem masz możliwość dalszej modernizacji.

Sprzedawaj tą płytę i nawet się nie zastanawiaj. A jak masz ją w dużej promocji, to może jeszcze na tym zarobisz.

Bierz skylaka lub brodwela, ddr4 i płytę z nowm chipsetem.

Zyskam na sprzedaży 200zł bo by kolega brał wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A polecicie na co mógłbym zmienić żeby odczuć zmianę? Oprócz 5960X chodź mam możliwość kupna go dużo taniej i teraz już nie wiem na co się zdecydować...

Wiedziałem żeby nie dodawać obudowy bo połowa postów będzie o niej...

Edytowane przez gouran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim wykorzystaniu przez gry i przy tym co poza tym będzie robił pakowanie się w LGA 2011-3 to średnio sensowny pomysł .

Wyda kasę a wydajność podobna jak na Haswellu / Skylake , jedynie jeżeli przy tworzeniu stron będzie się zajmował czymś naprawdę zasobożernym to 5820K / 5930K i 32+GB ram może się przydać .

5960X ma za wysoką ceną jak na swoje możliwości , taniej idzie dorwać jakiegoś Xeona 8C/16T .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim wykorzystaniu przez gry i przy tym co poza tym będzie robił pakowanie się w LGA 2011-3 to średnio sensowny pomysł .

Wyda kasę a wydajność podobna jak na Haswellu / Skylake , jedynie jeżeli przy tworzeniu stron będzie się zajmował czymś naprawdę zasobożernym to 5820K / 5930K i 32+GB ram może się przydać .

5960X ma za wysoką ceną jak na swoje możliwości , taniej idzie dorwać jakiegoś Xeona 8C/16T .

Nie kupił bym go za pełną cenę ale mogę go dostać o wiele taniej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukadev

Przeczytaj jeszcze raz mój post , potem swój i zastanów się gdzie popełniłeś błąd.

Nic nie pisałem o Maximusie tylko o monitorze .

Płyta to też przesada .

Nie uważam że ranger to jest przesada w tej półce cenowej(kilkanaście tysi za skrzynke) jeśli chodzi o płyty. Osobiście nawet celowałbym w wyższy model płyty przy wysokim budżecie.

W pierwszym poście pisałeś o płycie, w drugim o monitorze, cały czas mi chodziło o pierwszy post odnośnie płyt. Fakt faktem ten monitor Asusa jest dużo za dogi w stosunku do jakości, ale niestety jak wielu producentów wykorzystali fale i wylansowali monitor 144hz dla "graczy", wyczyścili magazyny ze starych matryc TN i do tego skosili za nie 5x więcej cashu niż normalnie.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej, bo masz 12 wątków zamiast 8 i platformę na DDR4, a także więcej linii PCIe.. Do tego lepszy potencjał OC co powinno być rozstrzygające.

Gorzej bo droższa płyta i droższa pamięć. :)

Ale biorąc pod uwagę, że 1000 zł w tę czy we w tę jest bez znaczenia z 1150 i 2011 ja wybrałbym 2011. A jak oszczędzać to 1151, a nie 1150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - 6 rdzeni + 12 wątków , lepszy do OC ( nadal lutowany IHS a nie glut jak w HR ) , więcej linii PCI-E ( przydatne przy płycie oferującej pełne 16x+16x dla portów PCI-E a takowych jest sporo na LGA 2011-3 ) .

Do tego obsługa nowych ramów DDR4 jak i ich ilości - 64GB zamiast 32GB i obsługa pamięci QC .

Niektóre płyty obsługują nawet 128GB ale nie widzę aby obsługiwały ramy ECC / ECC-R , to może być ficzer na przyszłość gdy wejdą moduły 16GB .

Z drugiej strony obsługa ramów powyżej 64GB wymaga procka serwerowego , I7 obsługują max. 64GB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nadmiarowa w kontekście PCIe - chyba trzeciej karty w planie nie masz, tylko szybciej zamianę na jakieś silniejsze dwie za kilka lat.

Brak USB 3.1 to dla mnie sytuacja nieakceptowalna, w ciągu roku/dwóch to się pewnie upowszechni.

Ale tak w ogóle to jak najbardziej można ją brać, w średnim segmencie płyt MSI nie wypada zbyt dobrze, ale w wysokim zapewne lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi